Število okužb v Sloveniji se znova povečuje, bolnišnice se pripravljajo na tretji val. Foto: Reuters
Število okužb v Sloveniji se znova povečuje, bolnišnice se pripravljajo na tretji val. Foto: Reuters

Preverjanje neskladnosti še poteka, inšpektorji nadzor opravljajo tudi pri omenjenem podjetju.

Manjkajo ključne oznake

Inšpekcija Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) izvaja nadzor nad hitrimi antigenskimi testnimi kompleti kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec, ki jih je državi za potrebe množičnega testiranja prebivalstva dobavil Majbert Pharm.

O nadzoru je JAZMP obvestil ministrstvo za zdravje. Preverjanje skladnosti poteka na več različnih lokacijah, so danes zapisali na agenciji.

JAZMP je v sredo v inšpekcijskem nadzoru ugotovil, da se pri testiranju v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana za odvzem nosno-žrelnega brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Neskladne so bile paličice, namenjene nosno-žrelnemu brisu, ki so bile dostavljene naknadno in niso bile del prvotnega testnega kompleta, ki ga je kupilo ministrstvo za zdravje.

Na JAZMP-u so pojasnili, da so na paličicah manjkale ključne oznake in zato ni bilo mogoče identificirati niti proizvajalca niti pooblaščenega predstavnika v EU-ju, ki prevzema odgovornost proizvajalca iz tretjih držav, niti priglašenega organa, ki mora sterilne izdelke certificirati.

"Kvaliteta in lastnosti neskladnih paličic je nejasna, zato tudi ne moremo komentirati morebitnega vpliva na rezultat. Testu so bile priložene tudi skladne paličice, ki pa se prvenstveno uporabljajo za jemanje brisa iz žrela skozi usta," so zapisali na agenciji.

Sorodna novica Tarča: Komu je država zaupala milijonski posel s hitrimi testi?

Inšpektorji izredni nadzor opravljajo tudi pri družbi Majbert Pharm. Med nadzorom so izrekli ustni ukrep odpoklica omenjenih neustreznih paličic. Podjetje tako izvaja odpoklic pri vseh zdravstvenih ustanovah, ki so jim dobavili teste.

Dodali so še, da dejavnosti nadzora še potekajo. V njem preverjajo predvsem, ali se testiranje nadaljuje s skladnimi pripomočki. Dodali so, da verifikacijo oz. validacijo tovrstnih testov opravi laboratorij, ki uvaja novo metodo. V tem primeru pa postopek verifikacije oz. validacije poteka pod okriljem ministrstva za zdravje.

Dolšak: Novih paličic dovolj za en mesec

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so danes sporočili, da je JAZMP v četrtkovem inšpekcijskem nadzoru pri dobavitelju hitrih antigenskih testov ugotovil ustrezno označenost novih dodatnih paličic pri brisih – gre za paličice za nosno-žrelni predel –, ki jih ima dobavitelj na zalogi. V zdravstvenem domu so tako zjutraj prejeli pošiljko novih ustreznih paličic, zato so množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi že nadaljevali.

Direktor ZD-ja Ljubljana Rudi Dolšak je v izjavi za medije poudaril, da je novih paličic dovolj za mesec dni. "Bo pa seveda treba dodatno dostaviti tako reagente kot paličice," je povedal. Na vprašanje, ali je ministrstvo za zdravje zagotovilo dovolj teh materialov, pa je odgovoril, da imajo zagotovilo, da je tega dovolj.

Zanimanje za hitro testiranje je bilo v Ljubljani veliko. Foto: BoBo
Zanimanje za hitro testiranje je bilo v Ljubljani veliko. Foto: BoBo

V spornih pakiranjih so bile dvojne paličice – za bris iz nosu in za bris iz žrela, je povedal Dolšak. Tiste, ki se uporabljajo pri brisu iz nosu, so manjše kot tiste, namenjene brisu iz žrela. "Ko je inšpekcija prišla pogledat, je v originalnih pakiranjih videla paličice, ki niso bile primerne. Zato je zaustavila testiranje," je povedal.

Poudaril je, da paličic, namenjenih brisu v žrelu, niso uporabili. "Niti v enem primeru. Naši zaposleni so izbirali prave paličice," je dejal in dodal, da se pomota ni zgodila, saj s paličicami, namenjenimi brisu v žrelu, ni mogoče narediti brisa v nosu.

Ocenil je, da je agencija ustavila uporabo približno polovice od 20.000 paličic. Inšpekcija je pri nekaterih paličicah ugotovila tudi, da nimajo ustreznih potrdil. "Nisem šel gledat, katere imajo in katere nimajo," je dodal.

"Problem je, da so paličice in reagent dostavili državni organi – ministrstvo za zdravje. Nato pa je državni organ zaustavil testiranje. To je moteče za nas in za ljudi, ki se pripravijo na testiranje, če morajo čakati in če se testiranje prekinja," je še povedal.

