Na Novi Zelandiji je stopnja precepljenosti ena najnižjih v bogatejših državah, le okoli 20-odstotna. Foto: EPA
Na Novi Zelandiji je stopnja precepljenosti ena najnižjih v bogatejših državah, le okoli 20-odstotna. Foto: EPA

"Mislim, da še nismo dosegli vrhunca tega izbruha," je dejala novozelandska premierka. Dodala je, da so potrdili 35 novih primerov okužbe, v tem izbruhu pa skupaj 107, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi hitrega širjenja različice delta še ne morejo odpraviti ukrepov za zajezitev virusa, ki so jih uvedli pretekli teden, je dejala.

Ustavitev javnega življenja v celotni državi bi se moralo izteči v torek, a se bo nadaljevala do petka, v Aucklandu, kjer so zaznali izbruh, pa bo veljala do 31. avgusta. "Najbolje je, da nadaljujemo po tej poti. Tako bomo lahko pridobili dodatne podatke in videli, ali se je virus razširil," je povedala Jacinda Ardern.

Premierka je branila tudi novozelandski pristop pri spopadanju z epidemijo covida-19, ki vključuje strog nadzor na mejah in stroge omejitve gibanja ljudi ob že najmanjšem številu okužb. Tega je zaradi različice delta pod vprašaj postavil minister za spoprijemanje s covidom Chris Hipkins. "Naš načrt je deloval v preteklosti in skupaj lahko dosežemo, da bo znova uspešen," je poudarila premierka.

Cepljenje proti covidu-19 sicer v državi poteka počasi. Polno cepljenih je le okoli 20 odstotkov prebivalcev, kar je ena najnižjih stopenj v bogatih državah, navaja AFP.

Zaradi različice delta Nova Zelandija podaljšala zaprtje države

Izrael: Tretji odmerek precej poveča zaščito pred okužbo

Izraelsko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da so ugotovili, da tretji odmerek cepiva proizvajalca Pfizer precej poveča zaščito pred okužbo z novim koronavirusom in hujšim potekom bolezni pri ljudeh, starejših od 60 let, v primerjavi s tistimi, ki so prejeli dva odmerka. Vse podrobnosti raziskave še niso objavljene, poroča Reuters.

Zaščita pred okužbo je po desetih dneh po tretjem odmerku štirikrat večja kot po dveh odmerkih. Zaščita pred hujšim potekom bolezni in hospitalizacijo pa je pri ljudeh nad 60 let, ki prejmejo tretji odmerek, od pet- do šestkrat večja, kaže raziskava. Gre za starostno skupino, ki je še posebej ranljiva, ko gre za covid-19.

V zadnjih tednih je izraelsko ministrstvo opažalo zmanjšanje imunosti pri starejših in mlajših cepljenih. Večina cepljenih, ki so vseeno hudo zboleli, so bili starejši od 60 let in so imeli oziroma imajo pridružene bolezni.

Izrael je začel tretji odmerek dajati tudi starejšim od 40 let, a le ljudem, ki so drugi odmerek prejeli pred najmanj petimi meseci.

Tudi nekatere druge države, kot so ZDA, Kanada, Francija, Nemčija, napovedujejo tretji odmerek. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem dajanju tretjih odmerkov nasprotuje, saj revnejšim državam primanjkuje cepiva.

Na Kitajskem po juliju brez lokalnega prenosa okužbe

Kitajske zdravstvene oblasti so sporočile, da prvič po juliju niso zaznali lokalnega prenosa okužbe z novim koronavirusom. To naj bi bil še en znak, da bi se lahko končal izbruh, do katerega je prišlo konec prejšnjega meseca.

20. julija so potrdili okužbe letaliških delavcev v Nankingu na vzhodu države, ki so bili okuženi z različico delta. Od takrat so potrdili več kot 1200 okužb, vendar v vseh primerih ni šlo za različico delta. V zadnjem izbruhu ni bilo smrtnih žrtev.

Italijanski učitelji bodo morali pokazati covidno potrdilo. Foto: EPA
Italijanski učitelji bodo morali pokazati covidno potrdilo. Foto: EPA

Italijanskim učiteljem brez covidnega potrdila grozi suspenz

Medtem si italijanske oblasti prizadevajo, da bi se septembra pouk začel v šolah. Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je napovedal, da bodo učitelji in učiteljice morali predložiti covidno oziroma zeleno potrdilo. Če ga ne bodo imeli, jim grozi suspenz.

"Pripravljamo se na to, da bodo otroci in mladi znova šli v šole. Vendar pa bo to mogoče samo ob sodelovanju vseh," je povedal minister.

"Kar se tiče osebja in učiteljev, imamo jasna pravila. Vsakdo, ki bo imel zeleno potrdilo, bo septembra ob začetku šole lahko prisoten, medtem ko bo tisti, ki ga ne bo imel, suspendiran," je v nedeljo zvečer pojasnil Bianchi.

Zavrnil je navedbe, da je covidno potrdilo, s katerim prebivalci Italije dokazujejo, da so covid-19 preboleli, da so bili proti tej bolezni cepljeni ali pa da so testirani na novi koronavirus, "kazenski ukrep".

Maske obvezne za otroke nad šest let

Glede uporabe mask v šolah je povedal, da jih bodo morali otroci, starejši od šest let, še naprej nositi. Povedal je še, da mladim zaupa glede cepljenja proti covidu-19. Pojasnil je, da je cepljenih več kot 60 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let.

V Italiji bodo sicer 1. septembra zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od tedaj bo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu obvezno za vstop na letalo, hitri vlak, avtobus in trajekt.