Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Koliko časa je bolnik s covidom-19 kužen, zakaj so brisi pozitivni še tedne po tem, ko bolnik ozdravi, koliko časa traja imunost proti tej bolezni? Po nekajmesečnih izkušnjah s covidom-19 tudi slovenski zdravniki poznajo jasnejše odgovore na ta vprašanja.

Sodelovali so strokovnjaki slednjih institucij: Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja (UKC LJ), ljubljanski Institut za mikrobiologijo in imunologijo, Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ) in celjska območna enota NIJZ-ja.

Celoten članek je na voljo tukaj.

Strah, da bi se virus v telesu reaktiviral, je odveč, so po nekaj mesecih izkušenj prepričani strokovnjaki. "Tudi če je test že negativen in potem ponovno pozitiven glede na rezultate raziskav, to ne pomeni, da gre za morda reaktivacijo ali pa za reinfekcijo, ponovno okužbo," je povedal Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Veliko nejasnosti je bilo tudi pri bolnikih, ki so preboleli bolezen, kontrolni brisi pa so več tednov še kazali vsebnost virusa. "Če vztraja bris dolgo časa, štiri, pet ali več tednov, glede na rezultate raziskav to ne pomeni kužnosti," je pojasnil.

Razlog za pozitiven bris je v zelo občutljivih testih

Po ugotovitvah slovenskih strokovnjakov je oseba kužna dva dni pred pojavom znakov bolezni. Bolniki z blago do zmerno obliko bolezni so nato kužni še od 5 do 12 dni, bolniki s hujšo obliko pa od 7 do 14.

Po novem bodo tako opravljali manj kontrolnih brisov. Oseba, ki je prebolela covid-19, se lahko vrne na delovno mesto 14 dni po umiritvi simptomov oziroma 14 dni po prvem pozitivnem testu, če je okužbo prebolevala brez simptomov. Ponovno testiranje ne bo več potrebno.

"Ker je pretirano testiranje, kot smo ugotovili, vneslo veliko zmede in nejasnosti tako pri strokovni javnosti, skratka pri zdravstvenih delavcih in zdravnikih, kot seveda pri osebah, ki so bolezen prebolele in so potem še vztrajale pet, šest tednov zaradi teh pozitivnih brisov doma, po nepotrebnem v izolaciji," je izjavil Tomažič.

Ni pa še povsem jasno, kako dolgo je preboleli zaščiten pred ponovno okužbo – poskusi na opicah so pokazali, da obstaja verjetnost vsaj kratkotrajne imunosti.

Video: Prispevek v TV Dnevniku

Zakaj so testi pri ozdravelih še tedne pozitvini?

Kaj so počeli raziskovalci
Raziskava se posveča testom na covid-19, tako brisom žrela, kjer se išče vsebnost virusnega RNK-ja; kot odvzemu krvi, kjer se išče protitelesa na virus. Slovenski strokovnjaki so povzeli tri tuje raziskave na to temo (tajvansko, nemško, kanadsko) in izsledke primerjali s podatki, zbranimi v Sloveniji.

Na ljubljanski infekcijski kliniki so obravnavali 176 bolnikov, od tega 91 v bolnišnici, 85 ambulantno. Številni so bili na brisu nosno-žrelne votline pozitivni tudi več kot 30 dni po dokazani okužbi.

60 odstotkov jih je bilo po mesecu dni negativnih. Več kot tretjini pa je po 30 dneh en bris kazal negativno, kontrolni bris, ki se ga vzame v največ 72 urah od prvega, pa je bil ponovno pozitiven. Dva negativna brisa, nato ponovno pozitiven bris je imelo šest odstotkov. Nadlje je pozitiven bris imela bolnica, ki je bila vodena ambulatno. Ta je bila 64. dan po prvem brisu še vedno pozitivna, dva negativna brisa sta nastopila 70. in 71. dan.

Nekateri so torej bili zelo dolgo pozitivni na žrelnem testu. Znanstveniki so se vprašali, ali teh šest dolgotrajno pozitivnih seje viruse naokoli – ali so kužni. Izvedli so poskus izolacije virusa na celičnih kulturah in bili uspešni le pri brisih, odzvetih v prvem tednu od pojava simptomov bolezni.

Kaj to pomeni? Sodeč po raziskavi, je človek kužen do 3 dni pred pojavom simptomov. Kužnost pri blagem ali zmernem poteku bolezni traja od pet do deset dni od pojava simptomov, pri hudi obliki bolezni pa do 12 dni po nastopu simptomov. Vse več je torej dokazov, da ljudje, ki so na brisu pozitivni tudi 14 dni po umiritvi simptomov, niso kužni. Vse več je tudi dokazov, da do ponovne okužbe ali reaktivacije bolezni ne pride. Avtorji sicer poudarjajo omejitve vzorca in uporabljene metode ter potrebo po dolgoročnih študijah, prej kot lahko naštete trditve postavijo z gotovostjo. Toda glede na zbrane podatke bi morali pretresti in prilagoditi priporočila za ravnanje prebivalstva, sklenejo avtorji raziskave.