Po vsem svetu se je z novim koronavirusom okužilo 1.200.000 ljudi, umrlo jih je 65.000. Foto: Reuters
Po vsem svetu se je z novim koronavirusom okužilo 1.200.000 ljudi, umrlo jih je 65.000. Foto: Reuters

Specialist infektologije in intenzivne medicine na infekcijski kliniki UKC-ja Ljubljana zdravi najhuje obolele zaradi bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus.

V petek so imeli tam 13 bolnikov, vse so tudi mehansko predihavali. Povprečna starost bolnikov je 68 let, pri čemer najmlajši šteje 38, najstarejši pa 82 let. Čeprav imajo vsi blage pridružene bolezni, vključno s tem 38-letnikom, pa so to razmeroma zdravi ljudje, ne gre za tako stare in v osnovi slabega zdravstvenega stanja, kot jih srečujejo po navadi pri gripi.

"Nekako nam uspeva, da vsi ti bolniki, ki imajo potencial za preživetje, tudi preživijo"

Pri zdravljenju so zdaj statistično uspešnejši kot na Kitajskem, kjer je umrla polovica kritično bolnih. A opozarja, da imajo zdaj možnost in čas se ukvarjati z bolniki. Ne želi si takega navala, da bi morali med bolniki izbirati, komu dati možnost za preživetje.

Vovko je pojasnil, da je pri njih preživela več kot polovica bolnikov, ki jih zdravijo zaradi covida-19. Imajo pa še kar nekaj bolnikov, ki so še vedno v kritičnem stanju. "Ampak mislim, da če bomo imeli dovolj možnosti, časa in sredstev, da bomo lahko za te bolnike poskrbeli, bo marsikdo od njih tudi preživel," je dejal infektolog.

"Zelo smo hvaležni za vse ukrepe, ki jih je uvedla država, in tudi za sodelovanje vse populacije. Nedvomno, da so ti ukrepi za vse zelo naporni, ampak nam nekako uspeva, da vsi ti bolniki, ki imajo potencial za preživetje, tudi preživijo," je dejal in pristavil, da trenutno vsi bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno terapijo, to tudi dobijo.

To bi se lahko spremenilo ob nenadnem in velikem izbruhu okužbe, zaradi česar bi potrebovalo intenzivno terapijo veliko ljudi. "Ne želimo biti v situaciji, da tem bolnikom ne bi mogli nuditi intenzivne terapije in bi se morali odločiti, komu bomo pomagali," je dejal.

Na razpolago naj bi bilo še okoli sto respiratorjev

Po njegovih besedah naj bi bil trenutno v Sloveniji na razpolago še 101 medicinski ventilator. Na infekcijski kliniki imajo trenutno 26 postelj za bolnike s covidom-19, od tega jih je bilo v petek 13 še nezasedenih. Dodatno je v centralni stavbi UKC-ja pripravljenih še 16 intenzivnih postelj za morebiten sprejem bolnikov s covidom-19.

Najtežji bolniki potrebujejo tudi medicinski ventilator oz. respirator. Foto: EPA
Najtežji bolniki potrebujejo tudi medicinski ventilator oz. respirator. Foto: EPA

Najtežje bolnim grozi odpoved dihanja, nevarna so tudi nihanja krvnega tlaka

Po zdaj zbranih podatkih okužba z novim koronavirusom pri kar 80 odstotkih obolelih poteka blago, pri 20 odstotkih pa je potek težji in zahteva zdravljenje v bolnišnici. Najtežje bolnike – trenutno jih je pri nas 31 – zdravijo na intenzivnih oddelkih. Njihovo zdravstveno stanje je namreč pogosto kritično, izid zdravljenja pa negotov. Zaradi težav z dihanjem potrebujejo najtežji bolniki z novim koronavirusom dodaten kisik, tisti, ki prebolevajo hudo pljučnico, pa tudi respirator, je za Radio Slovenija poročal Iztok Konc.

V tem primeru je nujno zdravljenje v intenzivni enoti, pojasnjuje Janez Tomažič z infekcijske klinike v Ljubljani: "Mi se relativno zgodaj odločimo, ne zadnji hip, ker lahko pride do hitrega poslabšanja in potem je stanje res zelo kritično."

Potrebno je veliko intervencij, saj bolnikom grozi odpoved dihanja, nevarna so tudi nihanja krvnega tlaka. Po besedah Tomažiča je zdravljenje bolnikov zato zelo zahtevno in dolgotrajno, traja lahko tudi do šest tednov: "In tudi potem, ko se stanje popravi, da jih spravimo s tega umetnega predihavanja, traja kar dolgo."

Ker zdravila proti okužbi z novim koronavirusom še ni, skušajo tudi zdravniki v Sloveniji najtežjim bolnikom pomagati z nekaterimi že znanimi zdravili. Med njimi so tista za malarijo, ebolo, sars in hiv.

Gre za eksperimentalno zdravljenje, nobeno zdravilo ni registrirano za covid-19, opozarja Tomažič, ki pa pričakuje, da bo pri nas kmalu na voljo tudi zdravilo proti gripi, ki se je kot zelo učinkovito proti okužbi z novim koronavirusom izkazalo na Japonskem.

V soboto se je število okuženih v Sloveniji povečalo za 20. Foto: Reuters
V soboto se je število okuženih v Sloveniji povečalo za 20. Foto: Reuters

108 hospitaliziranih

V soboto je za boleznijo covid-19 umrlo šest ljudi, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Skupno je bolezen covid-19 zahtevala 28 življenj. Opravili so 655 testiranj, pozitivnih je bilo 20 ljudi, skupno 997. Od 108 hospitaliziranih okuženih z novim koronavirusom jih je bilo 31 na oddelkih intenzivne nege. V soboto so iz bolnišnic odpustili pet ljudi, je še sporočila vlada.

Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja, skupno so jih od tedaj opravili 27.764. Do dneva pred potrjeno prvo okužbo z novim koronavirusom, ta je bila potrjena 4. marca, so opravili 313 testiranj na okužbo. Od 4. marca do sobote pa so opravili dodatnih 27.451 testiranj.

VNOVIČNO TESTIRANJE PO KARANTENI

V gostišču v Dolgi vasi pri Lendavi, kjer so pred enim tednom nastanili 27 ljudi, ki so prišli iz avstrijske zvezne dežele Tirolske, okužbo pa potrdili pri sedmih, ostaja v karanteni 11 ljudi. V petek zvečer so namreč tiste, ki so bili po prihodu v karanteno negativni, želeli poslati domov. Ker pa nekateri brez zagotovila, da niso okuženi, niso hoteli med svoje domače, so jih včeraj dopoldne 15 znova testirali, testi pa so danes potrdili štiri nove primere okužbe. Tiste, ki so v petek zvečer vendarle odšli v osamitev na domu, bodo testirali ponovno.

198 okuženih oskrbovancev domov

"V domovih za starejše občane je okuženih 49 zdravstvenih delavcev, med oskrbovanci pa 198. Precej okuženih je med zdravstvenimi delavci, v vseh kategorijah 156 ljudi. To ne pomeni, da so se vsi okužili na delovnem mestu, nekateri so se okužili tudi pri drugih oblikah, kjer so bili izpostavljeni na različnih oblikah izobraževanja. Situacija je po številkah zaskrbljujoča, ko pa gre za stik z bolniki, pa opogumlja. Zdravstvenih delavcev je za zdaj dovolj," pa je na novinarski konferenci sliko okužb dopolnil Jelko Kacin, govorec Vlade RS za covid-19.

Šest smrti zaradi novega koronavirusa

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.