Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je z vsemi potrebnimi odmerki cepiva cepljenih 56 odstotkov oziroma celotnega prebivalstva, med starejšimi od 50 let pa je takih 77 odstotkov. Foto: Reuters
Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je z vsemi potrebnimi odmerki cepiva cepljenih 56 odstotkov oziroma celotnega prebivalstva, med starejšimi od 50 let pa je takih 77 odstotkov. Foto: Reuters

"Cilj akcije je bilo doseči boljšo precepljenost in na ta način obvarovati bolnišnice pred preobremenitvami v prihodnjih dneh in tednih, ko bo pri nas vse izrazitejša in prevladujoča postala različica virusa omikron," je ob predstavitvi rezultatov akcije Dnevi cepljenja dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.

V petih dneh, ko je cepljenje na več kot 2000 cepilnih mestih po Sloveniji potekalo v vseh slovenskih občinah, v vsaki regiji je bilo eno od cepilnih mest odprto tudi čez noč, se je po podatkih NIJZ-ja cepilo 76.544 ljudi, od tega 20 odstotkov več moških kot žensk. Večina je sicer prišla po tretji, poživitveni odmerek – takih je bilo kar 64.114. Ob tem se je za cepljenje s prvim odmerkom odločilo 4971 ljudi, z drugim pa 7559.

Najintenzivneje so se za cepljenje odločali ljudje nad 50 let, ki so predstavljali dve tretjini vseh. "To je izredno pomembno, pri njih namreč covid-19 praviloma poteka v težji obliki kot pri mlajših," je dejal Poklukar. Ob tem se je za sodelovanje v veliki cepilni akciji zahvalil predvsem lokalnim skupnostim in medijem, ki so bili po njegovih besedah ključni za uspeh akcije, zdravstvenim delavcem in njihovim domačim pa se je zahvalil za njihovo požrtvovalnost in trud.

Minister je sicer poudaril, da bo treba najti predvsem pot za nagovor tistih, ki se doslej še niso odločili za cepljenje, in napovedal, da bodo pristojni še naprej v največji mogoči meri spodbujali cepljenje. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se je v dneh akcije odprla tudi razprava o obveznem cepljenju, o PC-pogoju in prihodnjem statusu necepljenih v družbi. "Tudi v tem delu bo potrebno, da kot družba zavzamemo stališče, ampak pri tem moramo biti kar se da enotni," je dejal Poklukar in poudaril pomen širokega družbenega konsenza in konstruktivnega dialoga.

Minister Poklukar zadovoljen s cepilno akcijo

Minister: Vztrajati moramo pri končnem cilju 98-odstotne precepljenosti

"Z vidika omikrona moramo vztrajati na tej poti in slediti končnemu cilju 80-odstotne precepljenosti celotne populacije in 98-odstotne precepljenosti starejših od 50 let," je podaril zdravstveni minister. Po zadnjih podatkih NIJZ-ja ta deleža sicer znašata 56 odstotkov oziroma 77 odstotkov.

"Treba si je naliti čistega vina, omikron je pred vrati," je ob tem opozoril Poklukar. "V prvih dneh po novem letu bo prevladujoč, to je dejstvo, to ni več ugibanje," je opozoril. Poročil o hospitaliziranih bolnikih, ki so okuženi z omikronom, po navedbah ministra za zdaj še ni.

Med tem število okužb z različico omikron v Sloveniji narašča. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so potrdili 37 novih primerov okužbe z različico omikron. Skupaj so z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo v Sloveniji doslej potrdili 65 primerov okužbe s to različico. NLZOH je največ primerov potrdil na Gorenjskem in Primorskem. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan napoveduje, da bo v Sloveniji epidemija, ki trenutno še upada, okoli novega leta zaradi nove različice zopet začela naraščati.

Slovensko zdravniško društvo pozvalo k obveznemu cepljenju

V Slovenskem zdravniškem društvu Državni zbor pozivajo, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, cepljeni) oz. obvezno cepljenje proti covidu-19. V novoletni poslanici Slovenskega zdravniškega društva so zdravniki opozorili, da slovenski bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev. Poudarili so, da je nujno treba zaščititi vse bolnike in jim omogočiti dostop do zdravstvenih storitev, ki so jih imeli na voljo pred epidemijo covida-19. Zdravniki so namreč soočeni z dodatnim bremenom, ki ga predstavljajo covidni bolniki z dihalnimi težavami in zapleti.

Opozorili so, da je cepljenje ključno, saj omogoča lažji potek bolezni in s tem zdravljenje več bolnikov z drugimi boleznimi, čeprav ne nudi popolne zaščite. Poudarili so, da je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi. "Necepljeni ogrožajo že cepljene, a imunološko krhke posameznike, kar ni etično. Kot edini uspešni ukrep ponuja medicinska znanost cepljenje," so zapisali v društvu. Ob tem so izpostavili, da je cepljenje brezplačno in dostopno vsem prebivalcem Slovenije.