Foto: EPA
Foto: EPA

V zadnjih dneh so se pojavila vprašanja številnih, ki še niso bili pozvani na cepljenje, čeprav so že pred tednom oddali vlogo na spletni strani eUprave in so bili prepričani, da gre za uradno prijavo na seznam.

Na četrtkovi novinarski konferenci pa jih je presenetil odgovor zdravstvenega inšpektorata: "Naj pojasnimo, da se je treba na cepljenje prijaviti pri osebnem zdravniku. Ne zadostuje torej prijava oziroma izkazan interes za cepljenje, ki ste ga morda vnesli na portalu eUprava. Prijava mora biti zapisana pri osebnem zdravniku, ki na osnovi prijav naroči ustrezno število odmerkov cepiva in po prejemu teh vse zainteresirane pozove, da se cepljenja udeležijo v točno določenem terminu. Edino relevantno merilo je torej prijava pri osebnem zdravniku," je dejala Deana Potza.

Glede na podatke, dostopne na spletni strani eUprave Zbiranje prijav interesa prebivalcev za cepljenje proti covidu-19, je bilo do petka zjutraj do zdaj skupno oddanih 141.960 vlog.

Usklajevanje seznamov predvidoma aprila

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes na svoji spletni strani pojasnili, da so bili skladno z nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 do zdaj cepljeni prebivalci iz prednostnih starostnih in poklicnih skupin, ki so jih na cepljenje pozvali osebni zdravniki ali pa so se cepili organizirano v okviru poklicne skupine.

Leto dni življenja v epidemiji

"V nadaljevanju pa je predvideno, da se seznam vseh državljanov, ki so izrazili interes za cepljenje na portalu eUprava, prenese in uskladi s seznami njihovih osebnih zdravnikov, ki bodo izvedli vabljenje in cepljenje proti covidu-19," so dodali. Kot pravijo, je usklajevanje seznamov in obveščanje zdravnikov o vseh, ki so izrazili interes za cepljenje prek portala eUprava, predvideno v mesecu aprilu.

V tem obdobju pa vsem, ki se želijo cepiti, predlagajo, da svoj interes sporočijo tudi osebnemu zdravniku.

Ker pa je direktor NIJZ-ja Milan Krek na tiskovni konferenci prejšnji teden poleg izbranega zdravnika navedel tudi možnost prijave neposredno na cepilnem centru, smo nanje naslovili tudi to vprašanje. Pa tudi, ali ljudi v evidenco lahko vpiše morebitni nadomestni oz. drug zdravnik. Odgovore še čakamo.