Foto: BoBo
Foto: BoBo

V ponedeljek sta bili po podatkih NIJZ-ja v Sloveniji po 899 PCR-testih in 8109 hitrih antigenskih testih potrjeni 2402 okužbi z novim koronavirusom. V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bilo opravljeno primerljivo število testiranj, so epidemiologi potrdili 223 primerov okužb manj.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 21.026 aktivnih primerov okužb, kar je 574 manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1411, kar je 32 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 993, 28 manj.

Dva modela samotestiranja za učence

Dopoldne se je sešla delovna skupina za področje izobraževanja. Ker so napovedi glede poteka epidemije in delovanja virusa v jeseni negotove, je posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ-ju za šolski prostor pripravila dva modela. Po prvem bi se v šolah samotestirali le dijaki in učenci s simptomi okužbe in tisti, ki so bili v tveganem stiku z okuženimi, po drugem pa bi bilo testiranje vsaj enkrat tedensko obvezno za vse.

Testirali naj bi se doma, na željo staršev otrok v šolah s prilagojenim programom pa bi to lahko izvajali tudi v šolskih prostorih. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan ob tem predlaga, da bi se odločitev vsaj v enem delu prepustila avtonomiji šole, ki bi lahko glede izvajanja samotestiranja upoštevala želje otrok in staršev. "Skupna želja vseh nas pa je, da naj se vodstvo šol razbremeni tisočerih evidenc," je dejal Pečan v izjavi za Radio Slovenija in poudaril, da je bilo vodenje evidenc zanje zelo obremenilno.

Kot je po sestanku delovne skupine za področje izobraževanja dejala direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar, je poleg samotestiranja, ki je bistven ukrep, pomembno tudi prezračevanje šolskih prostorov. NIJZ bo dodatne ukrepe izdal, če bo potrebno, uvajali pa jih bodo postopno, je pojasnila.

Ob tem je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejala, da je sodelovanje s pristojnimi boljše kot v preteklosti. "Že to, da sodelujemo že od julija s stalno skupino NIJZ-ja vse od vrtcev do fakultet, nam poraja neko upanje, da se ne bo ponovilo, kar se je dogajalo – da bomo informirani prek medijev. To stalno sodelovanje je zelo pomembno, ker si vsi želimo, da šole ostanejo odprte," je dejala in poudarila, da vsi deležniki, vključno s šolskim ministrstvom, delujejo v tej smeri.

"Ob najpomembnejšem ukrepu – samotestiranju v domačem okolju – bomo zelo računali na to, da bodo ljudje to sprejeli kot del odgovornega ravnanja za preprečevanje širjenja covida-19. Vse to pa zato, da šole in vrtci ostajajo odprti, kar je naš glavni cilj," je še dejala Počkar. Poudarila je, da gre pri predlogu uvedbe samotestiranja na okužbo s koronavirusom samo za enega od mogočih scenarijev.

Testi bodo sicer v lekarnah brezplačni. "Iz tega bo nastala okrožnica, s katero bodo ravnatelji obveščeni. Pogovarjali smo se tudi o razbremenitvi vodenja evidenc, ki ne bodo tako obsežne kot do zdaj," je pojasnila.

Za novo šolsko leto predlagali samotestiranje otrok

Poseben poudarek tudi pri prezračevanju prostorov

Priporočila in navodila za vzgojno-izobraževalne ustanove naj bi danes dorekla strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Maria Fafangela. Kot je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič, bo poleg vseh preventivnih higienskih ukrepov v ogrevalni sezoni v zaprtih prostorih eden najpomembnejših tehničnih ukrepov prezračevanje, tako v šolah kot tudi v podjetjih in drugje. Natančna priporočila NIJZ-ja objavlja na spletu in govori tako o naravnem prezračevanju, torej odpiranju oken, kot o mehanskem.

Posebej občutljiv sistem so domovi starejših občanov. "Na ministrstvu razmišljamo o tem, da bi že v jeseni dali razpise za dodatne prezračevalne sisteme in za UV-robote, kjer namestitev prezračevalnih sistemov ni mogoča v dovolj hitrem času," je o urejanju prezračevalnih sistemov v DSO-jih dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Vsi drugi higienski ukrepi, priporočila o zaščitnih maskah in cepljenje pa naj bi ostali nespremenjeni.