Pripadniki ruske vojske pomagajo v Srbiji, na fotografiji merijo nasičenost krvi oskrbovanki v domu za starejše občane v Smederevu. Foto: EPA
Pripadniki ruske vojske pomagajo v Srbiji, na fotografiji merijo nasičenost krvi oskrbovanki v domu za starejše občane v Smederevu. Foto: EPA

Ustavno sodišče BiH-a je razsodilo, da ukrep, ki omejuje gibanje mlajšim od 18 let in starejšim od 65 let, krši pravico do svobode gibanja. Vladi BiH-a je sodišče naložilo, naj ga umakne v roku petih dni od objave razsodbe.

Sodišče je razsodilo, da civilna zaščita štaba Federacije BiH-a ni utemeljila svoje ocene, na podlagi česa naj bi omenjeni skupini predstavljali večje tveganje za okužbo ali prenos novega koronavirusa. Prav tako niso bile predvidene uvedbe milejših ukrepov, če bi takšno tveganje tudi dejansko obstajalo, pa nista bili določena niti časovnica omejitve gibanja kot tudi ne možnost, da bi se znova ovrednotila smiselnost tega ukrepa, da bi bil v veljavi torej le toliko časa, kolikor je to nujno, poroča portal N1.

V BiH-u je do zdaj potrjenih več kot 1300 okuženih z novim koronavirusom, 53 okuženih je umrlo.

Karanteno skrajšali na 14 dni

V bošnjaško-hrvaški entiteti so se medtem odločili razrahljati ukrep o obvezni karanteni za vse, ki pridejo iz tujine: z 28 dni so jo skrajšali na dva tedna. V tem času bodo ljudi tudi testirali; če bodo negativni na okužbo z novim koronavirusom, bo zanje karantena odpravljena. Ukrep je v veljavi od konca marca. Na težavo so z začetkom gladovne stavke in pozivi novinarjem v ponedeljek opozorili ljudje v prisilni karanteni v Sarajevu, Zenici in Doboju.

Hrvaška bo odpravljala ukrepe v treh fazah

Prvo rahljanje ukrepov na Hrvaškem začne veljati 27. aprila, drugo 4. maja, tretje pa 11. maja, je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Cilj razrahljanja ukrepov je obuditev gospodarstva. Podrobnosti bodo znane jutri, poroča Index.

V zadnjih 24 urah so imeli na Hrvaškem potrjenih 42 na novo okuženih z virusom SARS-CoV-2. Skupno število vseh okuženih je 1950.

Okužba v domu za starejše občane

Minister za zdravje Vili Beroš je na novinarski konferenci sporočil, da imajo v državi novo žarišče okužb, in sicer v domu starejših občanov v Koprivnici, kjer je z virusom okuženih 13 oskrbovancev in dva zaposlena. V državi so do zdaj izvedli več kot 29.600 testiranj, v samoosamitvi je več kot 13.000, na respiratorjih pa 19 okuženih.

Hrvaška gospodarska zbornica je medtem od urada za civilno zaščito zahtevala, naj odstrani omejitev zaprtja veletrgovin, saj v tem segmentu ugotavljajo 8,1-odstotni padec prodaje, v trgovini na drobno je stanje nekoliko boljše, saj se je prodaja zmanjšala za 2,9-odstotka.

Srbija z manj na novo okuženimi

Nekoliko spodbudnejše informacije prihajajo iz Srbije, kjer je bilo danes 224 novih primerov okužb. Zvišuje se število ozdravljenih, ob tem pa upada število hospitaliziranih in tistih na intenzivni negi. Do zdaj je umrlo 134 ljudi, na respiratorju so 103 okuženi, skupno število vseh okuženih v Srbiji je 7114.

Strogi omejitveni ukrepi bodo veljali najmanj do 1. maja, je sporočil epidemiolog Tiodorović. Danes je potekala tudi testna izvedba spletne male mature.