Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na predlog Evropske agencije za zdravila sta bili prejšnji teden odobreni dve novi cepivi proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer & Biontech ter Moderne. "Gre za dve bivalentni cepivi, ki tako kot dosedanja cepiva pokrivata izvirno oziroma vuhansko različico SARS-CoV-2. Poleg tega pa pokrivata tudi novejšo različico omikron, ki je prevladujoča v letošnjem letu," je na novinarski konferenci NIJZ-ja pojasnila Marta Grgič Vitek.

"Novi cepivi zagotavljata boljši odziv protiteles oziroma višjo raven protiteles, ki nevtralizirajo različico omikron in tudi njene podrazličice," je dodala.

Cepivi mišljeni kot poživitveni odmerek. Na voljo morda že prihodnji teden.

Obe cepivi sta registrirani za uporabo pri starejših od 12 let, ki so že prejeli vsaj osnovno cepljenje, od zadnjega cepljenja pa je minilo vsaj tri mesece. "To pomeni, da sta cepivi registrirani za poživitvene odmerke."

Izvajalci so v tem tednu že lahko naročili nova cepiva, NIJZ pa jih bo predvidoma dostavil prihodnji teden. To pomeni, da bi se v prihodnjem tednu lahko že začelo cepljenje z novima cepivoma. "Cepljenje priporočamo predvsem skupinam z večjim tveganjem za hujši potek. Gre za ranljive kronične bolnike, oskrbovance domov za ostarele oziroma socialno varstvenih zavodov in vse starejše od 60 let." Še posebej je cepljenje za ogrožene skupine priporočljivo, če je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev.

Novi cepivi delujeta proti wuhanski in omikronski različici

Grgič Vitek je dejala, da sta priporočljivi tudi cepljenji proti gripi in pnevmokoknim okužbam. "Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s polisaharidnim cepivom se bo za ogrožene skupine začelo izvajati v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja."

V četrtek potrjenih 1617 okužb z novim koronavirusom

V četrtek je bilo opravljenih 706 PCR-testiranj in 4849 hitrih antigenskih testov, s katerimi so potrdili 1617 okužb z novim koronavirusom.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1476, kar je 53 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 921 oziroma 13 več kot dan prej.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 19.427 primerov okužbe, to je 256 več kot dan prej.