Foto: Reuters
Foto: Reuters

Testiranje cepiva, na katero Zahod že zdaj gleda skeptično, bo nadziralo mednarodno raziskovalno telo.

Razvijalci cepiva upajo, da bodo s testiranjem in tujimi opazovalci ublažili pomisleke nekaterih znanstvenikov glede pomanjkanja podatkov, ki jih je Rusija posredovala javnosti do zdaj.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za cepivo, imenovano "Sputnik V" kot poklon prvemu Zemljinemu umetnemu satelitu, ki ga je leta 1957 izstrelila Sovjetska zveza, ruske oblasti in znanstveniki zatrjujejo, da je varno in učinkovito.

Do množičnega testiranja prihaja po dveh mesecih manjših poskusnih testiranj na ljudeh, a rezultatov še niso razkrili.

A zahodni strokovnjaki so bolj skeptični in svarijo pred uporabo ruskega cepiva, dokler to ne bi prestalo vseh mednarodno potrjenih testiranj.

"Informacijska vojna" proti ruskemu cepivu

"Kar nekaj držav vodi informacijsko vojno proti ruskemu cepivu," je potožil Kirill Dmitriev, direktor Ruskega neposrednega investicijskega sklada (RDIF), ki financira razvoj cepiva. Vse podatke o cepivu naj bi objavili v medicinski reviji še ta mesec, je dodal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Industrijsko proizvodnjo načrtujejo s septembrom, 20 držav pa je že izvedlo prednaročilo za skupno več kot milijardo odmerkov cepiva.

Kot je povedal Dmitriev, bodo vse podatke posredovali Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) in več državam, ki razmišljajo o sodelovanju v testiranju, vključno z Združenimi arabskimi emirati, Indijo, Brazilijo, Savdsko Arabijo in Filipini.

Sputnik V je v Rusiji sicer že dobil vsa ustrezna potrdila za registracijo, odobril ga je tudi predsednik Vladimir Putin in ostali predstavniki oblasti.