Samotestiranje dijakov in starejših učencev bo pri nas prostovoljno, je zatrdil minister Poklukar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Samotestiranje dijakov in starejših učencev bo pri nas prostovoljno, je zatrdil minister Poklukar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Odziv staršev je buren, saj so šole zasuli z vprašanji, a ravnatelji zaradi pomanjkljivih informacij od ministrstva na njih nimajo odgovorov.

Šole imajo do torka do 13.00 čas, da ministrstvu za izobraževanje sporočijo, kolikšno je zanimanje med dijaki in učenci zadnjega triletja osnovne šole za samotestiranje na novi koronavirus. "Prvi pokazatelj kaže, da ne bo pretiranega interesa za to izvajanje," je povedala Frančiška Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije.

Na ravnatelje je bilo te dni naslovljenih ogromno vprašanj. "Kakšni testi, kje se bo to izvajalo, kdo bo to izvajal. Ali so varni, ali so zanesljivi, zakaj? Kdaj? Mislim, cel kup vprašanj, na katera pa ravnatelji nismo imeli nobenega odgovora," je še naštela.

"Precej prepričan sem, da nima nobenega smisla spraševati staršev, kdo je pripravljen podvreči svoje otroke samotestiranju, dokler ne vemo niti, za kakšne vrste teste bo šlo," pa je povedal Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev.

Peticija proti testiranju ima že 19.000 podpisov

Po spletu je nemudoma zakrožila tudi peticija proti testiranju otrok, ki ima že več kot 19.000 podpisnikov. In kakšen je sploh smisel neobveznega testiranja? "Če ni pokazatelj za celoten razred, potem je to nesmiselno," je dejala Frančiška Al Mansour.

"Če je v enem prostoru do 30 ljudi, pa je od njih samo eden testiran, se je potem res treba vprašati, ali to v resnici deluje v smislu preprečevanja okužbe," pa je odgovoril Pečan.

Kako je v Avstriji?

V sosednji Avstriji podobne teste poznajo že nekaj časa. Dober mesec zdaj teste skupinsko opravljajo v šoli, po novem poteka testiranje trikrat tedensko. "Sami si naredijo bris v nos, kjer potem s palčko petkrat zavrtijo po nosni votli, ta sprednji nosni del. Učiteljica jim potem nakapa tekočino na rezultat … V Elini skupini, to je približno 15 otrok, se samo ena družina ni odločila za tovrstno testiranje," je postopek opisala Vesna Hodnik Nikolič, mama učenke javne dvojezične šole v Avstriji.

Če otrok testa ne opravi, ostane doma in se šola na daljavo.

Poklukar: Testiranje bo prostovoljno

Minister za zdravje Janez Poklukar je povedal, da bodo starejši učenci in dijaki samotestiranje izvajali doma in ne v šoli, kot to počnejo v Avstriji. Samotestiranje bo pri nas prostovoljno, teste pa bomo, približno 300.000, dobili v Slovenijo 14. aprila. V drugi polovici meseca bi se torej samotestiranje lahko že začelo, je za TV Slovenija poročala Barbara Vidmajer.

Cena enega testa znaša 1,49 evra, za vse skupaj pa so odšteli pol milijona evrov. Gre za preprost in neboleč test. "Govorimo o neinvazivnih testih in predstavniki nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so ugotovili, da je za otroke bistveno primernejši test brisa iz anteronazalnega dela, se pravi zunanjega dela nosu, kjer dejansko posežeš v nos manj kot dva centimetra, na tem delu praviloma petkrat zaokrožiš in potem opraviš test," je za TV Slovenija pojasnil minister Poklukar.

Samotestiranje učencev buri duhove