Zdravilo remdesivir so do zdaj uporabljali pri okužbah z virusom ebole. Foto: Reuters
Zdravilo remdesivir so do zdaj uporabljali pri okužbah z virusom ebole. Foto: Reuters

FDA je izdal izredno odobritev za uporabo remdesivirja, ki ga izdeluje podjetje Gilead, in ob tem opozoril, da so informacije o varnosti in učinkovitosti zdravila še nepopolne. Odobritev v izrednem hitrem postopku velja za poskusna zdravila v času kriz javnega zdravja, zato to ne pomeni, da je remdesivir dobil tudi uradno odobritev za uporabo. FDA za to namreč potrebuje temeljite dokaze, da je zdravilo učinkovito in varno, do tega pa pride le z dolgotrajnimi in nadzorovanimi raziskavami.

Novico o odobritvi zdravila je sporočil kar Trump, prisotna pa sta bila tudi glavni izvršni direktor Gileada Daniel O'Day in komisar FDA-ja Stephen Hahn. Ta je remdesivir označil za pomemben klinični napredek in priznal, da je bila potrditev uporabe bliskovita.

Čas okrevanja skrajšan s 15 na 11 dni

Izdana je bila na podlagi ugotovitev študije pri 1063 bolnikih s hudimi simptomi covida-19. Del jih je dobilo remdesivir, del pa placebo. Bolniki, ki so prejeli remdesivir, so okrevali po 11, drugi pa po 15 dneh. FDA je odobril uporabo le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi niti ni bil preizkušen. Podjetje Gilead obljublja, da bo podarilo vse svoje zdajšnje zaloge remdesivirja (1,5 milijona), obenem pa bodo tudi povečali proizvodnjo tega zdravila. Distribucijo bo usklajevala zvezna vlada ZDA.

Nekateri strokovnjaki so že opozorili, da se na remdesivir ne sme gledati kot na "čarobno palčko", s katero bo mogoče pozdraviti vse obolele za covidom-19, piše BBC. Kakor kažejo trenutne študije, to zdravilo namreč le skrajša potek bolezni in torej pomaga pri okrevanju, ni pa nobenih dokazov za to, da bi preprečevalo smrtne žrtve novega koronavirusa.

V newyorškem domu umrlo 98 starostnikov

Iz doma za starejše v New Yorku medtem poročajo kar o 98 smrtih, povezanih z okužbo z novim koronavirusom. 46 oskrbovancev je umrlo, potem ko so bili pozitivni, za 52 pa sumijo, da so umrli za covidom-19.

Fauci, ki redno sodeluje na novinarskih konferencah delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu, deluje pomirjujoče, je pa že večkrat izrazil nasprotna stališča od Trumpovih. Nekaj časa se je ugibalo, da ga bo Trump odpustil, vendar je predsednik ZDA zagotovil, da mu je Fauci všeč. Foto: Reuters
Fauci, ki redno sodeluje na novinarskih konferencah delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu, deluje pomirjujoče, je pa že večkrat izrazil nasprotna stališča od Trumpovih. Nekaj časa se je ugibalo, da ga bo Trump odpustil, vendar je predsednik ZDA zagotovil, da mu je Fauci všeč. Foto: Reuters
Fauci ne sme pričati v kongresu

Glavni ameriški epidemiolog, direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Anthony Fauci je dobil prepoved pričanja pred kongresnim odborom, ki bo naslednji teden začel preiskavo o odzivu predsednika Donalda Trumpa na zdravstveno krizo. Odbor v predstavniškem domu vodijo demokrati, Fauciju pa je prepoved izdala Bela hiša s pojasnilom, "da bi bilo nesmiselno, da bi v teh časih posameznike vpletali v takšna zaslišanja".

Trump je na redni novinarski konferenci izjavil, da upa, da se projekcija 100.000 smrti zaradi epidemije v ZDA ne bo izkazala za pravilno. Zahvalil se je vsem državljanom, ki so v zadnjem mesecu spoštovali ukrepe. "Rešili smo na tisoče življenj, če hočete, na stotisoče," je dejal. A v isti sapi je poudaril, da bi "moral biti virus ustavljen pri izvoru, a ni bil".

Zato je v petek dejal, da je dvig carin za kitajske izdelke "zagotovo ena izmed možnosti". "Veliko stvari se dogaja v povezavi s Kitajsko. Seveda nismo zadovoljni s tem, kar se je zgodilo. Razmere so slabe po vsem svetu, v 183 državah. A o tem bomo imeli še veliko povedati. Dvig carin je zagotovo ena izmed možnosti," je povedal.

Eden izmed protestov proti omejevalnim ukrepom je potekal v Huntington Beachu v Kaliforniji. Foto: Reuters
Eden izmed protestov proti omejevalnim ukrepom je potekal v Huntington Beachu v Kaliforniji. Foto: Reuters

Umrlo skoraj 65.000 ljudi, a država se počasi odpira

V ZDA so doslej zaznali 1,1 milijona okužb, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo skoraj 65.000 ljudi. Nekatere zvezne države kljub temu sproščajo ukrepe. Guverner Južne Karoline Henry McMaster je dejal, da od ponedeljka ne velja več ukaz prebivalstvu, naj ostane doma. Dovolil bo odprtje hotelov in državnih parkov, restavracij, če bodo stregli na vrtu, pri vsem tem pa bo treba zagotavljati varnostno razdaljo.

Teksas se je deloma že odprl, vendar za zdaj ni velikega navala v trgovska središča. V Pensilvaniji bodo v okrožjih, kjer je malo okužb z novim koronavirusom, začeli odpravljati ukaz, naj ljudje ostanejo doma, odpirati bodo začeli nekatere posle, ki niso nujni. V Pensilvaniji je
najmanj 45.000 okuženih in 2300 mrtvih.

Guvernerka Nove Mehike Michelle Lujan Grisham je v petek zaprla dostop do mesta Gallup s 70.000 prebivalci, kjer število okužb narašča, v Chicagu pa so v petek potekali protesti zaradi ukrepov proti koronavirusu.

V najbolj prizadeti državi New York, kjer je bilo do petka zvečer 308.000 okužb in 24.000 mrtvih, je guverner Andrew Cuomo odločil, da bodo šole ostale zaprte do konca šolskega leta. Newyorški župan Bill de Blasio je v petek dejal, da je eden najbolj groznih aprilov v zgodovini mimo, le čas pa bo pokazal, kakšen bo maj. V mestu je bilo do petka 170.000
okuženih in 18.400 mrtvih.