Zdravilo s koktajlom protiteles regeneron je že v Sloveniji, ni pa še registrirano, zato mora bolnik pred prejemom podpisati soglasje. Bolniki ga prejmejo po infuziji. Foto: AP
Zdravilo s koktajlom protiteles regeneron je že v Sloveniji, ni pa še registrirano, zato mora bolnik pred prejemom podpisati soglasje. Bolniki ga prejmejo po infuziji. Foto: AP

Infuzijo z monoklonskimi protitelesi prejemajo bolniki v zgodnji fazi okužbe z novim koronavirusom, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni. "V raziskavah se je za 70 odstotkov zmanjšalo število ljudi, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, če so bili zdravljeni z regeneronom," je za TV Slovenija pojasnila zdravnica specializantka Mirijam Nahtigal Klevišar.

"Bolniki prihajajo na aplikacijo od doma, tukaj jih namestimo, jim apliciramo terapijo, jih ustrezno opazujemo in po približno od štirih do petih urah so odpuščeni v domače okolje," pa je povedala medicinska sestra Jolanda Munih.

Tovrstno zdravljenje priporočajo predvsem ranljivejšim skupinam. To so med drugim starejši, sladkorni in srčni bolniki ter tudi tisti, pri katerih cepljenje ne pomaga. "Za zdaj je videti, da je ta stvar kar učinkovita, kajti relativno malo ljudi je prišlo nazaj, če smem tako povedati," je pojasnila Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana.

Zupanc še dodaja, da so tudi izjeme, ki so se vrnile na zdravljenje v bolnišnico, imele lažji potek bolezni. "Imamo načrte tudi za druga protitelesa, ki bodo na voljo. Upam, da bodo pravočasno prišla. To je pač en način, da zmanjšamo pritisk na bolnišnice," je še pristavila Lejko Zupanc.

Bolj presenečena pa je nad tistimi, ki odklonijo regeneron in tovrstno zdravljenje. To so, kot našteva, velikokrat starejši, ki niso cepljeni in ne živijo v izoliranem okolju.

Delovati začela ambulanta z regeneronom