Ni še znano, ali so prilagoditve potrebne. Foto: EPA
Ni še znano, ali so prilagoditve potrebne. Foto: EPA

Strokovnjaki dvomijo o tem, da bodo sedanji odmerki neuporabni proti omikronu, a opozarjajo, da je ključno ugotoviti, kako hitro lahko proizvajalci razvijejo posodobljena cepiva in dokažejo njihovo učinkovitost. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo z omikronom, ta mutacija virusa gotovo ne bo zadnja.

Za zdaj ni veliko znano o tem, kako uspešna bodo trenutna cepiva proti omikronu, poroča Associated Press. Preliminarni podatki laboratorijskih testov kažejo, da dva odmerka cepiva Pfizerja morda ne bosta preprečila okužbe z omikronom, bi pa lahko zaščitila pred resno boleznijo, poživitveni odmerek pa bi lahko imunost okrepil dovolj za oboje. Več odgovorov pričakujejo v prihajajočih tednih.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je oblikovala neodvisen panel znanstvenikov, ki bodo svetovali, ali so cepiva potrebna posodobitve zaradi omikrona ali kakšne druge mutacije.

Če cepiva res potrebujejo prilagoditev, se pojavlja tudi vprašanje, ali naj obstaja ločen odmerek za omikron ali kombinirani. Če bo to kombinirani odmerek, bo vprašanje, ali naj bo namenjen originalnemu sevu skupaj z omikronom ali pa trenutno prevladujoči različici delta skupaj z omikronom.

Hitreje se lahko posodobijo cepiva, narejena z novo tehnologijo, kot so cepiva Pfizerja in Moderne. Pfizer je sporočil, da pričakujejo, da bodo cepivo proti omikronu Ameriški upravi za hrano in zdravila predlagali marca.

Moderna pa napoveduje, da bodo cepivo proti omikronu testirali v 60–90 dneh. Morebitne prilagoditve razvijajo tudi drugi proizvajalci, kot je Johnson & Johnson, ki uporabljajo drugačno tehnologijo.

Pfizer in Moderna sta že razvila eksperimentalna cepiva za različici delta in beta, a na koncu niso bila potrebna, je bil pa njihov razvoj potrebna vaja v prilagajanju cepiv.