Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V večkrat spremenjeno strategijo so odločevalci vključili številne interesne skupine, tudi finančnike, univerzitetne profesorje, ki poučujejo na daljavo, športnike in seveda politike, njihove sodelavce, diplomate in maturante. Omenjeni so prehiteli tudi starejše, veliko bolj ogrožene državljane in celo kronične bolnike.

Potem je tu še cepivo: za maturante AstraZeneca, za diplomate pa Pfizer, čeprav v dokumentih jasno piše, da je Pfizerjevo cepivo namenjeno najstarejšim.

Kdo vse se je cepil prednostno in ali z enakimi cepivi kot drugi državljani? Odgovor na to vprašanje o privilegijih pri cepljenju in cepivih je poskušala podati tokratna oddaja Tarča.

Vladimir Prebilič. Foto: MMC RTV SLO
Vladimir Prebilič. Foto: MMC RTV SLO

Prebilič: Pri nas do klientelizma ni prišlo

"Težko tolmačim, kdo in na kakšen način so bile sprejete strategije. Mi smo jim sledili in v skladu z njimi izvajali cepljenje. Ključno se mi zdi, da smo že v izhodišču pripravili sodoben IT-program, v katerega smo vnašali vse paciente, ki se želijo cepiti. Program je omogočal, da smo lahko vsakič znova vnesli novo strategijo, tako do klientelizma ni prišlo, kar potrjujejo inšpekcijski nadzori, ki smo jih na Kočevskem imeli devet," je povedal Vladimir Prebilič, župan Kočevja.

Potrdil je, da je bil tudi sam prednostno cepljen kot član civilne zaščite. "Skladno z veljavno strategijo smo imeli možnost cepiti tudi štab, ki deluje na našem območju, to je 16 ljudi, vmes pa smo že pocepili skoraj vse ljudi, ki so starejši od 65 let," je pojasnil, da pri njih niso nobenemu starejšemu odvzeli cepiva.

Kacin: Izvajalci cepljenja so si res marsikdaj stvari razlagali po svoje

Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO

V cepljenje so se vključile številne interesne skupine, medtem pa na cepljenje še vedno čakajo tudi starostniki, stari 70 let. Smo s strategijo legalizirali preskakovanje vrste po starosti, je vprašala voditeljica Tarče Erika Žnidaršič.

"To ni legalizacija v nobenem primeru, okrepljen je bil zdravstveni nadzor, ker je bilo dosti nepravilnosti, je tudi veliko pripomb. Nekateri se pritožujejo, da so ves čas pod nadzorom. Tisti, ki delajo v zasebnem sektorju, so vajeni takšnih obiskov, v javnem sektorju, zdravstvenih domovih, pa je teh pritožb še veliko več," je odgovoril Jelko Kacin, nacionalni koordinator za cepljenje.

Zakaj je torej treba športnike cepiti prej kot bolnike z rakom? "Nismo jih cepili, vedno se ve, kdo je cepil, kje je cepil in zakaj je cepil," je odvrnil Kacin in v nadaljevanju poudaril, da bo na to vprašanje "najlepše odgovoril minister Poklukar". Številni se po Kacinovih besedah ne želijo cepiti, potem je težko doseči višji odstotek precepljenosti, številni pa so bili tudi spregledani, saj so si izvajalci cepljenja res marsikdaj stvari razlagali po svoje.

Poklukar: Dejansko zmanjkuje starostnikov

Janez Poklukar. Foto: MMC RTV SLO
Janez Poklukar. Foto: MMC RTV SLO

Voditeljica oddaje je ministra za zdravje Janeza Poklukarja vprašala, kako strokovno utemeljena je odločitev, da se k najstarejšim, pa pred kronične bolnike in bolnike z rakom, uvrsti diplomate, športnike, olimpijce, sploh ob dejstvu, da vsi nad 70 let še niso bili cepljeni. Poklukar je odgovoril, da dejansko zmanjkuje starostnikov za cepljenje in številni zdravstveni domovi zdaj čakajo s cepljenjem na odločitev, da se na seznam uvrstijo starejši od 50 let. Cepljenje je tudi prostovoljno, je poudaril. Navedel je, da je med tistimi, ki so stari 70 let in več, zdaj cepljenih več kot 60 odstotkov.

Glede diplomatov je zatrdil, da predstavljajo strateški interes in varnost države, še posebej z vidika prihajajočega predsedovanja. Pa je bilo res tako nujno cepiti športnike? Minister je odgovoril z besedami, da se vse strokovne skupine, ki svetujejo ministrstvu, trudijo delati dobro, kot tudi minister sam. Odločitev, da se cepijo maturanti, je bilo "človeško dejanje", je dejal. Namreč, celo leto so se učili v oteženih razmerah. Potem pa bi bili en teden pred maturo, pomembnim življenjskim dejanjem, v stresu, ali bodo sploh lahko pristopili ali ne, če slučajno končajo v karanteni, je ponazoril.

Kdo je odločil, koga bodo cepili s katerim cepivom?

Voditeljica oddaje je Jelka Kacina vprašala, kdo se je odločil, da se diplomati cepijo s Pfizerjevim, maturanti pa z AstraZenecinim cepivom, če pa je ministrstvo določilo, da je Pfizer namenjen predvsem starejšim in kroničnim bolnikom. Kacin je v odgovoru zatrdil, da je takšno odločitev lahko sprejel samo NIJZ. K razpravi o diplomatih pa je dodal, da številni delajo v državah, kjer so razmere težke. Tja jih je poslala država, od njih zahteva opravljanje tega posla, zato jih je tudi dolžna zaščititi.

