Do zdaj po svetu niso ugotovili smrtnega primera po okužbi z omikronom. Foto: EPA
Do zdaj po svetu niso ugotovili smrtnega primera po okužbi z omikronom. Foto: EPA

Med zadnjimi državami, kjer so do zdaj ne le potrdili različico omikron, ampak tudi prvi lokalni prenos okužbe z njo, so ZDA in Avstralija. Število okužb z omikronom zaradi neke božične zabave na Norveškem je medtem naraslo na 13, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO opozarja, da bi lahko ugotavljanje, kako kužna je nova različica, ali povzroča hujši potek bolezni in kako učinkovita so obstoječa cepiva proti njej, trajalo več tednov. "Dobili bomo odgovore, ki jih vsi potrebujejo," je sicer zatrdil direktor WHO-ja za izredne razmere Michael Ryan in pozval k potrpljenju ter zaupanju v znanost.

So pa pri WHO-ju potrdili, da za zdaj še niso prejeli nobenega poročila o smrtih, povezanih z omikronom. Kot je še pojasnila tehnična vodja WHO-ja za covid-19 Maria Van Kerkhove, je ta različica zdaj že razširjena v vseh šestih regijah sveta po metodologiji WHO-ja.

Uvodne študije strokovnjakov v Južni Afriki nakazujejo, da utegne biti verjetnost ponovne okužbe pri novi različici kar trikrat višja kot pri različicah delta ali beta. Tamkajšnji zdravniki so poleg tega od pojava omikrona zaznali občutno povečanje števila otrok, mlajših od pet let, ki so bili zaradi covida-19 hospitalizirani.

Obenem je nova različica – vsaj v primerih, ki so jih do zdaj potrdili v evropskih državah – povzročala zgolj mile simptome, kot sta glavobol in vneto grlo. A pri vsem tem gre za zdaj zgolj za še nepotrjena prva opažanja, piše AFP.

Nemški zdravstveni strokovnjak Karl Lauterbach, klinični epidemiolog in kandidat za novega nemškega ministra za zdravje, je pred dnevi ocenil, da bi se lahko omikron – sodeč po prvih poročilih – celo izkazal kot pravo "božično darilo" in nam prinesel hitrejši konec pandemije.

Veliko število mutacij, ki so jih zaznali pri tej različici, bi namreč po oceni Lauterbacha lahko pomenilo, da bo okužba z njo manj smrtonosna. To bi bilo tudi v skladu z načinom, na katerega se razvija večina drugih respiratornih virusov, ki praviloma nikoli niso zares izkoreninjeni, ampak se sčasoma razvijejo v blažji virus, podoben običajnemu prehladu.

Rezultati laboratorijskih raziskav, ki bodo pokazale, kako uspešna so protitelesa proti novi različici, naj bi bili znani prihodnji teden. Foto: Pixabay
Rezultati laboratorijskih raziskav, ki bodo pokazale, kako uspešna so protitelesa proti novi različici, naj bi bili znani prihodnji teden. Foto: Pixabay

Prvi podatki iz Južne Afrike kažejo na povečanje ponovnih okužb po odkritju omikrona

Prvi podatki znanstvenikov v Južni Afriki kažejo, da nova različica novega koronavirusa omikron morda zaobide del naše imunosti, saj opažajo porast števila ljudi, ki so se večkrat okužili s covidom-19. Gre za sicer nedokončno analizo.

Nove ugotovitve so skladne z zaskrbljenostjo glede mutacij nove različice.

Znanstveniki so med pandemijo analizirali skoraj 36.000 sumov ponovne okužbe s covidom-19 v Južni Afriki, da bi ugotovili, ali obstajajo spremembe glede stopenj ponovnih okužb, torej dva- ali večkratnih okužb.

Podatki kažejo, da v času valov različic beta ali delta ni bilo povečanega tveganja ponovne okužbe, čeprav so laboratorijske raziskave kazale na potencial teh dveh različic, da se delno izognejo imunosti, poroča BBC.

Zdaj pa ugotavljajo porast števila ponovnih okužb. Niso še testirali vsakega bolnika, da bi dokazali, da so okuženi z omikronom, a znanstveniki pravijo, da časovnica kaže, da je za porast ponovnih okužb odgovoren ravno omikron.

Raziskava, ki je sicer še niso formalno pregledali drugi znanstveniki, kaže, da bi bile ponovne okužbe z omikronom dvakrat bolj mogoče kot v primeru prejšnjih različic.

Pri tem je vprašanje, koliko k temu prispeva upadanje imunosti, prav tako ni jasno, kaj vse to pomeni za zaščito, ki jo nudijo cepiva proti covidu-19. Rezultati laboratorijskih raziskav, ki bodo pokazale, kako uspešna so protitelesa proti novi različici, naj bi bili znani prihodnji teden.

WHO: Proti omikronu enaki ukrepi kot proti delti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem proizvajalce cepiv proti covidu-19 pozvala, naj začnejo prilagajati cepiva tako, da bodo ščitila tudi pred različico omikron. Poudarili pa so, da morajo temelji boja proti koronavirusu ostati enaki kot pri različici delta.

