Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe in dopolnitve odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Uvaja se redno presejalno testiranje pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti in pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev, in sicer v breme stroškov državnega proračuna. To pomeni, da bodo oskrbovance in izvajalce redno testirali, da bi preprečili izbruhe okužb.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje se uvede za vse učence osnovne šole in dijake. Samotestiranje je potrebno tudi za udeležbo v športnih programih, športno-rekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti ne glede na starost učenca in dijaka. Pogostnost samotestiranja za učence, dijake in študente pa se poviša na dvakrat tedensko s pravico do uporabe desetih testov za samotestiranje.

Poklukar: Če bo zasedenih od 160 do 180 intenzivnih postelj, bom vladi predlagal vsaj delno zaprtje

Za opravljanje dela se poviša pogostnost presejalnega testiranja s testi HAG za samotestiranje oziroma testiranja s testi HAG na vsakih 48 ur, in sicer tako, da mora oseba ob začetku opravljanja dela imeti veljaven test HAG za samotestiranje ali test HAG, ki ni starejši od 48 ur.

V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora oseba praviloma testirati vsak ponedeljek, sredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo. V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela prek polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da oseba ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem presejalnem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

Kljub izpolnjenemu pogoju PC bo obvezna uporaba zaščitne maske v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer obstaja možnost za medosebni stik.

Odlok začne veljati 1. novembra 2021, da se omogoči čas za nabavo dodatnih testov za samotestiranje in organizacijo dodatnih testiranj s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Počivalšek naročil strožji nadzor preverjanja pogoja PCT v lokalih

Sindikat državnih organov: Številni inšpektorati so kadrovsko pohabljeni, slabo vodeni

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v odzivu na več kot 3000 potrjenih okužb z novim koronavirusom na Twitterju opozoril, da ne smemo več ignorirati naraščajočih številk. "Če ne prenehamo z izgovori pri PCT, bomo morali v lockdown," je zapisal. Danes je sklical inšpekcijske službe in naročil strožji nadzor lokalov, je dodal.

"Če bo treba, bomo lokale, ki nadzora ne izvajajo, v skladu z zakonodajo tudi zaprli," je napovedal Počivalšek.

Zvečer pa je gospodarski minister na Twitterju sporočil, da je govoril z zbornicami, ki povezujejo gospodarstvo. "Skupaj bomo pozvali nosilce gospodarskih dejavnosti, njihove zaposlene in potrošnike k doslednemu spoštovanju pogoja PCT. Delimo zaskrbljenost in se strinjamo, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo ponovno zapiranje aktivnosti. Če bomo izigravali pravila, bo edina alternativa lockdown," je znova opozoril.