Viktor Orban meni, da je češka komisarka Vera Jourova užalila Madžare. Foto: Reuters
Viktor Orban meni, da je češka komisarka Vera Jourova užalila Madžare. Foto: Reuters

Orban v pismu, ki ga je poslal komisiji, trdi, da so izjave Jourove ponižujoče in nesprejemljive, ter sporoča, da madžarska vlada z njo prekinja vse stike.

Na Orbanovo pismo so se že odzvali v pisarni von der Leyenove. "Predsednica Ursula von der Leyen tesno sodeluje s podpredsednico Jourovo pri uveljavljanju vladavine prava. Podpredsednica uživa popolno zaupanje predsednice," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik komisije.

"Naši pomisleki glede vladavine prava na Madžarskem so splošno znani. Naslovili jih bomo v Poročilu o vladavini prava, ki ga bomo predstavili jutri. V tem poročilu obravnavamo razmere v vseh državah članicah."

Govorka komisije Dana Spinant pa je povedala, da so pismo videli, da "ima vso njihovo pozornost", da bodo nanj odgovorili, da von der Leynova tesno sodeluje z Jourovo pri pripravi poročila o vladavini prava in da uživa evropska komisarka iz Češke "popolno zaupanje" predsednice.

Orban: Napadla je Madžarsko

Kot je zapisal tiskovni predstavnik madžarskega premierja Zoltan Kovacs, ki je na Twitterju objavil Orbanovo pismo, člani Evropske komisije v Evropi, ki je zaradi delitev vse šibkejša, ne bi smeli biti politično pristranski.

Nasprotno bi morali delovati kot člani ekipe, ki bi morala varovati evropske pogodbe, je še zapisal Kovacs in dodal: "... če pa se Vera Jourova ne more dvigniti nad to, mora odstopiti".

Vera Jourova je opozorila, da na Madžarskem nastaja
Vera Jourova je opozorila, da na Madžarskem nastaja "bolna demokracija". Foto: Reuters

V pismu madžarski premier omenja izjavo Jourove, da na Madžarskem nastaja "bolna demokracija". Po njegovem mnenju je komisarka Madžare užalila z izjavo, da ne morejo imeti neodvisnega mnenja.

"Te izjave niso le neposreden napad na demokratično izvoljeno madžarsko vlado, kar je že nekaj običajnega, temveč tudi poniževanje Madžarske in Madžarov," je zapisal Orban in dodal: "Prvo je neprimerno, drugo je nesprejemljivo."

Izjave Jourove po mnenju Orbana nasprotujejo vlogi komisije kot nevtralne in objektivne institucije, kot je opredeljena v Lizbonski pogodbi. "So očitna kršitev načela iskrenega sodelovanja in preprečujejo vsakršen pomembnejši dialog med Madžarsko in podpredsednico komisije v prihodnje," je poudaril madžarski premier.

V pismu je ocenil, da se izjave Jourove ne skladajo z njenim mandatom, zato je nujno, da jo odstavijo.

Orban poziva k odstavitvi evropske komisarke