Vlada je na četrtkovi redni seji sklenila, da od ponedeljka lahko znova obratujejo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. V teh prodajalnah bodo lahko nakup v času od 8.00 do 9.30 opravile izključno ranljive skupine, in sicer invalidi, nosečnice in starejši od 65 let. Ti samo v tem času.

Prav tako bodo odprte kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga. Odprte bodo tudi servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, kot so vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles.

S 4. majem pa bodo potrošnikom na voljo tudi nekatere druge storitve. Vrata bodo lahko odprli frizerski in kozmetični saloni in nekatere druge storitve.

Od sobote bodo veljali razrahljani ukrepi omejitev gibanja, ki dopuščajo nekatere športe v domači občini in dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine. Izpolniti bo treba izjavo.

Prvič po dveh tednih brez smrtnih žrtev covida-19

V sredo je bilo med 1023 opravljenimi testi na novi koronavirus 21 pozitivnih. 99 ljudi je zaradi koronavirusne bolezni v bolnišnicah, 31 na intenzivni negi, devet pa jih je bilo odpuščenih v domačo oskrbo. K sreči je sreda minila brez smrtne žrtve zaradi covida-19.

Pahorjevo opravičilo

Predsednik države Borut Pahor, ki je bil skupaj s predstavniki vojske, policije in vlade v sredo deležen kritik, saj so se ob obisku slovenske južne meje sprehajali v gruči in brez varnostne razdalje, se je opravičil, ker niso bili za zgled.

Opravičil se je tudi obrambni minister Matej Tonin. "Ob obisku pripadnikov Slovenske vojske in Policije včeraj v Črnomlju se je meni in moji ekipi res pripetila napaka, ko nismo ves čas dosledno upoštevali pravil za zajezitev epidemije koronavirusa. Zato se iskreno opravičujem. Potrudili se bomo, da bomo bolj pazljivi," je zapisal na Twitterju.