Štrukelj: Ko začneš ustvarjati elito, izgubiš zaupanje

Branimir Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO
Branimir Štrukelj. Foto: MMC RTV SLO

Je cepljenje maturantov smiselno? Kaj pravite o cepilni politiki, ki ima toliko izjem, pa je voditeljica vprašala Branimirja Štruklja iz Sviza. "Vsaka takšna strategija mora slediti dvema principoma – doslednosti in pravičnosti. Če si sam nekaj postavil, se moraš tega držati. Ne smeš delati izjem, ne smejo najprej na vrsto priti prijatelji, znanci, vplivnejši ljudje, šele potem pa vsi drugi. Ljudje morajo prepoznati pravičnost. Bojim se, da v tej strategiji ni prepoznati niti doslednosti niti pravičnosti. Sprašujem se, ali je res zahtevno delo diplomatov mogoče postaviti pred zahtevno in odgovorno delo vzgojiteljic v vrtcu ali učiteljice v šoli, ki zagotavljajo odprte šole in vrtce," je odvrnil Branimir Štrukelj.

Po njegovih besedah tega, kateri poklic je pomembnejši, ni mogoče kar tako na hitro presoditi. "Ko enkrat enim daste boljše cepivo, medtem ko AstraZeneca velja za slabše, manj varno, bolj tvegano, začneš ustvarjati elito, znance, razlike in tukaj je težava, ker izgubiš zaupanje," je sklenil.

Sorodna novica Logar: "Luč na koncu tunela se svetlika." Vlada posodobila cepilno strategijo.

Katero cepivo bodo prejeli diplomati?

S čim bodo torej cepljeni diplomati? "Diplomati bodo cepljeni s tistim cepivom, ki je na voljo, svetovalna skupina je jasno dala navodilo, da so na podlagi izsledkov EME vsa cepiva primerna za cepljenje vseh starostnih skupin, ta trenutek mislim, da je nekaj zaloge AstraZenece," je pojasnil minister Poklukar, da če je trenutno na zalogi cepivo AstraZenece, bodo diplomati cepljeni pač z njim.

Prebilič: Strategija cepljenja se spreminja prehitro

Župan Vladimir Prebilič je pritrdil izjavi voditeljice, da se je organizacija cepljenja v državi sesula. "Predvsem se mi zdi pomembno, da so se strategije cepljenja spreminjale hitreje, kot je teren to lahko implementiral v življenju, zato se dogaja v nekaterih skupnostih, da so ljudje stari 80 let in več, kar ste pravilno ugotovili, in še vedno niso cepljeni, ker v tem okolju nihče ni dvignil telefona, poklical teh ljudi, zdravniki se niso angažirali ..." je pojasnil.

"Če cepiva ni, potem se pač zavleče"

Kje se je zataknilo, da je na terenu takšna situacija, kot je, z zaostanki pri cepljenju vred, pa je voditeljica vprašala Kacina. Ta je zatrdil, da je kriva predvsem AstraZeneca. Evropski uniji dolguje že 90 milijonov odmerkov, od tega Sloveniji 400.000 odmerkov, in če bi jih imeli, potem tudi ne bi bilo težav in zaostankov. "Če cepiva ni, potem se pač zavleče," je dejal.

Na izziv voditeljice, kaj se dogaja z aplikacijo, saj utegnemo prej vse precepiti, prej kot bo cepljenje dobilo ustrezno informacijsko podporo, pa je Kacin zatrdil, da so se stvari začele premikati šele zdaj, ko je na problematiko javno opozoril. Sicer pa informacijska podpora cepljenju že obstaja, vsa cepljenja se namreč vnašajo v osrednji državni sistem, je odgovoril.

Sorodna novica Na NIJZ-ju do zdaj prejeli več kot 50 prijav resnih neželenih učinkov

Kdaj bomo dobili skupni informacijski sistem cepljenja?

"Kar se tiče digitalizacije procesa, je ta skladno z obljubami in napovedmi začela delovati 15. aprila v ZD-ju Domžale, dejstvo je, da v tej fazi digitaliziramo administrativni del procesa cepljenja. Lahko povem, da v Domžalah to odlično poteka, da delo štirih administratorjev zdaj opravi eden, dnevno pa zmorejo več kot tisoč cepljenj s petimi cepilnimi ekipami," je pojasnil minister Poklukar.

Minister je napovedal, da bo osrednja aplikacija za naročanje na voljo po 1. maju.

Junija bo na voljo 600.000 odmerkov

Kacin je v nadaljevanju na izziv voditeljice, ali bi bil čas za črtanje "interesnih skupin" s strategije cepljenja, odvrnil, da to niso "interesne skupine", temveč kritična infrastruktura. Črtati jih ni mogoče, ker so pomembni za delovanje države. Npr. banke prosijo za cepljenje ljudi na bančnih okencih, ker so stalno v stiku z ljudmi, in to je ravno storitev, ki jo še posebej potrebujejo starejši ljudje, manj vešči sodobnih tehnologij, je poudaril. Kacin je še napovedal, da bo junija zagotovo na voljo 600.000 odmerkov cepiv.

Na Kacinove spodbudne besede o razpoložljivih količinah cepiv je kočevski župan za konec pristavil: "Povem lahko samo to, da bomo takoj, ko bodo cepiva na voljo, pocepili vse, kar bo mogoče. Telefoni zvonijo, ljudje so se pripravljeni cepiti, mi samo čakamo, da lahko krenemo v akcijo."

Vabljeni k ogledu celotne Tarče v videu spodaj.

Tarča o privilegijih pri cepljenju