Na Otoku drugi dan zapored zaznavajo rekorden porast umrlih. Foto: Reuters
Na Otoku drugi dan zapored zaznavajo rekorden porast umrlih. Foto: Reuters

Prvi mož britanskih financ Rishi Sunak je sporočil, da se stanje premierja Johnsona izboljšuje. "Premier se lahko zdaj na postelji prestavi v sedeči položaj in pozitivno sodeluje z zdravniško ekipo," je dejal Sunak po poročanju BBC-ja.

Hospitalizacija Johnsona dokazuje, da virus ne izbira, "skoraj vsak med nami bo poznal nekoga okuženega", je poudaril finančni minister.

Napovedal je 750 milijonov funtov za dobrodelne organizacije, med katerimi so tudi hospici in skupine za pomoč žrtvam družinskega nasilja.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Edward Argar je dopoldne sporočil, da je zdravstveno stanje Johnsona stabilno po drugi noči na intenzivni negi, kjer so mu zaradi covida-19 dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju.

Britanski časopis The Times poroča, da je premierju padla visoka temperatura, ki je do zdaj vztrajala, Daily Telegraph pa, da ga zdravi eden vodilnih britanskih pulmologov.

Drugi dan zapored rekorden porast umrlih

Združeno kraljestvo je v zadnjih 24 urah videlo najvišje dnevno število smrtnih žrtev – 938 – skupno se je število smrtnih žrtev povzpelo na 7097.

Strokovnjaki ob tem mirijo, da zaradi številk ni potrebna panika, saj do dnevnih razlik prihaja zaradi razlik v sporočanju podatkov, ne pa dejanske spremembe trenda, poroča BBC.

Že v torek so sicer poročali o rekordnem številu mrtvih v enem dnevu, ko je umrlo 786 ljudi.

Število potrjeno okuženih v državi je med torkom in sredo naraslo za 5492, na skupno 60.733, je sporočilo britansko ministrstvo za zdravje.

Premierja so odpeljali v bolnišnico svetega Tomaža, kjer je na oddelku za intenzivno nego. Foto: Reuters
Premierja so odpeljali v bolnišnico svetega Tomaža, kjer je na oddelku za intenzivno nego. Foto: Reuters

Johnson prvi okuženi državni voditelj

Britanski premier, ki je prvi voditelj kake države, ki je sporočil, da se je okužil z novim koronavirusom, je sprva imel blažje simptome in je deset dni delal od doma v samoosamitvi. V nedeljo pa so ga odpeljali v bolnišnico sv. Tomaža, da bi mu opravili teste, ker so simptomi koronavirusne bolezni 19 vztrajali, ob tem tudi povišana telesna temperatura. V ponedeljek zvečer so ga premestili na oddelek za intenzivno nego, saj so se mu poslabšali simptomi okužbe, ki so mu jo potrdili 27. marca.