Nemčija je v četrtek močno zaostrila protikoronske ukrepe in uvedla pogoj PC. Foto: Reuters
Nemčija je v četrtek močno zaostrila protikoronske ukrepe in uvedla pogoj PC. Foto: Reuters

Predstavnik WHO-ja Christian Lindmeier je dejal, da strokovnjaki še vedno ugotavljajo, kako prenosljiva in resna je različica omikron, ki so jo najprej odkrili v Južni Afriki. "Svetujemo vsem proizvajalcem cepiv, da začnejo načrtovati vnaprej za primer, če bo treba prilagoditi obstoječe cepivo. Bolje tako kot čakati do zadnjega trenutka, ko že zvonijo vsi alarmi."

Pri WHO-ju so tudi dodali, da mejni nadzor in zaprte meje držav sicer v nekaterih državah učinkujejo, a da svet zdaj potrebuje predvsem čas, da spozna omikron. "Zato ne spreminjajmo zlatih pravil v boju z virusom. Delta ali omikron, ukrepi morajo biti enaki. Mejne zapore lahko za nekaj časa zadržijo prihod virusa v določeno državo. A vse države in vse skupnosti se morajo pripraviti na nov val okužb. Dobra stvar je, da podatki, ki jih imamo trenutno o omikronu, ne nakazujejo, da bi morali spreminjati naš odziv na virus," je dejal regionalni direktor WHO-ja za Zahodni Pacifik Takeši Kasai.

Britanska študija je medtem pokazala, da mRNK-cepiva, torej cepiva podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderne, nudijo največjo zaščito, če se z njimi cepi že od 10 do 12 tednov po drugem odmerku cepiva. Ne glede na to, ali je osnovno cepljenje potekalo z vektorskim ali mRNK-cepivom, je poživitveni odmerek – polovični ali polni odmerek Pfizerja ali polni odmerek Moderne – močno povečal število protiteles.

Nemški minister: V bolnišnicah bi lahko "žalostni vrh" epidemije doživeli za božič

Nemški zdravstveni minister Jens Spahn je napovedal, da v intenzivnih enotah bolnišnic nov vrh sprejemov pričakujejo okoli božiča. Zagovarjal je tudi odločitev, da necepljenim prepovedo dostop do mnogih stvari v javnem življenju.

Trenutno se na intenzivnih oddelkih v Nemčiji zdravi 4800 ljudi, pričakujejo pa, da se bo to število v nekaj tednih povečalo. Spahn je poudaril, da je v državi dovolj cepiva, da bi lahko do božiča s poživitvenimi odmerki cepili 30 milijonov ljudi. Do zdaj se je za tretji odmerek odločilo 10 izmed 55 milijonov že cepljenih odraslih državljanov.

V Baden-Württembergu še dodatna zaostritev

Čeprav so v Nemčiji v četrtek sprejeli strožje ukrepe za zajezitev četrtega vala pandemije covida-19, bodo v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg na jugozahodu države v soboto uvedli še strožje ukrepe za preprečevanje okužb. V skladu z novimi omejitvami bodo morali gostje v restavracijah predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom, tudi če so cepljeni ali so prebolevniki, so sporočili viri pri deželni vladi. Necepljenim osebam bo vstop prepovedan.

Razprava o obveznem cepljenju

V Evropski uniji v več državah trenutno velja obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in javne uslužbence, med drugim v Italiji, Franciji, Grčiji in na Madžarskem. Obvezno cepljenje napoveduje tudi Nemčija. Prihodnji nemški kancler Olaf Scholz napoveduje, da bo o tem parlament glasoval do konca leta. Avstrija pa je prva država Unije, ki je napovedala, da bo cepljenje proti covidu obvezno od februarja prihodnje leto. Po svetu je obvezno cepljenje za vse odrasle do zdaj uveljavljeno le v treh držav, in sicer v Indoneziji, Mikroneziji in Turkmeniji, je za TV Slovenija poročal Iztok Plevelj.

Ukrepi so strožji od omejitev na državni ravni, o katerih so se v četrtek dogovorili nemška vlada in nemške zvezne dežele. Šestnajst nemških zveznih dežel ima sicer proste roke pri izvajanju strožjih ukrepov, če se odločijo, da so potrebni.

Pogoj PC (prebolel, cepljen) bo v Nemčiji veljal za vse trgovine, razen za tiste z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, drogerije in lekarne. Veljal bo tudi za kulturne in prostočasne dejavnosti. V šolah pa bo za vse stopnje obvezna nošnja zaščitnih mask.

Za necepljene bodo veljale stroge omejitve stikov. Javna in zasebna druženja, na katerih bodo prisotni necepljeni in tisti, ki covida-19 še niso preboleli, so od zdaj omejena na največ dve gospodinjstvi, in še to ob pogoju, da sta iz drugega gospodinjstva prisotni največ dve osebi. Na javnih športnih, kulturnih in podobnih večjih prireditvah bo od zdaj dovoljena zasedenost od 30 do 50 odstotkov vseh zmogljivosti.

