Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tudi če bi iznašli cepivo, bi nadzor nad novim koronavirusom predstavljal "veliki napori", "novi koronavirus verjetno nikoli ne bo izginil," je prepričan vodja programa WHO za ukrepanje v izrednih zdravstvenih razmerah Mike Ryan. "Tudi HIV ni izginil, a smo se naučili z njim živeti," nadaljuje Ryan, "nihče ne more napovedati, kdaj bo bolezen izginila."

Od izbruha virusa decembra lani je do danes po vsem svetu z novim koronavirusom okuženih več kot štiri milijone ljudi, za boleznijo covid-19, ki se razvije iz virusa, pa je umrlo več kot 300.000 ljudi. Trenutno je v razvoju okoli 100 cepiv, ob tem pa Ryan opozarja, da "imamo cepivo tudi proti ošpicam, a tudi te niso izginile".

Otroci prizadeti z redkim vnetjem

Po ZDA in v Združenem kraljestvu se je pojavilo več primerov bolezni, s simptomi, podobnimi sindromu toksičnega šoka, izjemno nevarno bakterijsko okužbo, ki je lahko smrtna. Z Otoka poročajo o stotih primerih, nekateri otroci so tudi na intenzivni negi, 14-letno dekle je umrlo, poroča BBC.

Pri prvih osmih okuženih otrocih so zdravniki potrdili podobne simptome, kot so vročina, rdeče oči, otekline in bolečina, pri čemer večina otrok nikoli do zdaj ni imela težav z dihali ali pljuči – sedem otrok so priključili na medicinski ventilator.

Nova oblika okužbe

Zdravniki bolezen opisujejo kot "novi fenomen" podoben sluznično-kožnemu bezgavčnemu sindromu Kawasaki, redki bolezni vnetja žil, ki pogosto prizadene otroke, mlajše od pet let. Simptomi so izpuščaji, otekle žleze na vratu ter suhe in razpokane ustnice. Vendar pa ta novi sindrom prizadene tudi starejše otroke oziroma najstnike, z manjšim primerom resnih okužb.

Predavateljica otroških nalezljivih bolezni in imunologije Liz Whittaker meni, da bi bil lahko sindrom, ki se je pojavil med pandemijo, povezan z novim koronavirusom. "Smo v vrhu pandemije, tri ali štiri tedne pozneje pa vidimo ta novi fenomen, zaradi česar sumimo, da gre lahko za postokužbeni pojav," je dejala in dodala, da je sindrom "izjemno redek. Zaradi tega staršem ni treba prepovedati otrokom, da bi hodili ven." Če bi jim uspelo pojasniti vzroke te okužbe, bi morda dobili tudi odgovor, zakaj nekateri otroci za covidom-19 zelo zbolijo, medtem ko jih večina ni prizadetih ali pa nimajo simptomov.

V pandemiji je z novim koronavirusom na Otoku okuženih med enim in dvema odstotkoma otrok. Ta redki simptom so zaznali tudi v 15 ameriških zveznih državah, v New Yorku je med 82 potrjenimi primeri vnetnega sindroma 53 otrok zbolelo tudi za covidom-19. Ameriški predsednik Donald Trump želi,kljub opozorilom ameriškega nacionalnega inštituta šole po ZDA odpreti.

ZN opozarja pred krizo duševnega zdravja zaradi pandemije

Združeni narodi (ZN) so v četrtek opozorili, da bi lahko pandemija novega koronavirusa sprožila veliko svetovno krizo duševnega zdravja. Ob tem so pozvali k nujnemu ukrepanju za obravnavo duševnega trpljenja, ki ga je prinesla pandemija. "Čeprav je pandemija pod nadzorom, bodo žalost, strah in depresija še naprej vplivali na ljudi in skupnosti," je v videosporočilu dejal generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

ZN so pri tem poudarili duševni pritisk na ljudi, ki se bojijo, da se bodo sami ali njihovi bližnji okužili ali umrli za novim koronavirusom, ki je po svetu zahteval skoraj 300.000 življenj. Prav tako so opozorili na psihološki vpliv veliko ljudi, ki so izgubili ali jim grozi izguba sredstev za preživetje, so bili ločeni od bližnjih ali so trpeli pod strogimi omejitvenimi ukrepi. Z negotovostjo in strahom se spoprijemajo tudi otroci, ki ne morejo v šolo. Poleg tega so otroci, tako kot ženske, bolj izpostavljeni družinskemu nasilju.

Pandemija bi lahko povzročilo krizo duševnega zdravja