Direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis. Foto: BoBo
Direktor UKC-ja Maribor Vojko Flis. Foto: BoBo

Zdravnik, ki se je v Namibiji okužil z južnoafriško različico virusa, je v tujino potoval brez naše vednosti, je za Radio Slovenija povedal direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis.

"Kršil je interna navodila, ki jih imamo od marca lani. Nismo jih preklicali. Priporočilo, da se ne potuje v tujino, velja za zaposlene, priporočilo, da se ne ogroža varnosti zaposlenih in bolnikov," je dejal.

Sorodna novica Južnoafriška različica virusa v Sloveniji. Kako je lahko zdravnik ravnal tako neodgovorno?

To bo zdaj preverjal upravno-epidemiološki nadzor. Ugotavljal bo tudi, zakaj je zdravnik, kot je sam zatrdil, opravljal zahtevne operacije v tujini.

"Od lani pa – tudi v prvem valu – smo v UKC-ju Maribor preklicali vsa dovoljenja za delo v drugih ustanovah in tega preklica za zdaj še nismo odstranili. Tako da tudi to je ena od stvari, ki jo bomo morali preveriti. Nam je nekoliko nenavadna."

Neuradno pa je TV Slovenija izvedela, da je zdravnik znake okužbe zaznaval že od sedem do 10 dni, preden so mu okužbo prejšnji torek potrdili. V bolnišnici naj bi o tem obstajal interni dokument.

"Sam tega dokumenta nisem videl. Še enkrat, odrejen je bil nadzor, ki bo pokazal, kaj se je dogajalo," je komentiral Flis.

Poleg zdravnika sta se okužila še dva človeka, ki sta potovala z njim, a nista povezana z mariborskim kliničnim centrom.

Sporno ravnanje okuženega zdravnika