Norveška uvaja strožje pogoje za vstop v državo

Norveška pa je uvedla strožje pogoje za vstop v državo, s katerimi želi preprečiti širjenje nove koronavirusne različice omikron. Tudi cepljeni potniki morajo tako za vstop v državo od zdaj opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, in sicer na mejnih prehodih, kjer je država postavila testne postaje.

Za prehajanje mejnih prehodov, kjer testnih postaj ni, zadostuje drugje opravljen hitri test, ki ni starejši od 24 ur. Obvezno testiranje velja tako za cepljene kot necepljene. Izjeme veljajo za potnike, ki mejo prečkajo za odhod na delo, letalsko osebje in poklicne voznike.

Na Norveškem so poostrili tudi druge ukrepe, zlasti na regionalni ravni, da bi preprečili širjenje nove koronavirusne različice omikron, je pojasnila ministrica za zdravje Ingvild Kjerkol. Cilj je ohraniti nadzor nad razmerami, zbrati več znanja o novi različici virusa in preprečiti preobremenitev zdravstvenega sistema.

Norveška se je dolgo časa razmeroma dobro spopadala s pandemijo covida-19, vendar se je od letošnje jeseni število okužb v državi močno povečalo. V državi so potrdili 13 okužb z omikronom.

Cepljenje je ključno v boju proti virusu. Foto: Reuters
Cepljenje je ključno v boju proti virusu. Foto: Reuters

Belgija še dodatno zaostruje ukrepe

Belgija po tednu dni spet zaostruje ukrepe. "Sprejeti moramo ukrepe, s katerimi bi lahko čim hitreje zmanjšali pritisk na bolnišnice", ki ni vzdržen, je dejal premier Alexander De Croo in zaradi jesenskega vala okužb, ki je po njegovih besedah veliko težji od pričakovanj, s soboto napovedal nove zaostritve ukrepov, že tretje v treh tednih.

Počitnice se bodo ta mesec za osnovnošolce začele že 18. decembra, teden dni prej, kot predvideno, maske pa bodo po novem v šolah obvezne od šestega leta starosti naprej. V srednjih šolah bo pouk potekal na hibriden način – do počitnic ga lahko v učilnicah izvedejo največ 50 odstotkov. Zdravstvene oblasti sicer prav med otroki opažajo veliko število okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg omejitev v šolah bodo od ponedeljka prireditve oziroma dogodki v notranjih prostorih omejeni na največ 200 ljudi, ki bodo morali sedeti in nositi maske. Športne dejavnosti v dvoranah ostajajo dovoljene, a brez gledalcev.

Belgija je že pred tednom dni odredila zaprtje diskotek, ljudi pa pozvala k omejitvi stikov in dejavnosti v notranjih prostorih.

Še pred tem je sredi novembra uvedla omejitve v gostinstvu, ki prav tako ostajajo v veljavi. Kavarne in restavracije se morajo zapirati ob 23. uri, obiskovalci pa morajo nujno sedeti, za mizo jih je lahko največ šest. V veljavi ostaja tudi obvezno delo od doma vsaj štiri dni v tednu.

Belgija, ki ima 11 milijonov prebivalcev, je v zadnjih sedmih dneh v povprečju potrjevala po več kot 17.800 okužb na dan, umrlo je 44 ljudi. Po vsej državi je na intenzivni negi 800 covidnih bolnikov, kar predstavlja veliko obremenitev za zdravstveni sistem in ima za posledice prestavljanje številnih drugih zdravljenj.

Tudi Irska v zaostrovanje ukrepov

Tudi Irska zaradi visokega števila novih okužb in strahu pred omikronom zaostruje ukrepe. Klubi se bodo morali s prihodnjim torkom za mesec dni zapreti, delovanje kulturnih ustanov in športni dogodki pa bodo mogoči ob le polovični zasedenosti, je napovedal irski premier Micheal Martin.

Tveganje bližajočih božičnih praznikov je brez strožjih ukrepov preprosto previsoko, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Martin in pojasnil, da se je odločil sprejeti predloge svojih strokovnih svetovalcev.

Omejitve bodo veljale tudi glede stikov. Po novem se bodo lahko srečevali le še člani največ štirih gospodinjstev. Restavracije in pubi se bodo morali še naprej zapirati ob polnoči, obenem pa upoštevati stroga pravila ohranjanja ustrezne razdalje.

Premier je izrazil zaskrbljenost zaradi potencialne krize, ki bi jo lahko z večjo nalezljivostjo povzročil omikron. Na Irskem so do zdaj potrdili en primer te različice.

V državi sta sicer število okužb in raven hospitalizacij naraščala že pred pojavom omikrona in vlada je ljudi pozvala k delu od doma že sredi novembra, ko je tudi okrepila cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19. Danes so potrdili 5419 novih primerov okužbe.

Irska ima sicer eno najvišjih stopenj precepljenosti na svetu. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih okoli 90 odstotkov starejših od 12 let.

Cepljenje za zdaj obvezno le v treh državah