Novinarska konferenca predsednika vlade Janše o aktualnem stanju glede covida-19

Z angleškim sevom je okužen državljan Kosova, ki je v Slovenijo, kjer ima začasno prebivališče, prišel včeraj, in sicer z dela v Belgiji. "O primeru smo bili obveščeni prek evropskega sistema za zgodnje obveščanje. Belgijske oblasti so nas obvestile, da je pri nas oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja," je pojasnil predsednik vlade Janez Janša. Okuženi je bil še enkrat testiran in okužba je bila še enkrat potrjena. Po Janševih besedah je imel potrdilo o dveh izvidih testa – enega pozitivnega, enega negativnega. Kako je to mogoče, pristojni še raziskujejo, prav tako preverjajo, ali res z nikomer po prihodu v Slovenijo ni bil v tesnem stiku, kot zagotavlja.

Vprašanje je, v kolikšni meri je angleški sev prisoten pri nas. Če je tega več, potem je situacija skrajno resna, če ne, potem je situacija takšna, da jo lahko obvladujemo z načrti, ki jih imamo.

Janez Janša

Po neuradnih podatkih TV Slovenija je bilo v Sloveniji potrjenih osem primerov angleškega seva, a je Janša poudaril, da trenutno poleg enega potrjenega obstaja sum le še na dva primera angleškega seva. Dodal je, da so v petek dobili posebne teste za angleški sev in da za nazaj testirajo vzorce. Znova presejanih bo okoli 10 odstotkov vzorcev od 11. januarja naprej. Rezultati bodo za vse regije znani najpozneje v torek.

Za ta sev novega koronavirusa je značilno, da se širi hitreje in je bolj nalezljiv. Do začetka decembra angleškega seva pri nas še ni bilo, za pozneje pa po Janševih besedah še nimajo vseh uradnih rezultatov. "V četrtek sem na seji Evropskega sveta slišal precej alarmantne podatke, kaj se dogaja v drugih evropskih državah zaradi hitrega širjenja angleškega seva, zato smo takoj v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe."

Sprejeli donacijo slovaške vlade

"Na posebno zaprosilo je slovaška vlada omogočila, da smo takoj dobili nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo za angleški sev korone," je pojasnil premier Janša in se zahvalil slovaškemu kolegu. Slovaška je Sloveniji odstopila 2000 testov kot darilo. Klasični PCR-testi po besedah Janše ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Angleški sev se je pojavil v Sloveniji
Sorodna novica Slovenski strokovnjaki splošni uporabi FFP2-mask niso naklonjeni

Uporabljajte boljše zaščitne maske

Premier zato vsem predlaga, naj, če je le mogoče, uporabljajo trislojne kirurške maske ali maske FFP2, ki dajejo večjo zaščito.

Maske tipa FFP2 bodo od jutri obvezne tudi na javnem prevozu in v trgovinah v Avstriji, že od ponedeljka pa so obvezne na Bavarskem v Nemčiji, medtem ko v drugih nemških deželah zadostujejo kirurške maske.

V sredo novi ukrepi, morda pa že prej

"V sredo po koronaseji vlade bo zagotovo nekaj sprememb glede protikoronskih ukrepov," napoveduje premier. Če testiranje pokaže razširjenost angleškega seva, pa bodo spremembe že prej.

"Vsi si želimo, da bi lahko vse sprostili čim prej. Trenutne številke tega ne dopuščajo," pravi.

Učitelje pred odprtjem šol čaka testiranje

V šole v torek tako, kot je bilo napovedano

Šole in vrtci se za zdaj odpirajo po programu, torej v devetih regijah. Stanje po regijah se spreminja, danes je slabše kot v sredo, izpostavlja Janša. Dodaja, da je glede na načrt to tisti parameter, ki ga bodo upoštevali do torka do 24. ure. "To bo relevanten podatek za odločanje v sredo in tisti podatek bo veljal za šole za prihodnji teden. Če bi od tega odstopali, bi bilo preveč zmede." Ker za nazaj preverjajo tudi teste za angleški sev, bodo v torek upoštevali tudi te informacije.

