Pripravljanje zavojev spletnih naročil v Johannesburgu. V Južni Afriki so v petek potrdili okoli 13.400 novih okužb. Foto: Reuters
Pripravljanje zavojev spletnih naročil v Johannesburgu. V Južni Afriki so v petek potrdili okoli 13.400 novih okužb. Foto: Reuters

Prejšnji dnevni rekord je bil 12. julija, ko je WHO sporočil, da so na svetu potrdili 230.370 okužb. V juliju je covid-19 običajno dnevno zahteval manj kot 5000 življenj.

Širjenje okužb so medtem zaznali v zahodni kitajski pokrajini Sinkjang. Za prestolnico Urumki s 3,5 milijona ljudi so v četrtek po odkritju bolnika in štirih asimptomatskih primerih odredili preventivno karanteno. V Sinkjangu so nato v petek potrdili 16 primerov.

Približno polovico od več kot 21 milijonov prebivalcev Sinkjanga predstavljajo Ujguri in drugi turški muslimani. Kritiki opozarjajo na politično in versko zatiranje s strani kitajske komunistične partije, tudi z nameščanjem v "prevzgojne centre".

Poleg Sinkjanga so na območju Kitajske, kjer je izbruhnila epidemija novega koronavirusa, potrdili še šest uvoženih primerov. Po uradnih podatkih je trenutno v državi 252 aktivnih okužb.

Rohani: Nismo še dosegli čredne imunosti

Iranski predsednik Hasan Rohani je posvaril, da bi se lahko z novim koronavirusom okužilo še 35 milijonov Irancev, saj država še vedno ni dosegla čredne imunosti.

Oblasti ocenjujejo, da je v stik z virusom prišlo 25 milijonov Irancev, medtem ko so uradno potrdili več kot 269.000 okužb.

To je prvič, da je kak visok predstavnik Irana nakazal, da so skušali v državi premagati covid-19 s čredno imunostjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razkuževanje ulic v Iranu. Foto: Reuters
Razkuževanje ulic v Iranu. Foto: Reuters

Čredna imunost pomeni posredno zaščito pred nalezljivimi boleznimi, ki nastane, kadar je velik delež prebivalstva imun proti okužbi, bodisi zaradi že prebolele okužbe ali pa zaradi cepljenja.

"Nismo še dosegli čredne imunosti, zato nimamo druge izbire, kot da razbijemo verigo prenosov koronavirusa," je dejal Rohani po navedbah Al Džazire.

Zaradi porasta okužb so oblasti znova uvedle omejevalne ukrepe v bolj prizadetih provincah, ki so jih sicer odpravili v aprilu. "Naša ocena sedaj je, da se je z virusom okužilo 25 milijonov Irancev," je dejal Rohani v televizijskem prenosu srečanja s kriznim štabom.

Kasneje je Rohanijev namestnik vodje za komunikacije Alireza Mozi tvitnil, da so s 25 milijoni mislili ljudi, ki so prišli v stik z virusom in dosegli imunost.

Avstralija odpovedala zasedanje parlamenta

Avstralski premier Scott Morrison je medtem odpovedal prihodnje zasedanje avstralskega parlamenta v Canberri iz bojazni, da bi novi koronavirus lahko politiki prinesli iz trenutnih žarišč okužb v državi, največjih mest Melbourne in Sydney.

Oblasti v zvezni državi Viktorija, kjer je prestolnica Melbourne, so zadnji dan potrdile 217 novih primerov okužbe s koronavirusom, potem ko so jih v petek več kot 400. Čeprav je število manjše, je to še vedno številka, ki bi se zdela še pred enim mesecem šokantna, je opozoril vodilni predstavnik zdravstvenih oblasti v Viktoriji Brett Sutton.

Virus se širi tudi v največjem avstralskem mestu Sydney, kjer so zaznali lokalne prenose okužbe, potem ko se je pojavilo prvo žarišče zaradi obiska okuženega Melbournčana v enem izmed pivnic v Sydneyju. V povezavi s pivnico so potrdili že 45 primerov okužbe. Po državi so skupno doslej potrdili 11.400 okužb, koronavirusni bolezni 19 pa je podleglo 118 ljudi.

Pogrebni delavci v zaščitnih oblekah izvajajo pokop v Sao Paolu. Foto: Reuters
Pogrebni delavci v zaščitnih oblekah izvajajo pokop v Sao Paolu. Foto: Reuters

Število okužb narašča po vsej Južni Ameriki
Število novopotrjenih okužb ne upada v Južni Ameriki. Brazilija je zadnji dan potrdila skoraj 34.000 novih primerov in 1110 smrtnih žrtev. Med desetimi državami z največ novimi dnevnimi okužbami na svetu so še Kolumbija (skoraj 9000), Mehika (6.400), Argentina (4.500), Peru (skoraj 4000). Na enajstem mestu sledi Čile (2850), tudi v Boliviji so potrdili skoraj 2000 novih primerov, kažejo podatki spletne strani Worldometers.

Precejšnje število okužb zaznavajo tudi na Arabskem polotoku. Katar z 2,8 milijona prebivalcev ima daleč največ primerov na milijon prebivalcev na svetu, 37.716. Zadnji dan so potrdili 421 novih okužb. V Savdski Arabiji so potrdili 2600 novih okužb, v Iraku 2000, v Omanu pa 1600.