Odvzem brisa in delo, ki ga pri tem v zaščitni opremi opravijo zdravstveni delavci, stane okoli 100 evrov. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Odvzem brisa in delo, ki ga pri tem v zaščitni opremi opravijo zdravstveni delavci, stane okoli 100 evrov. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Takšen je primer ženske, ki je od četrtka na bolniški odsotnosti zaradi respiratornih obolenj in ima simptome, ki kažejo znake okužbe. Osebni zdravnik jo je v petek naročil na testiranje, vendar bo prišla na vrsto šele v torek dopoldne, je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj. Na vprašanje, zakaj šele takrat, ji je zdravnik pojasnil, da je gneča, gledalko pa je zmotilo tudi to, da ni dobila jasnih navodil, ali naj se samoizolira, saj ima tudi majhnega otroka, ki hodi v vrtec.

Neuradno je Šuligoj izvedel, da je zaradi velikega števila testiranj v Zdravstvenem domu Ljubljana na Metelkovi ulici, kjer je tudi ambulanta covid-19, čakalna doba za test med štirimi in petimi dnevi. V Zdravstvenem domu so sicer potrdili, da se trudijo povečati zmogljivosti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) s čakalno dobo za testiranje niso seznanjeni, povedali pa so, da se praviloma testirajo tisti, ki so v tesnem stiku z okuženo osebo. Neuradno je TV Slovenija izvedela še to, da je težava tudi denar, saj odvzem brisa in delo, ki ga pri tem v zaščitni opremi opravijo zdravstveni delavci, stane okoli 100 evrov, če je na dan tisoč testiranj, to hitro nanese 100 tisoč evrov in v desetih dneh smo že pri milijonu.

V soboto ena nova okužba

Po podatkih vlade je bilo v soboto testiranih 758 ljudi, pri tem je bila odkrita ena nova okužba v Velenju. Novih smrtnih žrtev ni bilo, hospitaliziranih je še vedno šest bolnikov, na intenzivni negi pa ostaja en bolnik.

V Sloveniji je sicer zaradi covida-19 doslej umrlo 109 ljudi. Doslej so opravili 92.008 testov, število vseh pozitivnih doslej pa znaša 1520.

Ostrejši ukrepi v celjski bolnišnici

V Splošni bolnišnici Celje medtem zaostrujejo ukrepe za zmanjšanje možnosti za prenos koronavirusa. Ker so se srečevali s številnimi kršivami, ko posamezne paciente v edem dnevu obiskovalo več ljudi, bodo bolnišnični oddelki vodili dodaten nadzor vstopa, so zapisali na Twitterju in dodali, da bodo k pacientu spustili le enega obiskovalca na dan.

Zakaj so testi pri ozdravelih še tedne pozitvini?