Na Brnik prispela druga Pečečnikova pošiljka

Vrednost tovora je ocenjena na dva milijona evrov, pošiljko pa bo država uradno prevzela jutri v logističnem centru na Rójah v Ljubljani, je poročala TV Slovenija.

13 novih okužb, štirje bolniki so umrli

V soboto so opravili 685 testov za novi koronavirus, potrjenih je bilo 13 novih primerov. V bolnišnicah se zdravi 90 ljudi, 26 jih je na oddelku intenzivne nege. Dva sta bila odpuščena iz bolnišnice, štirje bolniki so umrli. V Sloveniji je zaradi covida-19 do zdaj umrlo 74 ljudi. Opravili so 41.265 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 192 bolnikov z novim koronavirusom. Skupaj je bilo do zdaj okuženih 1330.

V ljutomerskem domu skupaj 110 pozitivnih

V domu za starejše občane v Ljutomeru so v soboto opravili 34 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivni testi so bili pri štirih stanovalcih in enem zaposlenem. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih. Ozdravelih v soboto ni bilo, so za STA pojasnili v domu.

Je pa doslej v ljutomerskem domu za starejše ozdravelo 30 ljudi, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Po mnenju zdravnika v domu Saša Duha je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko hujši potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni. Delo v domu poteka normalno, uspelo jim je zagotoviti dovolj ekip, so še sporočili.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V Velenju ni več nikogar v karanteni

Velenjski hotel Paka bosta v nedeljo do 14. ure zapustila še zadnja človeka, ki sta bila tam v karanteni. Kot je za STA dejala tiskovna predstavnica regijskega štaba Civilne zaščite za zahodno Štajersko Petra Bezjak Cirman, bosta v Velenju zadnja človeka hotel Paka zapustila do 14. ure. "Receptorka hotela bo javila, ko bosta dokončno zapustila hotel. Bosta pa zagotovo hotel zapustila danes. Kosilo imata sicer še naročeno, potem pa je vse odvisno od prevoza," je dejala Bezjakova Cirmanova.

V ponedeljek sledi razkuževanje prostorov, potem pa bodo hotel vrnili lastniku objekta družbi Gorenje, ki je državi namenila hotel za potrebe karantene. Kako bo v prihodnje glede karantene v Velenju, bosta odločali vlada in civilna zaščita.

Karantena v Postojni dejavna do 1. maja?

Medtem v Postojni po besedah poveljnika notranjega regijskega štaba civilne zaščite Sandija Curka razmišljajo drugače. "Prek Uprave republike za zaščito in reševanje razmišljamo v to smer, da bi hotel Epic ostal v tem pogledu dejaven do 1. maja, potem pa bi se o tem naprej usklajevali z ministrstvom za notranje zadeve."

V Postojni za zdaj ostaja 13 ljudi, potem ko jih je danes karanteno zapustilo pet, enega človeka so sprejeli na novo. Kot je sporočil Curk, bo v prihodnjih dneh karantena počasi končana tudi za tiste, ki so prišli iz Anglije, Španije in Avstrije. Drugi pa bodo karanteno po negativnih brisih in preostalih zagotovilih zdravstvenega osebja večinoma zapustili do 24. aprila, ko bo končano enotedensko obdobje karantene, kot veleva zadnja odredba.

Pridejo zato, ker doma nimajo možnosti varne zagotovitve namestitve. Bodisi živijo s starši, ki imajo močne primarne bolezni, bodisi živijo s starejšimi ljudmi, ki so najbolj ogrožena skupina prebivalstva. Zato po lastni presoji želijo zaščititi bližnje.

Sandi Curk o razlogih za karanteno

Sicer pa Curk pojasnjuje, da se položaj umirja, tako da večjih prilivov v tamkajšnjo karanteno ne pričakujejo. Na novo namreč prihajajo zgolj posamezniki, ki so imeli iz takšnih in drugačnih razlogov po prihodu v Slovenijo logistične težave.

V karanteni ljudje, ki bi lahko bili doma

Obenem je dodal, da v karanteno prihajajo ljudje, ki bi lahko sicer ostali tudi doma. "Pridejo zato, ker doma nimajo možnosti varne zagotovitve namestitve. Bodisi živijo s starši, ki imajo močne primarne bolezni, bodisi živijo s starejšimi ljudmi, ki so najbolj ogrožena skupina prebivalstva. Zato po lastni presoji želijo zaščititi bližnje," je dejal Curk.

Poudaril je še, da v celotni regiji s prostovoljci vred zagotavljajo varstvo do 30 otrok, enega od teh pa je na območju Krasa v svoj dom sprejela tudi vzgojiteljica. Pričakuje, da bodo v prihodnjih dneh, dokler bodo šole zaprte, vzpostavili protokol za varstvo otrok ob zagonu vse večjega števila trgovin in proizvodenj. Prav tako so v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo v regiji odprli dva objekta za nastanitev delavcev, ki se vozijo na delo v druge regije.

Potrdili 13 novih okužb, štirje umrli