Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nošenje maske FFP2 bo od jutri obvezno tudi v javnem prevozu in trgovinah v Avstriji, že od prejšnjega ponedeljka pa jo morajo nositi na Bavarskem, v drugih nemških deželah zadostuje kirurška maska.

V Sloveniji je ministrstvo za izobraževanje včeraj dalo priporočilo, da šole za varnost zaposlenih pri nadaljnjih nabavah priskrbijo FFP2-maske, ki naj bi jih nosili učitelji in drugi delavci šole, učenci pa še vedno kirurške mase. A premier Janez Janša je na nedeljski tiskovni konferenci k uporabi FFP2-mask pozval vse prebivalce.

Sorodna novica Prvi uradno potrjen primer angleškega seva koronavirusa v Sloveniji. Ta teden novi ukrepi.

"Zaščita ni bistveno boljša"

Zanimivo pa strokovnjaki pri nas splošni uporabi tovrstnih mask niso naklonjeni. Zaščita ni bistveno boljša, pravijo, in tudi občutno dražje so.

Na Institutu "Jožef Stefan" so različne vrste mask testirali tako, da so v posebno komoro vpihavali drobne prašne delce, primerljive z velikostjo koronavirusa v majhnih respiratornih kapljicah. "Bili smo presenečeni, ko smo ugotovili, da tudi kirurške maske zelo dobro ščitijo tistega, ki masko nosi, čeprav so bile narejene predvsem za zaščito okolice tistega, ki masko nosi," pravi Maja Remškar z Instituta "Jožef Stefan".

Medtem ko je bila zaščita pri maskah iz blaga slabša, so se kirurške in FFP2-maske izkazale za primerljive: oboje so odfiltrirale od 50 do 82 odstotkov delcev. "Ko pa smo pomerili samo blago, torej materiale, iz katerih so bile maske narejene, smo dobili od 90- do 100-odstotno učinkovitost odstranjevanja delcev – v obeh primerih, tako pri kirurških kot pri FFP2-maskah," dodaja Maja Remškar.

Sorodna novica "Nova različica koronavirusa na Otoku vzbuja skrb"

Niso za bradate ali ljudi z ozkimi obrazi

Razlika se je pokazala ob dolgotrajnejši uporabi – ko se je zaščita pri kirurški maski zmanjšala. Zato je zelo pomembno, da maske redno menjamo in si jih pravilno namestimo, kar je pri FFP2-maskah zahtevneje. Po besedah infektologinje Mateje Logar iz UKC-ja Ljubljana je "prva omejitev, da je ne morejo uporabljati osebe, ki nosijo brado oziroma niso obrite, ker maska ne tesni. Iz izkušenj vemo, da ne tesnijo pri ljudeh z majhnimi bradami, ozkimi obrazi."

Opozarja tudi, da vse FFP2-maske niso ustrezne: "Vsaj pri nekaterih tipih, ki so na slovenskem trgu, prihaja do zastanka ogljikovega dioksida, kar lahko potem povzroča omotičnost."

Pomembnejše, da maske nosimo pravilno

Koronavirus se večinoma prenaša s kapljicami in tak prenos preprečujejo vse vrste mask. Veliko bolj kot to, kakšne maske nosimo, je torej pomembno, da jih uporabljamo pravilno, predvsem pa, da jih nosimo vsi.

Slovenski strokovnjaki nenaklonjeni maskam FFP2