Nizozemski minister za zdravje Ernst Kuipers. Foto: EPA
Nizozemski minister za zdravje Ernst Kuipers. Foto: EPA

"Država se bo znova odprla," je dejal minister. Bari, restavracije in nočni klubi se bodo vrnili na delovni čas pred pandemijo, medsebojna razdalja in zaščitne maske pa v večini krajev ne bodo več obvezne.

"Maske so obvezne samo v javnem prometu in na letališčih. Ohranjanje razdalje in nošenje maske ostajata smiselna, nista pa obvezna ukrepa," je dodal Kuipers. Opozoril je, da pandemije sicer še "ni konec" in da morajo ranljivi ljudje še vedno ostati previdni.

Kuipers je januarja prevzel funkcijo zdravstvenega ministra kot del nove vlade premierja Marka Rutteja in hitro nakazal, da želi začeti vračati družbo v normalno stanje.

Nizozemska vlada je namreč decembra po porastu okužb s koronavirusno različico omikron uvedla nekatere najstrožje omejitve v Evropi. Predtem sta bili v državi dve obdobji nemirov in nasilnih izgredov zaradi omejitev, pri čemer je policija novembra v Rotterdamu celo streljala na protestnike in jih več ranila.

Po zadnjih podatkih nizozemskih zdravstvenih oblasti so v državi v zadnjem dnevu potrdili dobrih 50.000 novih okužb s koronavirusom. Polno cepljenih je 86,3 odstotka prebivalcev, starejših od 18 let, poživitveni odmerek pa je prejelo 60,6 odstotka odrasle populacije.

Romunija: Uredba o obveznem nošenju maske neustavna

Medtem je v Romuniji ustavno sodišče za neustavno razglasilo uredbo, ki velja od leta 2020 in od državljanov zahteva, da nosijo maske za zaščito pred koronavirusom. Posledično so razveljavljene vse globe, ki so bile izdane zaradi mask, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki se sklicuje na romunsko tiskovno agencijo Mediafax.

Ustavno sodišče sicer ni nasprotovalo obveznemu nošenju zaščitnih mask samemu po sebi. Šlo naj bi namreč za formalno napako, saj romunska vlada pred uvedbo odloka ni pridobila z zakonom predpisanega strokovnega mnenja zakonodajnega sveta, ki svetuje vladi in parlamentu.

Romunski minister za zdravje Alexandru Rafila medtem razmišlja o ukinitvi obveznega nošenja mask na začetku marca, če bi število obolelih za koronavirusom še naprej padalo, kot se dogaja zadnjih deset dni.

Po zadnjih podatkih sedemdnevna incidenca pojavnosti novih okužb v Romuniji znaša 839 na 100.000 prebivalcev.

Država je sicer po precepljenosti proti covidu-19 med najslabšimi v Evropi. Samo 41,5 odstotka prebivalcev je polno cepljenih, prav tako jih je le 8,2 odstotka prejelo poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

V Italiji maske niso obvezne, cepljenje pa je

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Janko Petrovec, medtem v Italiji hkrati sproščajo in zaostrujejo ukrepe, kar je plod različnih vladnih odlokov iz obdobja hitrega širjenja in nato pojemanja različice omikron.

Nošenje maske na odprtem tako ni več nujno, diskoteke so se znova odprle, obenem pa je cepljenje pri starejših od 50 let postalo obvezno. Ustrezna potrdila v tej starostni skupini od danes preverjajo tudi na delovnih mestih.

V Italiji je veliko ljudi cepljenih, vsaj en odmerek cepiva je prejelo 91 odstotkov starejših od 12 let. Toda tudi med starejšimi so še necepljeni.

Glede na podatke preteklega petka je necepljenih okoli 1,4 milijona ljudi, starejših od 50 let. Ti tvegajo enkratno globo v znesku 100 evrov, če bi jih kdo preverjal zunaj službe. Precej bolj zasoljeno pa je v službi. Če so brez veljavnega potrdila o cepljenju ali prebolelosti ali pa zdravniškega potrdila o oprostitvi cepljenja, jih po nekaj dneh odsotnosti čaka suspenz z delovnega mesta in ostanejo brez plače, dokler se ne cepijo oziroma do 15. junija, ko uredba poteče.

Kdor pa brez potrdila še naprej hodi v službo, ga lahko inšpektor kaznuje z globo v znesku od 600 do 1500 evrov, ki doleti tudi njegovega delodajalca.