Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Ministrstvi za zdravje in javno upravo poudarjata, da je ostajanje doma eden ključnih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. To velja tako za tiste, ki so jim okužbo potrdili s testom, kot tiste, ki so bili z okuženo osebo v "visoko tveganem stiku".

Če gre za zaposlenega, ga lahko delodajalec napoti na delo od doma ali pa delovni proces organizira tako, da prenos okužbe ni mogoč.

Če pa zaposleni ali študent ne more opravljati dela oziroma drugih obveznosti od doma, potrebuje potrdilo, da je ostal v karanteni na domu.

Po novem je takšno potrdilo dokument z imenom Potrdilo o karanteni na domu. Z njim lahko delodajalec ali sama oseba (samozaposleni, kmet, družbenik) uveljavlja nadomestilo za plačo ali druge pravice iz zdravstvenega ali socialnega varstva.

Obrazec lahko izpolni sam zaposleni. Dostopen je na spletni strani NIJZ-ja in portalu eUprava. NIJZ pa na podlagi vnesenih podatkov izda potrdilo na elektronski naslov, doda tudi navodila o karanteni na domu.

Obrazec je mogoče oddati z uporabo e-identite ali brez. V primeru oddaje brez uporabe e-identitete posameznik vnese svoj EMŠO in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava, še sporočata ministrstvi.

Potrdilo o karanteni po e-pošti