Negativen izvid testa na novi koronavirus lahko prepreči karanteno. Foto: Pixabay
Negativen izvid testa na novi koronavirus lahko prepreči karanteno. Foto: Pixabay

V tem tednu spremenjeni vladni odlok glede prehajanja slovenske meje je brez karantene omogočil vstop v državo tistim, ki v Slovenijo prihajajo iz sicer oranžno obarvane članice EU-ja ali schengenskega območja, pri vračanju z rdečih območij pa je treba predložiti negativni test na vsebnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur.

Hitenje na poti pa ni potrebno, saj se ta čas ne začne šteti že od trenutka odvzema brisa, ampak je v to vključeno tudi čakanje na rezultate, ki lahko traja tudi ves dan ali več. "Negativni izvid testa pomeni dokument, ki je bil narejen na podlagi testa, ta ne sme biti starejši od 48 ur," so za MMC pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Sorodna novica Evropske države razdeljene po regijah; Hojs ne izključuje ponovne razglasitve epidemije

Potrdilo o negativnosti po elektronski pošti

Če na mejni prehod pridete z evropskih rdečih ali neevropskih oranžnih območij brez negativnega izvida, pa vam bo vročena karantenska odločba. Do tega tedna je to pomenilo, da vas je čakalo deset dni nepretrganega čemenja na naslovu, ki ste ga pustili obmejnim organom in kamor so nato prišli potrkat tudi zdravstveni inšpektorji – pomagalo ne bi niti, če bi vsak dan predložili nov rezultat testa, ki bi dokazoval, da niste okuženi in s tem nevarni za okolico.

Zdaj je to drugače – oseba, ki ji je bila na meji odrejena karantena, lahko v času izvajanja karantene opravi test in ob negativnem izvidu se ji karantenska doba prekine. "O tem naj obvesti ministrstvo za zdravje in predloži dokazilo o negativnem testu po elektronski pošti na naslov karantena.mz@gov.si. Ministrstvo za zdravje osebi potrdi preklic odločbe z odgovorom na elektronsko sporočilo," so nam na pristojnem ministrstvu odgovorili na vprašanje, kakšen je postopek vračanja iz osamitve v običajno življenje.

"Odsedeti" vseh deset dni

Ob sprejetju odloka je bilo veliko vprašanj, ali bo negativni test skrajšal karanteno tudi za nazaj – če torej nekdo v tem trenutku že ima karantensko odločbo in zdaj predloži negativen izvid, ali se mu ta ukine. "Tako bi pričakovali, ampak jaz bi spomnil, da takrat ko smo krajšali karanteno s 14 na 10 dni, ministrstvo za zdravje ni sprejelo skrajšanja in so vsi ostali v karanteni do konca. Upam, da bo tokrat veliko bolje," je v nedeljskem Dnevniku razmišljal uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

A do konca bodo morali v karanteni ostati tudi vsi tisti, ki so odrejeno karanteno dobili pred ponedeljkom, ko je odlok začel veljati. "Za nazaj velja, kot je bilo določeno z odlokom, ki je veljal, ko je bila osebi odrejena karantena. To pomeni, da se za nazaj ne da skrajšati karantene z negativnim izvidom testa," so nam namreč odgovorili na ministrstvu.

Slovenija bo priznala tudi teste iz tretjih držav

Iz lastne denarnice

Ob tem je treba poudariti tudi, da nas na testiranje za skrajšanje karantene ob prihodu iz tujine ne napoti osebni zdravnik na stroške davkoplačevalcev. "Test je samoplačniški oziroma je plačnik delodajalec," pravijo na ministrstvu, ki pojasnjujejo, da se je treba na testiranje naročiti na covidni točki, kjer delajo samoplačniške teste.

Ena takih je tudi Zdravstvni dom (ZD) Ljubljana, kjer v zadnjem mesecu jemljejo okoli 650 brisov dnevno, kar predstavlja skoraj četrtino vseh odvzetih brisov v državi. Dodatno opravijo v povprečju še 40 samoplačniških odvzemov vsak dan.

Samoplačniško testirati so na vstopni točki ZD-ja na Metelkovi začeli 21. maja. Junija so odvzeli 398 brisov, septembra pa že več kot 1200. "To delo opravljamo z obstoječim kadrom, ki je na to delovišče dodatno razporejen ob svojem rednem delu. V primeru povečevanja potreb bomo imeli težave z razporejanjem kadra, saj bi navedeno lahko pomenilo opustitev rednih programov, česar si pa ne moremo privoščiti," so opozorili za MMC.

In prav tehnične omejitve laboratorijev pri zmožnosti izvajanja večjega števila testov so glavni razlog, zakaj epidemiološko odrejenih karanten zaradi tveganega stika z negativnim izvidom testa za zdaj še ni mogoče prekiniti, saj je tovrstnih karanten odrejenih precej več kot tistih zaradi vračanja iz tujine.

Za samoplačniški odvzem brisa sta v ZD Ljubljana potrebni predhodno naročilo in plačilo, cena odvzema brisa pa je 100 evrov. Za odvzem brisa se je treba naročiti po telefonu. Opravijo ga na makadamskem parkirišču nasproti Zdravstvenega doma Ljubljana Center na Metelkovi ulici, sistem drive-in pa omogoča tudi odvzem brisa kar iz osebnega vozila.

Sorodna novica Veliko zanimanje za samoplačniška testiranja na novi koronavirus

Ob testiranju je obvezna priložitev fotokopije potrdila o plačilu, na rezultate po telefonu je treba počakati od 24 do 36 ur, če potrebujete pisni izvid, pa je treba to sporočiti osebi, ki vas bo obvestila o rezultatih testiranja.

Ni enotne cene in ni skupnega seznama

Samoplačniška testiranja so mogoča v zdravstvenih ustanovah po vsej državi, zanje je navadno treba odšteti od 80 do 100 evrov.

Kot so poleti pojasnjevali na ministrstvu, je cena za testiranje na novi koronavirus sestavljena iz storitve mikrobiološkega testiranja, ki je v Sloveniji enaka v vseh laboratorijih, in storitve odvzema brisa, kjer sta določitev in oblikovanje cene v pristojnosti posameznega izvajalca. Analiza odvzetega brisa stane 65 evrov, prišteti pa je treba še stroške odvzema brisa v polni osebni varovalni opremi, stroške prevoza brisa do laboratorija in administrativne stroške zavoda.

Zdaj smo jih vprašali tudi, ali nameravajo morda tudi sami pripraviti pregleden seznam po vzoru sosednje Hrvaške, ki je skupaj s cenami vred na enem mestu zbrala podatke o vseh testnih centrih po posameznih županijah, kjer je možno opraviti samoplačniško testiranje. Negativen izvid bodo za vrnitev v svojo državo namreč potrebovali tudi številni tujci, ki jih bo zanimalo, kam se lahko obrnejo. "Možnost samoplačniškega brisa lahko ljudje preverijo v svojem lokalnem zdravstvenem domu," so nam odgovorili.