V nemškem okraju Gütersloh so po izbruhu okužb v klavnici Tönnies znova uvedli stroge ukrepe in okrepili testiranja. Foto: Reuters
V nemškem okraju Gütersloh so po izbruhu okužb v klavnici Tönnies znova uvedli stroge ukrepe in okrepili testiranja. Foto: Reuters

Nemška vlada je pri vrnitvi v domovino pomagala okoli 67.000 turistom, ki so obtičali v tujini, ker so države zaradi širjenja novega koronavirusa začele zapirati meje.

Turistom so zdaj začeli izstavljati račune v znesku od 200 do 1000 evrov. Vlada pričakuje, da bo tako zbrala okoli 40 odstotkov od 94 milijonov evrov, kolikor jih je porabila za obsežno operacijo.

Stroške bodo porazdelili. Turistom, ki so jih prepeljali s Kanarskih otokov in severne Afrike, bodo izstavili račun za 200 evrov. Za pot iz južne Afrike in Karibov bodo zaračunali 500 evrov. Še sto evrov več bodo plačali tisti, ki so jih rešili iz Južne Amerike in Azije. Največ, 1000 evrov, bodo morali odšteti Nemci, ki so jih prepeljali iz Avstralije in Nove Zelandije.

Danes so poslali prve račune z zneskom 1000 evrov. Vlada pravi, da so ti zneski primerljivi z letalskimi vozovnicami v ekonomskem razredu.

Med epidemijo se je v domovino vrnilo skupno 240.000 Nemcev. Velika večina jih je potovala s turističnimi agencijami, tako da so se v Nemčijo vrnili v njihovi organizaciji in na njihove stroške. 67.000 turistov, ki so potovali v lastni režiji, je evakuirala vlada z 260 poleti v 65 držav, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vnovični strogi ukrepi v okrajih Gütersloh in Warensdorf
V Nemčiji so zaskrbljeni zaradi vnovičnega izbruha virusa v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija. V okraju Gütersloh, kjer so v klavnici podjetja Tönnies potrdili več kot 1500 okužb med zaposlenimi, ter v sosednjem okraju Warensdorf, kjer so prav tako zaznali porast okužb, so znova uvedli podobne ukrepe kot na vrhuncu pandemije. Šole in vrtce so se zaprli, v veljavi so pravila o medosebni razdalji, prepovedano je zbiranje več kot dveh ljudi.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili 288 novih okužb. Skupno so od začetka epidemije potrdili okoli 190.000 primerov in 9012 smrtnih žrtev.

Razkuževanje moskovskih ulic med vrhuncem pandemije. Foto: Reuters
Razkuževanje moskovskih ulic med vrhuncem pandemije. Foto: Reuters

Moskva: Petina prebivalcev s protitelesi

Protitelesa proti novemu koronavirusu je razvila približno petina Moskovčanov, ki so sodelovali v raziskavi prisotnosti protiteles med prebivalstvom, so sporočile moskovske oblasti. V raziskavi je sodelovalo več kot 90.000 prebivalcev Moskve.

Moskva, ki ima po nekaterih ocenah okoli 12,5 milijona prebivalcev, velja za najhuje prizadeto območje v Rusiji v epidemiji covida-19. Omejitve gibanja, namenjene zajezitvi novega koronavirusa, so odpravili pred tremi tedni.

Na širšem območju prestolnice so v zadnjih 24 urah potrdili 390 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Prvič po 15. aprilu se je zgodilo, da je novih primerov manj kot 400. Od začetka izbruha so potrdili 56.243 okužb.

V vsej Rusiji so v zadnjem dnevu prvič po koncu aprila potrdili manj kot 7000 novih primerov, in sicer 6800. Skupno se je v državi okužilo 620.794 ljudi, umrlo jih je 8781, od tega 176 v zadnjih 24 urah.

V četrtek so Britanci napolnili plažo v Bournemouthu. Foto: Reuters
V četrtek so Britanci napolnili plažo v Bournemouthu. Foto: Reuters

Johnson in policija zgroženi nad gnečo

Združeno kraljestvo je zajelo toplo vreme. Številni Britanci so napolnili plaže in parke ter se udeležili množičnih zabav. Policija je že zagrozila s posredovanjem, če se množična zborovanja ne bodo prenehala.

Tudi premier Boris Johnson je opozoril, da so razmere še vedno nevarne, virus pa je še vedno prisoten. "To povem vsem: lahko si mislite, da tega ne boste dobili in ste nesmrtni, nepremagljivi in tako naprej – in zelo verjetno je to res, še posebej, če ste mlada oseba – vendar virus, ki ga prenašate, lahko ubije zlasti starejše ljudi," je posvaril Johnson, ki je tudi sam prebolel covid-19.

Zadnji dan je v Združenem kraljestvu po okužbi z novim koronavirusom umrlo 186 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev covida-19 se je tako povzpelo na 43.414. Ob tem so potrdili 1006 novih okužb, izvedli pa so 165.665 testiranj, poroča BBC.

Več kot 1500 novih primerov v Franciji

Po enem mesecu je število novoodkritih okužb doseglo nov vrh v Franciji, kjer so odkrili kar 1588 novih okužb. 26 ljudi je za koronavirusno boleznijo 19 v petek umrlo.

V Parizu so medtem po treh mesecih odprli letališče Orly. Prvo letalo nizkocenovnega ponudnika Transavia je poletelo proti Portu.

Gneče na letališču sicer ni bilo, poroča France 24. Odprtje pa so zmotili tudi protestniki skupine Extinction Rebellion, ki so napolnili vzletno stezo in se priklenili na kolesa. Protestirali so proti državni pomoči letalski industriji, ki je bila med pandemijo ena huje prizadetih. Policija je aretirala 29 protestnikov.