Madžarska opozicija opozarja, da premier Viktor Orban ravna, kakor ravna, saj ve, da bi ga morebitni propad gospodarstva leta 2022 stal ponovne izvolitve. Foto: Reuters
Madžarska opozicija opozarja, da premier Viktor Orban ravna, kakor ravna, saj ve, da bi ga morebitni propad gospodarstva leta 2022 stal ponovne izvolitve. Foto: Reuters

Podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC), objavljeni 19. oktobra, kažejo, da je smrtnost zaradi koronavirusne bolezni na milijon prebivalcev v tednu dni na Madžarskem tretja najvišja v Evropi, takoj za Češko in Romunijo. Strokovnjaki ugotavljajo, da je poslabšanje razmer predvsem posledica vladne politike, ki je tokrat precej milejša kot ob prvem valu, ko so bile hitro razglašene izredne razmere in uvedeno zaprtje javnega življenja.

Prav tako drugi val v nasprotju s prvim ni povzročil strahu pri ljudeh, zato so precej manj disciplinirani, kot so bili v prvem valu okužb, ugotavlja rektor medicinske univerze v Budimpešti Bela Merkely.

Orban krivdo pripisal tujcem

Orbanovi kritiki poleg tega opozarjajo, da oblasti čez poletje ljudi niso dovolj ozavestile o nujnosti uporabe obraznih mask, izogibanja velikih druženj in potovanj v tujino. Celo sami člani vlade so tako dopustovali na Hrvaškem, tiskovni predstavnik Orbanove stranke Fidesz pa se je z novim koronavirusom okužil na neki veliki zabavi.

Orban je krivdo za začetek drugega vala pripisal tujcem – podobno kot marca, ko je okrivil iranske študente, ki so bili med prvimi okuženimi. 1. septembra so zato madžarske meje z določenimi izjemami zaprli in bolj ali manj onemogočili prihod tujih državljanov, a že po nekaj tednih so več tisoč nemškim in španskim navijačem dovolili prihod na veliko nogometno tekmo Uefe v Budimpešti.

Zdravniki opozarjajo, da razmere niso rožnate

"Ljudje želijo, da Madžarska še naprej deluje, tako gospodarstvo kot življenja je treba zaščititi," je septembra izjavil Orban. Madžarski BDP je sicer v drugem četrtletju letos padel za kar 13,6 odstotka. Opozicija opozarja, da Orban ravna, kakor ravna, zato ker ve, da bi ga propad gospodarstva leta 2022 stal ponovne izvolitve.

Premier sicer vztraja, da so madžarske bolnišnice dobro pripravljene na morebitno povečanje obolelih s covidom-19. Kupili so okoli 16.000 medicinskih ventilatorjev, zdravnikom pa ponudili kar podvojitev plače. A zdravniki opozarjajo, da razmere niso tako rožnate. Vse bolj zaskrbljeni so tudi učitelji, saj jih sodeč po nedavni anketi, močno skrbi možnost okužbe. Njihov sindikat opozarja, da jih ponekod silijo učiti, čeprav so pri pouku okuženi otroci z milimi simptomi.

Kot še dodaja AFP, je težava poleg tega pomanjkljivo testiranje na novi koronavirus, saj manj testov od Madžarske na tisoč prebivalcev v EU-ju opravijo le še v Bolgariji. Testiranje je počasno in težko dostopno. Tudi zato naj bi uradna statistika o številu potrjenih okužb – teh naj bi bilo v zadnjem času okoli 1400 dnevno – ne odražala dejanskega stanja. Oktobra so npr. izdali manj obveznih karanten, kot pa je bilo število aktivno okuženih.