"Za naprej je z veliko gotovostjo mogoče reči, da bo to odpiranje šol varno samo, če se bomo striktno držali vseh navodil," poudarja predsednik vlade.

Ker se angleški sev hitreje širi tudi med otroki, se postavlja vprašanje testiranja šolarjev. Janša odgovarja, da bi bilo to smiselno pri višjih razredih in v srednjih šolah, za celoten šolski sistem pa se tega ne da izvajati.

O peticijah proti testiranju učiteljev

Janša se je odzval tudi na peticije, ki se pojavljajo proti obveznemu testiranju učiteljev, za katere je predvideno, da bodo imeli teste na novi koronavirus enkrat tedensko: "Če bi se to dogajalo v Avstriji, bi izgubili službo. V praksi se bojim, čeprav je to v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih, se to pri nas ne bo zgodilo. Bodo lahko opravljali tudi naloge šolanja na daljavo." Poudaril je, da se tudi v vladi, bolnišnicah, DSO-jih in nekaterih podjetjih tedensko testirajo in "nima nihče preluknjane nosnice".

Ustavna presoja obveznega testiranja?

V soboto 537 okužb in 31 smrti

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v soboto opravljenih 2140 PCR-testov, pozitivni na novi koronavirus so bili 503 brisi (23,5 odstotka). Opravili so tudi 835 hitrih testov, ki so zaznali 34 okužb (4,1 odstotka). Včeraj je umrlo 31 obolelih. Število hospitaliziranih bolnikov je bilo 1149, od tega 190 na intenzivni negi. Iz bolnišnic pa je bilo odpuščenih 36 ljudi. Umrlih je bilo v soboto 31, je na Twitterju sporočila vlada.

Skupaj je bilo tako v soboto izvedenih 2975 testiranj (PCR + HAT) in odkritih 537 okužb. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v Sloveniji 18.387 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, dnevno povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa znaša 1231.

Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 3360 bolnikov s covidom. Po podatkih sledilnika je bilo do zdaj cepljenih skoraj 48.200 ljudi.

Med regijami je po sedemdnevni pojavnosti novega koronavirusa na 100.000 prebivalcev še vedno posavska statistična regija prva, sledi goriška. Na tretjem mestu je zasavska, sledijo jugovzhodna Slovenija, pomurska, obalno-kraška, primorsko-notranjska regija. Pod povprečjem za celotno Slovenijo, ki znaša 411,6 okužbe v zadnjih sedmih dneh na 100.000 ljudi, so savinjska, gorenjska, podravska, osrednjeslovenska in koroška statistična regija.

Od rezultatov analiz vzorcev odvisni tudi prihodnji ukrepi

Manj kot 300 okužb dnevno konec marca?

Radio Slovenija je poročal, da po ocenah na Institutu "Jožef Stefan" število novih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji pada počasneje od pričakovanj. Statistika se najhitreje izboljšuje na Koroškem, najslabšo epidemiološko sliko med statističnimi regijami pa imata trenutno Goriška in Posavje. Ob tem je po najnovejših podatkih v rdečem območju, ki v skladu z vladnim načrtom omogoča sproščanje nekaterih ukrepov, le še šest statističnih regij. Spomnimo: v soboto so sprostili nekatere ukrepe v devetih regijah, ki so bile ob odločitvi za sproščanje v rdečem območju. Po oceni instituta se upadanje epidemije upočasnjuje; manj kot 300 dnevno odkritih primerov okužbe bi lahko imeli šele konec marca.

Sorodna novica "Nova različica koronavirusa na Otoku vzbuja skrb"

Prvi primer novega seva našli prejšnji teden

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so prejšnji teden za STA potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

Janša je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da imamo angleški sev pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je povedal v torek. So se pa voditelji članic EU-ja v četrtek strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja (analize sekvenc genoma virusa) in pospešitev cepljenja.

Novi sevi povzročajo večjo kužnost

Nevarnost novih sevov – gre za angleški, škotski in južnoafriški – je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

V NLZOH-u navajajo, da je oblika novega seva virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka. To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih okužb z novim sevom pri ljudeh, ki so že bili okuženi s starim virusom. Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom, kar pomeni, da je cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novemu sevu, navajajo v laboratoriju.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji