Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so, kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil Anton Gradišek, sestavili sistem, ki omogoča testiranje zaščitnih mask.

"Sistem je sestavljen iz generatorja nanodelcev. V našem primeru je to bil kvarčni prah v širokem velikostnem razponu. Aerosol vodimo v posebno komoro, kjer je umetna glava, na katero smo dali masko. Skozi usta zajemamo zrak in ga vodimo v detektor, ki poda velikost nanodelcev, ki jih zazna. S tem dobimo oceno učinkovitosti maske in vemo, kakšna je filtracijska učinkovitost pri različnih velikostih delcev," je dejal Gradišek.

Kako se sicer zaščitne maske medsebojno razlikujejo?

Polobrazne maske, ki jim pravijo tudi respiratorji, v Evropi srečamo pod imenom FFP, je pojasnil. "Te maske tesno pokrivajo del obraza, kjer so nos in usta, in so namenjene filtraciji zraka. Obstajata dva pomembnejša tipa mask. FFP2, ki imajo filter, ki filtrira 94 odstotkov drobnih delcev. FFP3 pa filtrirajo 99 odstotkov delcev iz zraka. V trgovinah zasledimo tudi maske tipov N95 in KN95. Gre za ameriški in kitajski standard in te maske so približno takšne kot FFP2," je dodal.

Osnovni namen medicinskih oz. kirurških mask pa po njegovih besedah ni filtracija delcev, temveč pri operacijah služijo za to, da se pri govoru ne trosijo izdihani delci v bolnika. Maske varujejo tudi pri morebitnem brizganju krvi ali drugih tekočin, da ne pridejo v usta. "Materiali, iz katerih so narejene, zelo dobro filtrirajo delce," je poudaril.

Neprimerne maske z ventili

Maske FFP3 imajo včasih na zunanji strani ventilček. Zrak se pri vdihu filtrira, pri izdihu pa gre skozi ventilček, zato da se maska ne napihne na ustih. "Zato lahko nezavedno širimo virus. Te maske niso primerne za boj proti virusu," je opozoril Gradišek.

Kirurške maske se za razliko od mask FFP2 ne prilegajo tako tesno obraza. Vendar dobro služijo kot pregrada pred širjenjem kapljic.

"Vse te maske so kategorizirane kot osebna varovalna oprema, zato morajo ustrezati številnim standardom. Eden je, da omogočajo, da lahko dobro dihamo. Drug standard je odpornost na brizge, kar velja za kirurške maske. Prav tako ne smejo biti iz materialov, ki so strupeni. Glede filtriranja pa prav tako poznamo različne standarde," je opisal.

Kako delujejo maske?

"Filter je narejen iz drobnih vlaken materiala, kot je polipropilen. Ko gredo delci skozi gosto mrežo, se večji delci zagozdijo. Manjši delci pa se zalepijo ali zaletijo v vlakna. Zaradi načina izdelave imajo vlakna tudi elektrostatični naboj, tem materialom rečemo elektret. Delci se zaradi električne interakcije nalepijo na ta vlakna. Maske zaradi tega filtrirajo velik del delcev v različnem velikostnem razponu. Maske FFP imajo bolj fin filtrirni material in so zato bolj učinkovite," je pojasnil Anton Gradišek iz IJS-ja.

Vsako blago ni primerno za masko

Higienske maske, ki so videti kot kirurške maske, vendar nimajo certifikatov, ter doma narejene pralne maske iz blaga, kot je še razložil, ne sodijo pod zaščitno opremo.

"Problem teh mask je, da so narejene iz različnih materialov in so različnih krojev. Učinkovitost je odvisna od marsičesa. Vsako blago ni dobro. Testirali smo različne tkanine bombaža in ugotovili, da so poplini boljši od tetra blaga, ker ima prevelike luknje. Maske so boljše, če so več slojne, pomembni pa so tudi kroji," je o tem, na kaj morajo biti ljudje pozorni pri nabavi ali izdelavi pralnih mask, še povedal Gradišek.

Kakšna je učinkovitost mask