Država bo po prvomajskih prazikih znova odprla javne parke. Foto: EPA
Država bo po prvomajskih prazikih znova odprla javne parke. Foto: EPA

Nekatere omejitve kljub temu ostajajo, kot sta samozaščita in prepoved zbiranja na javnih mestih, "dokler ne bomo odkrili učinkovitega cepiva ali zdravila za covid-19, kar pa se ne bo zgodilo še nekaj mesecev," je dejal Conte.

Italija je bila prva država v Evropi, ki jo je epidemija prizadela najhuje, zato je za druge države nekakšen model, kako se je lotila epidemije in tudi življenja po njej. Država, ki ima tretje največje gospodarstvo v evrskem območju, bo tako s 4. majem zagnala gospodarstvo, ne da bi pri tem tvegala nov val okužb.

Restavracije in lokali zaprti do junija

Delovati bo začela vsa industrijska proizvodnja, tudi tekstilna in modna, panoge, povezane z gradbeništvom in izvozom, dva tedna pozneje se bodo odprle tudi trgovine z nenujnimi življenjskimi potrebščinami. Restavracije, lokali in bari bodo zaprti do junija, že prej pa bodo verjetno lahko izvajali prevzem ali dostavo hrane.

"Ponovno odprtje bo dovoljeno pod pogoji, da bodo vsa podjetja upoštevala stroge zdravstvene protokole na delovnih mestih," je poudaril Conte in dodal, da bo ponovno delovanje proizvodnje in storitev temelj za nove reforme gospodarstva v mesecih, ki prihajajo.

Omilitev omejitev pri premikih

Italija namerava po vsej državi uvesti testiranja na protitelesa na novi koronavirus. Foto: EPA
Italija namerava po vsej državi uvesti testiranja na protitelesa na novi koronavirus. Foto: EPA

V t. i. drugi fazi bo mogoče obiskati sorodnike, seveda z zaščitnimi maskami. Še vedno pa ne bo dovoljeno premikanje med regijami, potniki bodo morali imeti pri sebi izjavo o namenu potovanja, če gre za delo ali so to nujni opravki.

Znova bo dovoljena udeležba na pogrebih, kjer ne bo smelo biti več kot 15 ljudi. Še vedno bo prepovedano zbiranje na javnih mestih.

Šole zaprte do septembra

Šole ostajajo zaprte do septembra, zaradi česar bodo imeli številni starši težave z zagotovitvijo varstva za otroke. Številni učitelji so namreč starejši, ki spadajo v tvegano skupino. Starši, ki bodo hodili na delo, pa bodo dobili posebne vrednotnice.

Od 18. maja skupinski treningi športnikov

Znova pa bodo odprli parke, dovoljene bodo športne dejavnosti. Muzeji in knjižnice bodo odprte od 18. maja, ko bodo dovoljeni tudi skupinski treningi športnikov. Conte je opozoril, da bodo morali pred ponovnim delovanjem najmočnejše nogometne lige v Italiji Serie A oceniti vsa tveganja.

Italijanske oblasti poročajo o že tretjem zaporednem dnevu z manjšim številom mrtvih, 260, kar je najnižje število od 14. marca. Italija ima sicer največje število mrtvih v Evropi, več kot 26.000.