Samotestiranje učencev v šolah. Foto: BoBo
Samotestiranje učencev v šolah. Foto: BoBo

"Zaradi velikega števila karanten (tako dijakov kot tudi učiteljev) in bolniških odsotnosti zaposlenih se vzgojno-izobraževalnega dela več ne da organizirati optimalno. Zaradi tega bomo od srede do petka izvajali izobraževanje na daljavo. Pouk v šoli ponovno začnemo v ponedeljek, 24. januarja," piše na spletni strani Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor.

Po poročanju Večera je to prva srednja šola v Mariboru, ki ne zmore več organizirati pouka v šoli. "Zaradi karanten dijakov so odhajali v karantene učitelji. Tudi učitelji imajo majhne otroke, ki se zaradi karanten šolajo na daljavo, in ostajajo z njimi doma. Enostavno je nemogoče organizirati pouk, saj nimam učiteljev, ki bi jih lahko poslala v razred," je za časopis povedala ravnateljica Katja Rek. Meni, da bo z najnovejšo spremembo pravil odrejanja karanten v šolah lažje.

V težavah so po navedbah Večera tudi mariborske osnovne šole, a na nobeni stanje ni tako alarmantno, da bi se ravnatelj odločil za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas za celotno šolo. So pa na treh osnovnih šolah v celoti preselili na daljavo pouk za predmetno stopnjo; na OŠ Tabor I, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Kamnica, kjer sta bila v ponedeljek v šoli le dva razreda predmetne stopnje od osmih.

Ministrstvo: Storili bomo vse, da vrtci in šole ostanejo odprti

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport spremljajo razmere v vzgojno-izobraževalnih zavodih, povezane s covidom-19, in so v stalnem stiku z ravnateljicami in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol. "Storili bomo vse, da vrtci in šole ostanejo odprti," so poudarili.

"Naša skupna zaveza je, da izobraževanje ostane v prostorih zavodov. Kljub porastu števila obolelih in s tem posledično večjemu številu otrok, učencev in dijakov v karanteni ter večje odsotnosti zaposlenih bomo storili vse, da do sistemskega prehoda na izobraževanje na daljavo na ravni celotne države ne bo prišlo," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Spomnili so, da velja nov režim odrejanja karanten na domu, s katerim za področje vzgoje in izobraževanja veljajo nekatere izjeme.

Izjema od napotitve v karanteno na domu po novem velja tudi za tiste, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja, pod pogojem da v obdobju sedmih dni od visokotveganega stika z okuženo osebo vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom za samotestiranje na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

Prav tako izjema od napotitve v karanteno velja za predšolske otroke, učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih v programih, po katerih se pridobi javno veljavna izobrazba, pod pogojem, da je šlo za visokotvegan stik v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji.

Tisti, ki so bili v takem visokotveganem stiku, se morajo prav tako vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer v obdobju sedmih dni od visokotveganega stika. Če je v posameznem oddelku potrjena okužba pri več kot 30 odstotkih učencev, dijakov, študentov ali udeležencev izobraževanja odraslih, se v karanteno na domu napoti celoten razred oziroma oddelek.

Smiselno enako velja za učence ali dijake pri obšolskih dejavnostih, pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje.

Ob tem so poudarili, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravil obsežnejšo posodobitev navodil vzgojno-izobraževalnim zavodom in dijaškim domovom ob sumu ali potrjenem primeru okužbe v zavodu.

"Poleg tega še dodajamo, da pred kratkim sprejeti deseti protikoronski zakon omogoča, da se prehod na izobraževanje na daljavo obravnava individualno. V primeru poslabšanja epidemiološke situacije v posameznem zavodu je tako odločitev za zaprtje zavoda v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter NIJZ-jem odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas," so sporočili z ministrstva.

V petek v karanteni 14.884 dijakov in 43.632 osnovnošolcev

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo v petek v karanteni 5129 otrok, ki obiskujejo vrtec, kar predstavlja skupno 343 oddelkov. V karanteni je bilo 43.632 osnovnošolskih učencev (22,6 odstotka vseh učencev v osnovnih šolah) oziroma 2074 oddelkov ter 14.884 dijakov (19,6 odstotka vseh vpisanih dijakov) oziroma 598 oddelkov, na spletni strani navaja ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Kot je še zapisalo v torkovem sporočilu za javnost, je po podatkih aplikacije Covid-19 zaprtih 11 podružničnih šol, 15 podružničnih šol pa ima v karanteni pol ali več oddelkov. "Trenutno sta zaprti dve matični šoli, šest šol ima v karanteni več kot dve tretjini oddelkov, 15 matičnih šol pa ima v karanteni polovico vseh oddelkov. Zaprtih je tudi sedem srednjih šol," so v torek še dodali na ministrstvu.

V ponedeljek je bilo na samotestiranju v učilnicah po podatkih ministrstva pozitivnih 732 učencev. Delež otrok, ki se izobražujejo na daljavo, ker se njihovi starši oziroma skrbniki ne strinjajo s samotestiranjem v šoli, pada in predstavlja 0,84 odstotka osnovnošolske populacije (1625 učenk in učencev).

Nekatere šole začasno zaprte