Delež pozitivnih testov je v četrtek znašal 26,5 odstotka, kar je skoraj dve odstotni točki manj kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 1069 bolnikov s covidom-19, 168 na intenzivnih enotah. V četrtek je umrlo 26 bolnikov s covidom-19. Iz bolnišnice so odpustili 92 bolnikov.

Poziv k pomoči

Koordinacija zdravniških organizacij, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije in zdravstveni svet pri ministrstvu za zdravje so pozvali vse zdravnike in medicinske sestre, ki niso dejavno vključeni v delo v zdravstvu, naj se priključijo ekipam, ki se spoprijemajo s hudo preobremenitvijo zaradi epidemije. "Njihova pomoč bo v trenutnih težkih razmerah, s katerimi se spopada slovenski zdravstveni sistem, zelo dobrodošla, zato jih prosimo, naj se javijo v zdravstvenih zavodih," piše v sporočilu. Pričakujejo tudi pomoč kolegov brez licence.

Kdaj bo cepivo dostopno pri nas?

Razvoj cepiva je dolgotrajen postopek, običajno traja več let. Prva cepiva bo odobrila Evropska komisija, morda že konec februarja – v Rusiji in na Kitajskem so že odobrena z njihovimi agencijskimi ukrepi –, je v oddaji Premagajmo covid-19 pojasnil Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo. Pri nas bodo kmalu, saj smo del Evropske unije. "400 milijonov odmerkov je že rezerviranih za celotno Evropsko unijo samo od ene družbe. Tu so še druge družbe. Torej smo optimisti," je dodal.

Kako varno bo cepivo? "Evropska agencija za zdravila ne bo dovolila, da bi prišlo na trg katero koli cepivo, ki ne bi izkazovalo dovolj visoke ravni varnosti. Ne govorim o učinkovitosti. Lahko je učinkovito, za varnost pa ne vemo. Rusi imajo dve cepivi – inštitut Gamaleja in Vektor. A so preskočili tretjo klinično fazo, ki je najpomembnejša faza z vidika varnosti. Tako težko rečemo, kaj je z njihovimi cepivi. Enako je s Kitajci. V Evropi se to ne bo zgodilo. Varnost je najpomembnejša," je še zagotovil.

Prihodnji teden šolanje na daljavo

Vrata osnovnih in srednjih šol bodo prihodnji teden ostala zaprta, saj se šolanje seli na daljavo, vrata vrtcev ostajajo priprta. Vsi učenci se bodo od ponedeljka šolali od doma po tako imenovanem rdečem D-modelu.

Omejitve gibanja ostajajo

Omejitve gibanja ostajajo, je odločila vlada. Zbiranje je omejeno na šest ljudi, veljata prepoved gibanja med 21.00 in 6.00 ter prepoved prehajanja med občinami z že znanimi izjemami.

Pedikura, trgovine s tehničnim blagom, urarne ...

Z današnjim dnem pa je dovoljeno opravljanje nekaterih storitev, kot je pedikura. Odprte bodo prodajalne, ki v glavnem prodajajo tehnično blago, specializirane otroške trgovine, specializirane prodajalne z motornimi vozili in kolesi ter prodajalne pohištva, med izjemami pa so po novem še storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarne in zlatarne.