Ustavno sodišče je vladi pred tedni naložilo, da mora vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov med epidemijo. Vlada je tako zdaj na dopisni seji znova podaljšala veljavnost ukrepov v odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. O postopnem načinu sproščanja omejitve druženja bo strokovna skupina odločala na enem od naslednjih sestankov.

Na kavo tudi s prijatelji, a na razdalji

Je pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) posodobili priporočila za gostinsko dejavnost med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo ljudem, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med ljudmi, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, pa naj bo razdalja 1,5 metra. Gostinci so namreč opozarjali, da ne morejo ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu.

Raziskava o zaskrbljenosti zaradi novega koronavirusa

Slovenci so vse manj zaskrbljeni glede novega koronavirusa, kaže vseslovenska raziskava, ki jo od začetka epidemije izvaja agencija Aragon. V zadnjem tednu marca je bilo zaskrbljenih 51 odstotkov, v drugem tednu aprila 37 in v tretjem tednu aprila 32 odstotkov. V prvem tednu maja je bilo glede covida-19 zaskrbljenih 27 odstotkov Slovencev. Manjša se tudi dojemanje resnosti razširjenosti koronavirusne bolezni 19 in posledično se manjša tudi strah pred okužbo.

Ničelna toleranca do nasilja v zdravstvenem okolju

Medtem pa Mladi zdravniki Slovenije ugotavljajo, da je vse več nasilja nad delavci v zdravstvu. To se kaže tudi v obliki spletnih komentarjev pod skorajda vsakim prispevkom na temo zdravstva. Nekateri komentatorji po njihovih navedbah grozijo posameznikom povsem osebno, drugi na splošno. Pojavlja se tudi verbalno, psihično, pa tudi fizično in spolno nasilje, pri čemer so najbolj ogroženi zaposleni v urgentnih službah, ambulantah družinske medicine in psihiatrije. Vse zaposlene v zdravstvu pa so pozvali, naj se držijo ničelne tolerance do nasilja v zdravstvenem okolju.