Da bodo na testirna mesta po državi dostavili dodatne paličice za jemanje brisov, je že v četrtkovi oddaji Tarča zatrdil tudi Klemen Nicoletti, eden od lastnikov podjetja Majbert Pharm, ki je državi dobavilo pol milijona hitrih antigenskih testov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Po 5259 PCR-testih približno 30 odstotkov izvidov testov pozitivnih

Po 5259 PCR-testih je bilo potrjenih 1596 okužb (30,4 odstotka testov), po 9459 hitrih antigenskih testih pa 449 okužb (4,7 odstotka testov). V slovenskih bolnišnicah se zdravi 1160 bolnikov s covidom-19, 191 na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 92 bolnikov. Umrlo pa je 25 bolnikov s covidom-19.

Umrla sta dva covidna bolnika manj kot sredo, prav tako je bilo v četrtek hospitaliziranih devet bolnikov manj kot dan prej. Dva bolnika več pa sta potrebovala intenzivno zdravljenje.

Do vključno četrtka so v elektronskem registru cepljenja zaznali 16.339 oseb, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19, je razvidno s spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Po podatkih NIJZ-ja povprečje potrjenih primerov v Sloveniji v zadnjih sedmih dneh znaša 1794, potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa je 1078. NIJZ ocenjuje, da je v državi 22.669 aktivnih primerov okužb s koronavirusom.

Do zdaj so skupno potrdili 136.629 primerov okužbe, navaja NIJZ. Po podatkih sledilnika za covid-19 je do zdaj umrlo 2947 bolnikov s covidom-19, skupno pa je bilo zaradi težav ob okužbi hospitaliziranih več kot 10.000 ljudi.

Sorodna novica Do 18. januarja ne bo sprememb, nato pride na vrsto regijski pristop sproščanja omejitev

Okuženi že dve tretjini stanovalcev, vsi brez težjega poteka bolezni

Z novim koronavirusom sta v Domu starejših občanov v Ajdovščini okuženi že dve tretjini vseh stanovalcev in četrtina zaposlenih. Nihče med njimi trenutno nima težjega poteka bolezni, mogoče je k temu pripomoglo tudi to, da je bila večina med njimi že cepljenih s prvim odmerkom cepiva, je za STA povedala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

Vse do začetka prejšnjega tedna niso imeli niti ene okužbe, nato pa so pri enem stanovalcu po naključju odkrili prvo okužbo. Četrtkovo testiranje stanovalcev je potrdilo okužbe pri še kar 58 stanovalcih, tako da je skupno okužba potrjena pri kar 110 od 141 v domu. Od teh jih je bilo 70 prejšnjo nedeljo cepljenih. Brez okužbe je še 31 stanovalcev.

Pri četrtkovem testiranju so bili testi pozitivni tudi pri 15 zaposlenih, skupno je okuženih že 21 od 95 vseh zaposlenih. Zato imajo težave tudi s kadri, kar pa že rešujejo s pomočjo iz drugih ustanov. Že v četrtek sta prišla na pomoč dva bolničarja, ki ju je poslalo Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina, pomoč so ponudili tudi v Zdravstvenem domu Ajdovščina, Domu upokojencev Nova Gorica in Zavodu Pristan iz Vipave. V ajdovski lekarni so pripravljeni zanje pripravljati dnevne odmerke zdravil, pričakujejo pa tudi pomoč dijakov in študentov medicinske in zdravstvene stroke.

Direktorica ajdovskega doma je ob tem poudarila še, da se na srečo kljub številnim okužbam niso srečali s primeri težjih potekov bolezni, od simptomov so opazili le občasno povišano telesno temperaturo in pokašljevanje, velika večina pa jih je še naprej povsem brez bolezenskih znakov. Do tega trenutka še nihče od stanovalcev ni bil napoten v bolnišnico.

Prvi okuženi stanovalec naj bi iz rdeče cone prišel že na začetku naslednjega tedna, seveda pa bo o tem odločal zdravnik. Prav tako se bo stroka odločila, kako bo s cepljenjem v nadaljevanju, saj morajo nekateri v kratkem prejeti že drugi odmerek cepiva, s prvim odmerkom pa naj bi bilo cepljenih še 17 stanovalcev in zaposlenih.

Sorodna novica IJS: Zmanjševanje pritiska na bolnišnice čez okoli mesec dni, saj se najprej cepijo tvegane skupine

Manj dramatično stanje je trenutno v enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo, kjer je do prve okužbe sploh prišlo še pozneje kot v ajdovskem domu. Četrtkovo testiranje je potrdilo okužbe še pri 13 stanovalcih, tako da jih je okuženih skupno 18. Od teh je bilo 17 cepljenih prejšnjo nedeljo. Med zaposlenimi pa v enoti ni okužb, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko. V ponedeljek bodo znova testirali vse oskrbovance

V Domu upokojencev Ptuj je v rdečih conah nameščenih 21 stanovalcev. V bolnišnici se trenutno zdravi sedem oskrbovancev doma, zaradi okužbe s covidom-19 je odsotnih tudi deset sodelavcev, so sporočili iz doma. V zadnjih dneh so potrdili tri nove okužbe – eno pri stanovalki v enoti Kidričevo in dve v enoti Koper.

Danes so znova odvzeli brise stanovalcem in zaposlenim v enoti Kidričevo in Muretinci, skupno so odvzeli 49 brisov.

V enoti Koper so danes izvedli 16 hitrih testov pri zaposlenih, vsi izvidi testov so bili negativni, so sporočili iz doma.