Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za to so se odločili, potem ko so pristojne oblasti v ZDA priporočile začasno ustavitev uporabe tega cepiva zaradi primerov redkih motenj strjevanja krvi po cepljenju. "Odločili smo se, da preložimo razdeljevanje našega cepiva v Evropi," so sporočili. Dodali so, da skupaj s pristojnimi evropskimi oblastmi preverjajo primere motenj strjevanja krvi.

"Tesno sodelujemo s strokovnjaki in zdravstvenimi oblastmi. Trdno podpiramo odprto komuniciranje o teh informacijah z zdravstvenim osebjem in javnostjo," so navedli v ameriškem podjetju. Za to so se odločili, potem ko sta ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočila začasno ustavitev uporabe tega cepiva.

Pri šestih ženskah, starih od 18 do 48 let, so namreč po cepljenju z njim potrdili redko motnjo strjevanja krvi. Ena izmed šestih žensk je umrla, druga je v kritičnem stanju.

Kacin: Cepivo je na poti, a bo cepljenje počakalo, dokler se stvari ne razčistijo

Koordinator za cepljenje Jelko Kacin je za TV Slovenija pojasnil, da je cepivo, ki bi ga morala ta mesec dobiti Slovenija, na poti, saj je bila odločitev ameriške agencije in potem še podjetja, ki v Evropi to prodaja, Janssen, sprejeta pozneje. "Zato je cepivo na poti, prispelo bo v Slovenijo in tako, kot je predvideno v naši strategiji, bo šlo v karantensko skladišče. Kadar koli se med cepljenjem pojavijo kakršni koli zapleti, se cepivo začasno umakne, gre v takšno karantensko skladišče, in počaka, dokler se razmere ne razčistijo, dokler preiskava ni končana in se potem ponovno sprosti. Take primere smo že imeli, to je predvideno v strategiji, in upamo, da bo to trajalo čim manj časa. Ko pa se bodo razmere razčistile, bo tudi EMA dala sporočilo in priporočila in takrat bo uporaba cepiva sproščena."

Kaj pa to pomeni za načrt cepljenja? "Načrt se ne bo kaj dosti spremenil, spremenila se bo dinamika cepljenja. Morda bomo začeli kak dan ali kak teden pozneje, odvisno od tega, kdaj bo uporaba cepiva sproščena."

"Za zdaj imamo potrjeni dve pošiljki, to prvo, ki prihaja ta teden, in še eno, skupaj bi morali dobiti 19.000 odmerkov še v tem mesecu," je še pojasnil Kacin. Foto: BoBo
V ZDA so z obema odmerkoma cepili že skoraj 23 odstotkov populacije. Foto: Reuters
V ZDA so z obema odmerkoma cepili že skoraj 23 odstotkov populacije. Foto: Reuters

Tudi EMA preiskuje strdke

Do ponedeljka so v ZDA s cepivom Johnson & Johnson cepili 6,8 milijona ljudi. Še dodatnih devet milijonov cepiv imajo zvezne države na zalogi. Po objavi novice o strdkih se je vrednost delnic ameriškega podjetja zmanjšala za tri odstotke.

V ZDA so do zdaj cepili že več kot 120 milijonov ljudi. Skupina Bele hiše za odgovor na covid je na Twitterju sporočila, da so v zadnjih sedmih dneh porabili skoraj 22 milijonov odmerkov. Skupno so z enim odmerkom cepili že 36 odstotkov ameriškega prebivalstva, z dvema pa skoraj 23.

Dobava tega cepiva v EU je stekla v ponedeljek, potem ko mu je Evropska agencija za zdravila (EMA) sredi marca prižgala zeleno luč. Do konca junija EU pričakuje dobavo od 50 do 55 milijonov odmerkov.

Je pa tudi EMA že pretekli teden sporočila, da je začela preiskavo morebitne povezave med cepivom Johnson & Johnson in krvnimi strdki.

Zamik začetka cepljenja s cepivom Johnson & Johnson

Fauci: Cepiva AstraZenece v ZDA morda ne bomo uporabili

Ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci je predtem v pogovoru za BBC dejal, da ZDA morda sploh ne bodo uporabile cepiva AstraZenece. "ZDA so sklenile pogodbe s številnimi podjetji, imamo oz. bomo imeli dovolj cepiv tudi brez AstraZenece," je dejal.

Pri tem je poudaril, da je "AstraZeneca z vidika učinkovitosti zelo dobro cepivo", a da morajo v Evropski uniji "razrešiti vprašanje varnosti".

EMA je pred tednom dni po dodatnih raziskavah sporočila, da so krvni strdki zelo redek neželeni stranski učinek cepiva AstraZenece, koristi pa so večje od tveganj.

EMA je sicer do 4. aprila zaznala 222 primerov krvnih strdkov, od tega 169 primerov možganskih in 53 venskih krvnih strdkov. Do takrat je bilo v evropskem gospodarskem prostoru in Združenem kraljestvu s tem cepivom cepljenih okoli 34 milijonov ljudi.