Učinkovito cepivo naj bi razvil moskovski institut Gamaleja. Foto: Reuters
Učinkovito cepivo naj bi razvil moskovski institut Gamaleja. Foto: Reuters

V Rusiji je število žrtev zaradi covida-19 preseglo 14.000. V zadnjih 24 urah so potrdili 5462 novih primerov, umrlo je 95 bolnikov.

Minister za zdravje Mihail Muraško je presenetil z napovedjo, da bodo v državi oktobra začeli množično cepljenje, sprva zdravnikov in učiteljev. Muraško je dejal, da je državni raziskovalni institut Gamaleja končal klinične teste cepiva, zdaj pa že pripravljajo vso potrebno dokumentacijo za njegovo registracijo. Cepivo naj bi odobrili avgusta, takoj zatem bi ga začeli razdeljevati zdravstvenemu osebju.

A tuji mediji se sprašujejo, ali ni Moskva pri razvoju cepiva prehitra, in opozarjajo, da morda postavlja nacionalni prestiž pred varnost in znanost. Nekateri ugledni Rusi so namreč ruski napredek pri razvoju cepiva proti novemu koronavirusu primerjali z vesoljskim uspehom iz leta 1957, ko so v vesolje izstrelili prvi satelit.

Francija: Tretji dan več kot 1300 okužb

Tudi v Franciji se razmere ne umirjajo, saj je tretji dan zapored število novookuženih preseglo številko 1300, ugotovili so tudi 15 novih žarišč po državi – skupno jih je zdaj 157. V začetku julija je bilo v povprečju nekaj sto novookuženih na dan, pred tednom dni pa so številke začele hitro rasti. Največ primerov so zaznali v priljubljenih turističnih točkah, tudi obalnih, zato francoski mediji pišejo o "počitniškem učinku". Okužbe se širijo tudi na družinskih srečanjih in praznovanjih.

Avstrija: Več kot polovica okužb na Dunaju

Iz Avstrije so v petek poročali o 175 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je največje število pozitivnih brisov v 24 urah v zadnjih nekaj tednih. Danes je to število ponovno nekoliko nižje. V zadnjih 24 urah so našteli 82 novih okužb, od tega več kot polovico na Dunaju.

Med 82 novimi okužbami z novim koronavirusom jih je bilo 42 ugotovljenih na Dunaju, 21 v Spodnji Avstriji in 17 v Zgornji Avstriji. Po tri okužbe so zaznali v Salzburgu in Vorarlbergu ter dve na Koroškem. Na Tirolskem imajo po prečiščenju podatkov 14 primerov manj kot dan prej.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi v uradu avstrijskega kanclerja. Gre za enega od strokovnih sodelavcev, ki se je okužil v zasebnem krogu. Avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se rutinsko večkrat testira na novi koronavirus, z okuženim sicer ne sodeluje neposredno.

Skupno so v Avstriji doslej našteli 21.212 okuženih s covidom-19, 718 oseb je s to boleznijo ali zaradi nje umrlo. Trenutno je s tem virusom v bolnišnicah 99 ljudi, od tega jih 19 potrebuje intenzivno zdravljenje.

Grčija se trudi obuditi turizem. Na fotografiji prazna plaža Porto Katsiki na otoku Lefkada. Foto: Reuters
Grčija se trudi obuditi turizem. Na fotografiji prazna plaža Porto Katsiki na otoku Lefkada. Foto: Reuters

Grčija: Poostreni ukrepi, pristanišča za ladje križarke odprta

V Grčiji so zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom poostrili ukrepe proti covidu-19. Med drugim so v zaprtih javnih prostorih obvezne zaščitne maske, število gostov v barih je omejeno, obiski v bolnišnicah in domovih za starejše so dovoljeni le izjemoma. Je pa Grčija danes odprla šest svojih pristanišč za ladje za križarjenje.

Grške oblasti so se za strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa odločile, ker v zadnjem času število novih okužb vztrajno narašča. V sredo jih je bilo potrjenih 57, dan kasneje 65, v petek pa 78.

Tistim, ki omejitev ne bodo spoštovali, grozi denarna kazen 150 evrov. Grški mediji poročajo, da policisti pogosto preverjajo spoštovanje ukrepov v javnem prevozu in gostinskih lokalih.

Grčija je medtem za ladje za križarjenje prvič v letošnji poletni turistični sezoni odprla pristanišča Pirej, Rodos, Heraklion, Volos, Krf in Katakolon. Prve ladje je sicer po besedah ministra za pomorski promet Gianisa Plakiotakisa pričakovati šele čez tri tedne.

Grčija si prizadeva oživiti turizem, ki ga je pandemija hudo prizadela. Pri tem poudarja, da so se doslej uspeli precej izogniti pandemiji. V državi z 10,5 milijona prebivalcev so doslej potrdili 4500 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 206 ljudi.

Rekordno dnevno število novih primerov so zaznali tudi na Poljskem – 658.