V Nemčiji je število novih okužb hitro naraslo. Foto: Reuters
V Nemčiji je število novih okužb hitro naraslo. Foto: Reuters

V Nemčiji so prejšnji rekord glede števila novih okužb dosegli v petek, ko jih je bilo 37.120

Še pred tednom dni so v Nemčiji poročali o nekaj več kot 20.000 okužbah. Vse višja je tudi sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 ljudi, ta trenutno znaša 232,1 in raste že več dni zapored, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V zadnjem dnevu je v Nemčiji umrlo še 236 covidnih bolnikov.

Priporočilo, da se mlajši od 30 let cepijo s cepivom Pfizerja

Medtem je nemška komisija za cepljenje Stiko izdala osnutek priporočila, da se mlajši od 30 let proti covidu-19 cepijo s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Pri tem cepivu je za to starostno skupino namreč manjša verjetnost redkega stranskega pojava vnetja srčne mišice, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Stiko je opravil analizo verjetnosti redkega stranskega pojava vnetja srčne mišice in ugotovil, da je pri mlajših od 30 let verjetnost tega pojava malenkost manjša pri Pfizerjevem cepivu kot pri Moderninem. Pri starejših ni razlike v tveganju. Priporočilo velja tudi za poživitvene odmerke.

Nemška komisija je še sporočila, da naj se s Pfizerjevim cepivom cepijo tudi nosečnice, ne glede na starost. Osnutek priporočila bodo zdaj posredovali nemškim deželam in drugim strokovnjakom v presojo in morebitno revizijo.

Rekord tudi v Avstriji

Rekordnih, kar 11.398, novih okužb, so potrdili tudi v Avstriji. Umrlo je še 23 covidnih bolnikov.

Avstrijske bolnišnice se tudi zelo hitro polnijo. V njih je več kot 2237 bolnikov, od tega 413 na intenzivni negi. V tednu dni se je število bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo intenzivno nego, povečalo kar za 80, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede na sedemdnevno povprečje ima Avstrija 9110 novih okužb na dan. Skupno je po ocenah oblasti aktivno okuženih 85.600 ljudi, kar je okoli 6300 več kot dan prej.

Najhuje je trenutno v Zgornji Avstriji, kjer so v torek našteli 3424 novih primerov okužbe. V Spodnji Avstriji so jih odkrili 2176, na Dunaju pa 1587. V Sloveniji sosednji deželah, avstrijski Štajerski in Koroški, so jih potrdili 1222 oziroma 574. Na Gradiščanskem, ki se edina izmed avstrijskih dežel lahko pohvali z več kot 70-odstotno precepljenostjo, so našteli le 214 primerov okužbe z novim koronavirusom.

V Avstriji so v torek skupno izvedli 275.740 molekularnih testov (PCR) in delež pozitivnih izvidov znaša 4,1 odstotka. Tudi ta delež sicer raste, saj je prejšnji teden znašal 3,8 odstotka, še navaja APA.

V Avstriji je od začetka pandemije lani spomladi umrlo 11.577 covidnih bolnikov. V torek so potrdili 23 smrti, v tednu dni skupno 177. Stopnja smrtnosti zaradi covida je 129,6 na 100.000 prebivalcev.

14.539 novih okužb na Češkem

Medtem so na Češkem potrdili še 14.539 novih okužb, kar je največ od sredine marca in blizu rekordnega števila iz januarja, je sporočilo ministrstvo za zdravje.

Odhajajoča vlada premierja Andreja Babiša je zavračala zapiranje javnega življenja ali podobne ukrepe, čeprav je število okužb v zadnjih tednih vztrajno naraščalo. Vlada je vztrajala, da je pravi način za spopadanje z novim valom cepljenje.

V državi je polno cepljenih 58,7 odstotka od 10,7 milijona prebivalcev. Povprečje EU-ja je 64,6 odstotka, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Na Češkem je hospitaliziranih 3295 covidnih bolnikov, od tega jih je 462 na oddelkih za intenzivno nego.

Slovaška: Največ okužb od izbruha pandemije

S Slovaškega poročajo o 7055 novih okužbah, kar je največ od izbruha pandemije lani, kažejo novi podatki ministrstva za zdravje. V državi s 5,5 milijona prebivalcev je hospitaliziranih 2478 covidnih bolnikov, 438 jih je v resnem stanju.

