Evropska komisarka za zdravje obiskuje cepilne centre na Hrvaškem. Foto: Reuters
Evropska komisarka za zdravje obiskuje cepilne centre na Hrvaškem. Foto: Reuters

Na Hrvaškem so z 10.309 testi potrdili 3258 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast letos. Prav tako gre za tretji dan zapored z več kot 3000 novimi okužbami. Danes objavljeno število je tudi občutno višje kot prejšnji petek, ko so poročali o 2021 okužbah.

Število aktivnih okužb v državi je naraslo na 15.300. V bolnišnicah je prav tako vse več covidnih bolnikov. Današnje številke kažejo, da jih zdravijo 997, med njimi jih 135 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev.

Hrvaška ostaja med državami članicami EU-ja z najmanjšim deležem precepljenega prebivalstva. Do četrtka zvečer je bilo z vsemi odmerki cepljenih nekaj več kot 52,3 odstotka odraslih prebivalcev.

Na obisku na Hrvaškem je medtem evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides. S hrvaškim ministrom za zdravje Vilijem Berošem sta obiskala največjo cepilno točko v Zagrebu v prostorih velesejma. Poleg cepljenja proti covidu-19 je glavna tema njenega obiska tudi izvajanje evropskega načrta boja proti rakavim obolenjem.

Nemčija: Okužbe naraščajo tudi v DSO-jih, tudi med cepljenimi

V Nemčiji število okužb s covidom-19 po več mesecih upadanja zdaj znova strmo narašča, je opozoril Inštitut Roberta Kocha (RKI) za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. Do konca jeseni in pozimi znova pričakuje naraščanje števila okužb.

RKI ob tem opozarja, da število okuženih s koronavirusom skrb vzbujajoče narašča v domovih za starejše, tudi med cepljenimi. Inštitut poudarja, da so starejši ljudje in tisti z obstoječimi zdravstvenimi težavami še vedno dovzetnejši za bolezen. Izdali so priporočilo, naj se ljudje še naprej za vsako ceno izogibajo velikim zbiranjem, kjer ljudje ne uporabljajo zaščitnih mask, zlasti v zaprtih prostorih.

Inštitut Roberta Kocha svari pred porastom okužb to jesen in zimo. Foto: Reuters
Inštitut Roberta Kocha svari pred porastom okužb to jesen in zimo. Foto: Reuters

Prejšnji teden se je sedemdnevna incidenca med ljudmi, starimi 90 let in več, prvič po maju dvignila nad 50. Za celotno Nemčijo je sedemdnevna incidenca od četrtka narasla s 85,6 na 95,1 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je še v sredo znašala 80,4, teden dni prej pa 67. Narašča tudi reprodukcijsko število R, ki znaša 1,28.

Čeprav je število hospitalizacij med sicer zdravimi in cepljenimi ostalo razmeroma nizko, se mlajši, pri katerih je precepljenost nižja, vse pogosteje okužijo s covidom-19. Do danes je dva odmerka cepiva prejelo 66,1 odstotka nemških državljanov, 69,1 odstotka pa enega. Precepljenost je nižja kot v sosednjih Danski in Nizozemski, a podobna tisti v Franciji.

Voditelji zveznih dežel z resolucijo zahtevajo podaljšanje izrednih razmer

Voditelji nemških zveznih dežel so na letnem srečanju zvezno vlado pozvali, naj stori več za preprečitev novega katastrofalnega vala virusa. V danes sprejeti resoluciji zahtevajo, da zvezna vlada podaljša izredne razmere zaradi covida tudi po 25. novembru, ko bi se ukrep iztekel, ter ohrani obvezno uporabo zaščitnih mask in dokazil PCT v zaprtih prostorih.

"Zelo je pomembno, da imajo dežele možnost sprejetja potrebnih ustreznih ukrepov za omejeno obdobje za preprečevanje širjenja covida-19," so sporočili iz urada predsednika deželne vlade Severnega Porenja - Vestfalije, poroča DPA.

Resolucija je bila sprejeta kot odziv na sporočilo nemškega zveznega ministra za zdravje Jensa Spahna, ki je v ponedeljek dejal, da se bodo izredne razmere iztekle 25. novembra, posameznim deželam pa bo prepuščena odločitev o tem, katere ukrepe želijo uveljaviti.

V Ukrajini rekord okužb in smrti, Kijev se pripravlja na zaprtje

V Ukrajini so medtem potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom in smrti covidnih bolnikov. V državi so v zadnjem dnevu po podatkih ukrajinske vlade potrdili 23.785 okužb, 614 ljudi je umrlo.

V prestolnici Kijev se pripravljajo na ponovno uvedbo strogih omejitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že danes bi lahko znova zaprli restavracije, gledališča in druga javna mesta, razen tam, kjer so zaposleni cepljeni.

V državi z 41 milijoni prebivalcev je nezaupanje v cepiva veliko. Precepljenost je zelo nizka, trenutno le 16,5-odstotna. Uvedba covidnih prepustnic v najbolj prizadetih območjih je sicer spodbudila zanimanje za cepljenje. Od četrtka naj bi odmerek prejelo rekordnih 269.000 ljudi, kar je največ od februarja letos. V Ukrajini so na voljo cepiva proizvajalcev AstraZeneca, Pfizer in Moderna ter tudi cepivo kitajskega podjetja CoronaVac.

Od začetka pandemije so v Ukrajini potrdili nekaj manj kot tri milijone okužb in okoli 63.000 smrti zaradi covida-19.

Romunija za dva tedna zapira šole in vrtce

V Romuniji bodo za prihodnjih 30 dni zaostrili ukrepe za zajezitev okužb. Od ponedeljka bodo zaščitne maske obvezne tako v notranjih kot zunanjih javnih prostorih. Za dva tedna se tudi zapirajo šole in vrtci, je odločila romunska vlada.

Sorodna novica Latvija se zapira, na Otoku vse ostaja odprto, Češka v strožje preverjanje PCT-ja

Vrata po odločitvi romunske vlade zapirajo tudi bari in nočni lokali, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Romunska vlada se je poleg tega odločila, da bo za vstop v trgovine, gostinske obrate in kulturne ustanove potreben pogoj PCT. Izjema bodo trgovine z živili, lekarne in cerkve.

V veljavi bo tudi policijska ura med 22. in 5. uro. Svoja domovanja bodo v tem času lahko zapustili zgolj cepljeni ali preboleli.

Poleg tega je vlada napovedala, da bi lahko uvedli obvezno cepljenje za javne uslužbence, vendar zdajšnji premier Florin Citu tega ne more storiti z odlokom, saj opravlja le tekoče posle. Romunski parlament mu je namreč ta teden izglasoval nezaupnico. Novo ureditev glede cepljenje bi tako lahko sprejel le romunski parlament. Vsi ostali protikoronski ukrepi že imajo ustrezno zakonsko podlago, lahko pa vlada, ki opravlja tekoče posle, sprejme novo odločitev o njihovi veljavnosti.

Romunski zdravstveni sistem se le še s težavo spopada z vse večjim številom huje obolelih covidnih bolnikov. Trenutno jih je na intenzivni negi več kot 1800. V tem mesecu zaradi covida-19 v državi povprečno umre en človek vsakih pet minut, več kot 90 odstotkov smrti je med necepljenimi.

14-dnevna incidenca okužb je trenutno 999,9 okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev in je ena od najvišjih v EU-ju. Skupno so do zdaj v Romuniji potrdili 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom in okoli 19.000 smrti. Hkrati je v Romuniji druga najnižja stopnja precepljenosti v EU-ju, precepljenih je 30 odstotkov ljudi.