Čakanje na poživitveni odmerek cepiva v Londonu. Foto: Reuters
Čakanje na poživitveni odmerek cepiva v Londonu. Foto: Reuters

Študijo so izvedli južnoafriška zasebna zdravstvena zavarovalnica Discovery, javni svet za medicinske raziskave (SAMRC) in nacionalni inštitut za prenosljive bolezni (NICD). Izsledki temeljijo na rezultatih 78.000 PCR-testov, odvzetih med 15. novembrom in 7. decembrom.

Pfizerjevo cepivo zagotavlja 33-odstotno zaščito pred okužbo z omikronom, pred različico delta pa 80-odstotno. V raziskavi glede učinkovitosti cepiva proti najnovejši različici so ugotovili večje število ponovnih okužb in večje število kratkotrajnih okužb pri cepljenih ljudeh.

Prizor s cepljenja v Johannesburgu. Foto: Reuters
Prizor s cepljenja v Johannesburgu. Foto: Reuters

"Cepljenje z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva je 70-odstotno učinkovito pri zmanjševanju hospitalizacij," je ob tem povedal predsednik zavarovalnice Ryan Noach. Učinkovitost cepiva proti hudim oblikam bolezni po okužbi s predhodnimi različicami medtem znaša 93 odstotkov.

Predsednica sveta za medicinske raziskave Glenda Gray je ugotovitve študije označila za "izjemno spodbudne". Spomnila je, da je cepivo namenjeno zaščiti pred hospitalizacijo in smrtjo.

Noach je ob tem posvaril, da je kljub blažjim oblikam covida mogoče, da bi bili zdravstveni sistemi preobremenjeni zaradi velikega števila okužb, saj se omikron hitro širi.

Število okužb s koronavirusom od pojava omikrona, ki so ga v Južni Afriki tudi prvi potrdili, v državi eksponentno narašča. Okužbe z omikronom predstavljajo 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom.

Južna Afrika velja za najhuje prizadeto afriško državo v pandemiji covida-19. Tam so potrdili 3,1 milijona okužb, umrlo pa je več kot 90.000 covidnih bolnikov.

V celoti je cepljenih približno četrtina od 59 milijonov prebivalcev, kar je precej več kot v drugih afriških državah, a še vseeno precej manj kot drugje po svetu.

WHO je do omikrona za skrb vzbujajoče označil štiri različice – alfo, beto, gamo in delto. Foto: Reuters
WHO je do omikrona za skrb vzbujajoče označil štiri različice – alfo, beto, gamo in delto. Foto: Reuters

Študija: Pfizerjevo zdravilo visoko učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij in smrti

So pa iz Pfizerja danes sporočili, da njihovo zdravilo za covid-19 tveganje za hospitalizacijo ali smrt pri ogroženih skupinah bolnikov glede na klinične preizkuse zmanjša za skoraj 90 odstotkov.

V klinični študiji je sodelovalo 2246 ljudi, pri katerih so v zadnjih petih dneh potrdili blago ali zmerno obliko covida-19 in ki imajo vsaj eno od bolezenskih stanj, zaradi katerega pri njih obstaja visoko tveganje za hud potek bolezni. Polovica sodelujočih je pet dni na vsakih 12 ur prejemala zdravilo paxlovid, polovica pa placebo.

Če so zdravilo začeli prejemati v roku treh dni po pojavu simptomov, se je tveganje za hospitalizacijo ali smrt zmanjšalo za 89 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki so prejeli placebo. Pri tistih, ki so zdravilo začeli prejemati v roku petih dni, se je tveganje zmanjšalo za 88 odstotkov.

Med tistimi, ki so v študiji prejeli zdravilo paxlovid, niso zaznali nobene smrti, med tistimi, ki so prejeli placebo, pa 12. "Te ugotovitve prinašajo dodatno potrditev, da bi lahko naše kandidatno oralno protivirusno zdravilo, če bo odobreno, bistveno vplivalo na življenja številnih ljudi, saj podatki kažejo na učinkovitost paxlovida pri zmanjševanju tveganja za hospitalizacijo in smrt ter tudi bistveno zmanjšanje virusnega bremena. To potrjuje potencial zdravila za reševanje življenj bolnikov po vsem svetu," je povedal izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Izvedli so tudi laboratorijsko študijo učinkovitosti tega zdravila pri zdravljenju ljudi, okuženih z različico omikron. Prvi podatki kažejo, da bi bilo lahko učinkovito tudi proti tej različici.