Predsednik želi protestnike pomiriti z menjavami v vladi. Foto: EPA
Predsednik želi protestnike pomiriti z menjavami v vladi. Foto: EPA

Zdravstveni minister Julio Mazzoleni je odstopil že v petek. Zdravstveni delavci pravijo, da bolnišnice nimajo več zdravil za zdravljenje covidnih bolnikov.

Opozicijske stranke medtem pozivajo predsednika k odstopu in predlagajo nove volitve. Opozicija konservativno vlado obtožuje razširjene korupcije, poroča BBC.

V Paragvaju so do zdaj potrdili več kot 165.000 primerov okužbe in okoli 3200 smrti covidnih bolnikov. V zadnjih tednih je število okužb močno naraščalo, kar je zdravstveni sistem v državi pripeljalo na rob propada.

Obenem kampanja cepljenja poteka zelo počasi. Po zadnjih podatkih je manj kot 0,1 odstotka od okoli sedmih milijonov prebivalcev prejelo odmerek cepiva.

V napovedi novih štirih ministrov je predsednik Abdo izrazil prepričanje, da bodo novi ministri oziroma ministrice naredili vse v njihovi moči v spopadu s krizo v državi.

V petek se je na ulicah glavnega mesta Asunción in drugih mest po državi zbralo tisoče ljudi, vključno z zdravstvenimi delavci in sorodniki žrtev covida-19. Vlado obtožujejo kraje več milijonov dolarjev, ki bi jih lahko namenili reševanju zdravstvene krize.

Del protestnikov se je spopadel s policijo, ki je uporabila solzivec in gumijaste naboje. Ljudje so ropali trgovine in zažigali avtomobile. Okoli 20 ljudi naj bi bilo ranjenih.