Katalonsko farmacevtsko podjetje Reig Jofre se je decembra lani z Janssenom dogovorilo o proizvodnji njihovega cepiva. Foto: EPA
Katalonsko farmacevtsko podjetje Reig Jofre se je decembra lani z Janssenom dogovorilo o proizvodnji njihovega cepiva. Foto: EPA

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sporočila, da so prejeli vlogo družbe Janssen Pharmaceutica. Odbor bo po pospešenem postopku ocenil cepivo, saj so tekoči pregled že izvedli, končno odločitev pa je pričakovati do sredine marca.

Družba Janssen Pharmaceutica s sedežem v Belgiji je v lasti ameriškega velikana Johnson & Johnson.

Cepivo skupine Johnson & Johnson, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, se je med kliničnimi preizkusi izkazalo za 66-odstotno učinkovito. Temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne S-proteine. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa.

Pričakovanja od cepiva so visoka zaradi preprostega shranjevanja in transporta, a bi se lahko spoprijelo z ovirami pri dobavi članicam EU-ja.

Pogojno dovoljenje za promet na trgu EU-ja so do zdaj prejela tri cepiva proti covidu-19 – podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne in AstraZenece. EMA trenutno izvaja tudi tekoči pregled cepiva ameriškega podjetja Novavax.

Glede vloge ruskega cepiva Sputnik V, katerega 92-odstotno učinkovitost so potrdili tudi mednarodni znanstveniki v reviji Lancet, je še veliko nejasnosti. Proizvajalci Sputnika V trdijo, da so oddali vlogo za odobritev, medtem ko EMA trdi, da je niso, poroča Politico.

Sputnik V in EpiVacCorona ščitita pred britansko različico

Moskva je sicer danes sporočila, da ruski cepivi proti covidu-19 Sputnik V in EpiVacCorona, ki sta bili že odobreni v Rusiji, zagotavljata zaščito pred bolj nalezljivo britansko različico novega koronavirusa.

Primerjalna študija je pokazala, da protitelesa, ki nastanejo po cepljenju s cepivoma Sputnik V in EpiVacCorona, zagotavljajo tudi zaščito pred britansko različico novega koronavirusa, je sporočila nacionalna agencija za varstvo potrošnikov Rospotrebnadzor.

Za zdaj še niso izvedli ustreznih preizkusov, ki bi ugotovili, ali cepivi učinkovito ščitita tudi pred okužbo z južnoafriško različico virusa.

Po podatkih Moskve je Sputnik V na ruskem trgu že šest mesecev, zdaj pa ga uporabljajo v več kot 15 državah. Cepivo EpiVacCorona pa naj bi v Rusiji začeli uporabljati marca.

Na Madžarsko prispelo kitajsko cepivo, ki še čaka na odobritev

Foto: EPA
Foto: EPA

Na Madžarsko je medtem prispelo dobrih pol milijona odmerkov kitajskega cepiva proti covidu-19 proizvajalca Sinofarm. Na Madžarskem bo tako kmalu na voljo pet cepiv, počakati je treba le še na odobritev madžarskega centra za javno zdravje.

Madžarski center za javno zdravje (NNK) je sporočil, da bo prejeta količina zadostovala za cepljenje 275.000 ljudi z dvema odmerkoma. Voditeljica centra Agnes Galgoczi je sicer poudarila, da bo center za javno zdravje najprej preveril cepivo, po odobritvi njegove uporabe pa bo na voljo javnosti.

Na Madžarskem že zdaj ob treh v Evropski uniji potrjenih cepivih – podjetij Pfizer in BioNTech, Moderna, AstraZeneca – uporabljajo tudi rusko cepivo Sputnik V, ki na odobritev Bruslja še čaka.

Agnes Galgoczi je sicer še sporočila, da bo Madžarska danes in v sredo v dveh pošiljkah prejela tudi nekaj manj kot 103.000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha. To cepivo bodo porabili za cepljenje najstarejših, ki jih cepijo tudi s Sputnikom V. S cepivom AstraZenece pa bodo cepili mlajše od 60 let, je še povedala po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Alojz Ihan. Foto: BoBo
Alojz Ihan. Foto: BoBo

Slovenska stroka proti uporabi cepiva pred zeleno lučjo EME

Slovenski strokovnjaki nasprotujejo uporabi cepiva proti covidu-19 pred odobritvijo Evropske agencije za zdravila (EMA), kot je to v primeru ruskega cepiva storila Madžarska.

"EMA ima vsekakor zelo razdelane postopke, kako je treba registrirati zdravila. Evropski dogovor je, da se mimo teh postopkov ne gre," je poudaril vodja oddelka za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Alojz Ihan. To po njegovem mnenju ne bi pomenilo le tveganja za določeno cepivo, ampak bi naenkrat postal mogoč tudi političen dogovor o zdravilih. "To praktično pomeni razsutje zaupanja v take pomembne institucije, kot je EMA," je pojasnil.

V primeru ruskega cepiva Sputnik V, če bo šlo skozi redni postopek pri EMI, si bodo lahko pozneje na Madžarskem mislili, da so bili pametnejši od evropske skupnosti, "v resnici pa to ni pametno", je poudaril Ihan. Zaupanje v institucije, kot je EMA, je po njegovem mnenju zelo pomembno, ko gre za zdravila, saj sicer "pridemo na divji zahod".

Po mnenju Romana Jerale s Kemijskega inštituta to lahko vodi v kanibalizem med državami, kot je prišlo lani spomladi, ko so države druga drugi dvigale ceno zaščitne opreme in jo dobesedno kradle. Ob tem je opozoril še, da bi majhne države v tem primeru "potegnile kratko". Jerala sicer meni, da je tudi Madžarska preverila kakovost cepiva prek svojega nacionalnega regulatorja, čeprav podatkov o tem nima. Bi pa bilo po njegovih besedah dobro, da EMA čim prej pogleda vse vloge. Opozoril je na nejasnosti glede omenjenega ruskega cepiva, za katerega je EMA sporočila, da ni formalnega pregleda, iz Rusije pa so sporočili, da so oddali formalno vlogo za cepivo.

Glede dvomov nekaterih, ki tudi odklanjajo cepivo AstraZenece, s katerim pri nas cepijo mlajše od 65 let, sta Jerala in Ihan poudarila, da je sicer po izsledkih študij to cepivo nekoliko manj učinkovito, glede varnosti pa je enako kot drugi dve, ki ju uporabljamo pri nas. Prav tako cepivo AstraZenece zelo dobro učinkuje pri preprečevanju hujšega poteka bolezni in smrti.