Na NIJZ-ju ocenjujejo, da so vsi udeleženci maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokotvegani stiki. Foto: Pixabay (Fotografija je simbolična.)
Na NIJZ-ju ocenjujejo, da so vsi udeleženci maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokotvegani stiki. Foto: Pixabay (Fotografija je simbolična.)

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so bili v ponedeljek obveščeni o pozitivnih rezultatih hitrih antigenskih testov pri udeležencih maturantskega izleta v Španiji, kjer so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v kraju Lloret de Mar.

Skupina 334 maturantov, pretežno iz dolenjske regije, se je z maturantskega izleta, ki ga je organizirala agencija Collegium Mondial Travel, vrnila v soboto. V Slovenijo so pripotovali z avtobusi, del skupine pa je potoval tudi z letalom iz Barcelone do Benetk.

Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela zbiranje informacij, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove stike.

Kot je v Odmevih Televizije Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar, bodo podatki o tem, ali so bili novomeški dijaki okuženi s koronavirusno različico delta na voljo konec tedna. "Glede na epidemične razmere v Španiji pa je zelo verjetno, da gre pri njih za okužbo z različico delta," je dejala.

Okužbe so razpršene po več občinah

"Na novomeški civilni zaščiti spremljamo stanje z zaskrbljenostjo, ugotovili pa smo, da so okužbe razpršene po več dolenjskih občinah, da ni žarišča samo znotraj novomeške občine," je za Radio Slovenija dejal poveljnik civilne zaščite v občini Novo mesto Gregor Blažič.

Novomeški župan Gregor Macedoni je dejal, da občina spremlja razmere in da ni najbolje, ko izstopajo v podatkih. "Ocenjujem, da ta trenutek ta porast ni kritičen. Razmere bomo spremljali naprej in se odzvali, če bo treba," je dodal.

Po poročanju Televizije Slovenija je v hotelu v Španiji, kjer so prebivali tudi okuženi dijaki, že nova skupina 312 slovenskih maturantov.

Udeleženci od organizatorja niso dobili obvestila NIJZ-ja

Ob tem na NIJZ-ju navajajo, da so s terena prejeli informacijo, da udeleženci tega izleta od organizatorja niso prejeli obvestila epidemiološke službe NIJZ-ja, ki ga je s prošnjo po posredovanju udeležencem poslala organizatorju. Ne glede na to je epidemiološka služba že pred tem sama začela obveščanje vseh udeležencev maturantskega izleta, so dodali.

V agenciji Collegium Mondial Travel, ki je organizirala maturantski izlet, so takoj po prejemu obvestila o tem, da naj bi bil na hitrem testiranju po prihodu z izleta pozitiven prvi potnik, o tem obvestili NIJZ. V ponedeljek so o tem poslali tudi SMS-sporočilo vsem udeležencem izleta. V torek jih je NIJZ zaprosil za podatke vseh udeležencev, da bi jih obvestili o nadaljnjih korakih.

"Takoj, ko smo dobili informacijo, da je bil eden od potnikov pozitiven, smo obvestili NIJZ in poslali SMS-obvestilo vsem potnikom. V skladu z dogovorom smo NIJZ-ju posredovali vse podatke potnikov, ki so bili na izletu udeleženi, da se jih obvesti o nadaljnjih korakih," je za TV Slovenija dejal predstavnik organizatorja.

Kot so dodali pri Mondialu, jim je NIJZ zagotovil, da bodo kot pristojna ustanova poslali dopis vsem udeležencem. "Ker ne vemo, ali je bil dopis poslan, smo ga potnikom vseeno posredovali tudi mi. Skupaj z našimi predstavniki in celotno ekipo se bomo še naprej trudili, da bomo vsem udeležencem izleta, ki se na nas obračajo s kakršnimi koli vprašanji, na ta tudi čim bolj kompetentno odgovorili," so še zagotovili.

V četrtek zjutraj se iz Španije vrača nova skupina maturantov

Iz Španije se v četrtek zjutraj vrača nova skupina maturantov, ki prihaja iz Gorenjske. Kot so zapisali na NIJZ-ju, jim je organizator izleta še sporočil, da je 231 udeležencev v torek zvečer opravilo test, vsi rezultati so bili negativni, 87 udeležencev pa testiranja ni opravilo. Po informacijah NIJZ-ja se skupina vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam. To pomeni, da lahko udeleženci v Slovenijo vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni PCR- ali hitri test, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, priporočajo oz. svetujejo, naj se polno cepijo, saj tako zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako pa naj dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in navodilom držav, v katere potujejo.

Več kot 50 okuženih dijakov