Tudi na Hrvaškem rekord

Na Hrvaškem so potrdili novo rekordno število novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu od začetka pandemije. Zaznali so kar 7315 novih okužb. Zaradi covida-19 je umrlo še 50 ljudi, od tega jih 82 odstotkov ni bilo polno cepljenih, poroča hrvaški portal index.hr.

V hrvaških bolnišnicah pomoč potrebuje 1940 obolelih s covidom, od tega jih je 254 na intenzivni negi. Skupno je na Hrvaškem 34.296 aktivnih primerov okužbe, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Skupno so doslej od začetka pandemije covida-19 na Hrvaškem potrdili 514.850 primerov okužbe. 9655 covidnih bolnikov je umrlo.

Nespoštovanje ukrepov velja predvsem v primeru nekaterih grških pravoslavnih cerkvah. Foto: EPA
Nespoštovanje ukrepov velja predvsem v primeru nekaterih grških pravoslavnih cerkvah. Foto: EPA

Grčija se spoprijema s četrtim valom

Grčija se spoprijema s četrtim valom epidemije covida-19, je v torek opozoril premier Kiriakos Micotakis. V 24 urah so potrdili rekordnih 8613 okužb z novim koronavirusom, s čimer se število okužb v manj kot dveh tednih podvojilo. Umrlo je še 46 covidnih bolnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Micotakis je v torek zvečer opozoril, da bo četrti val vplival predvsem na necepljene. Vlada se bo tako zavzemala za to, da spodbudi kampanjo cepljenja in sprejema ukrepe, med katerimi pa ne bo zaprtja družbe.

Med najhuje prizadetimi deli je sever države, kjer je število cepljenih nižje v primerjavi z drugimi regiji. V Solunu so bolnišnice polne covidnih bolnikov.

Cerkev: Virus se ne prenaša s poljubljanjem ikon

V Grčiji so sicer že obvezna covidna potrdila za restavracije in kavarne na prostem ter večino notranjih javnih prostorov. V notranjih prostorih so obvezne tudi maske. V več pokrajinah pa ukrepov ne spoštujejo, predvsem to velja za nekatere grške pravoslavne cerkve, kjer je videti vernike brez zaščitnih mask, ki med drugim poljubljajo ikone.

Tiskovni predstavnik Grške cerkve je v ponedeljek trdil, da "svete ikone ne prenašajo virusa ali bolezni".

V Rusiji manj novih okužb, a največ smrti covidnih bolnikov

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili nov rekord v številu smrti zaradi covida-19 v enem dnevu. Umrlo je še 1239 covidnih bolnikov. So pa zaznali najmanj novih primerov okužbe v zadnjih 14 dneh, in sicer 38.058, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Skupno so doslej v Rusiji potrdili 8,9 milijona okužb z novim koronavirusom. Od začetka pandemije lani spomladi je v državi po uradnih podatkih umrlo 250.454 ljudi. Od vseh potrjeno obolelih je stopnja smrtnosti tako 2,81-odstotna, je sporočil ruski krizni center za boj proti novemu koronavirusu.

Uradne številke naj bi bile sicer precej podcenjene. Po podatkih ruskega statističnega urada Rosstat je samo v septembru v Rusiji zaradi covida umrlo 44.265 ljudi, kar je približno še enkrat toliko, kot pravijo uradni podatki. Dejansko naj bi zaradi covida-19 v Rusiji umrlo skoraj 450.000 ljudi, kar je največ v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poziv k obveznemu cepljenju

Ruske oblasti sicer v boju proti novemu koronavirusu najbolj stavijo na cepiva, a se ljudje za cepljenje ne odločajo. Polno cepljenih je le 34 odstotkov prebivalstva, pa čeprav je imela Rusija svoje cepivo Sputnik V množično dostopno že decembra lani. Proizvajalci tega cepiva so zato ruske oblasti danes pozvali, naj uvedejo obvezno cepljenje, še poroča AFP.

"Cepljenje bi moralo biti obvezno," se je zavzel Aleksander Gintsburg, direktor državnega raziskovalnega centra Gameleja, ki je razvil cepivo Sputnik V. Pandemijo bodo v državi obvladali šele, ko bodo v državi dosegli od 70- do 75-odstotno precepljenost, je dejal za časopis Rosiska Gazeta.

Napovedal je še, da razvijajo cepivo v obliki pršila za nos, ki naj bi dopolnilo sedanje cepivo Sputnik V. Prav tako izvajajo testiranje cepiva za mlajše otroke.