Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V sindikalnih centralah, ki so dialog pogrešale že ob sprejemanju prvega interventnega zakona, so razočarani, da tudi pri sprejemanju drugega kljub drugačnim obljubam niso bili vključeni v pripravo ukrepov. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je za STA povedal, da so pismo naslovili na ministrstvo za delo in vlado, pa tudi na predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. To je seznanjeno tudi z našimi preteklimi pozivi, je spomnil.

Kot je pojasnil, so skladno z dogovorjenim na posvetu s predsednikom vlade Janezom Janšo in na sestanku delovne skupine pod vodstvom ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja 6. aprila vladi znova posredovali dosedanje predloge, za katere menijo, da jih je treba vključiti v drugi protikoronski sveženj – ali kot dodatne ukrepe ali kot spremembo ali dopolnitev ukrepov iz prvega mega zakona. "Nato pa z njihove strani ni bilo nobenega odziva ali informacije," je dejal Počivavšek.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je do nekaterih izmed njih sicer opredelilo, a sindikati niso prejeli nobenega dokumenta ali kakšnega drugega gradiva, ki ga je ministrstvo posredovalo posvetovalni skupini za pripravo drugega protikoronskega svežnja. Kot so poudarili, z reprezentativnimi sindikalnimi centralami tudi ni bil opravljen noben dodaten sestanek ali posvet. Enako velja za usklajevanje s sindikati javnega sektorja.

Na ministrstvu pravijo, da so sindikati vključeni. Foto: BoBo
Na ministrstvu pravijo, da so sindikati vključeni. Foto: BoBo

Ministrstvo: Sindikati so vključeni

Na ministrstvu za delo so za STA zatrdili, da sindikati so vključeni v delovno skupino za pripravo drugega protikoronskega paketa in da "so redno v stiku z ministrstvom". "Minister Janez Cigler Kralj se zaveda pomena socialnega dialoga, zato se je tudi v tem kriznem času s predstavniki sindikatov in delodajalcev že nekajkrat sestal," so zatrdili.

Medtem so sindikati, kot navajajo, iz medijev izvedeli, da je vlada začela obravnavati popravke prvega in predlog drugega protikoronskega zakona, besedilo pa naj bi bilo sprejeto do torka. "Takšen odnos do socialnih partnerjev in socialnega dialoga ocenjujemo kot nesprejemljiv in zahtevamo, da nemudoma vzpostavite kakovosten in enakopraven socialni dialog, v katerem bodo obravnavani vsi aktualni ukrepi," so pozvali v zahtevi, Počivavšek pa je takšno stanje opisal kot nevzdržno.

Vlado so tudi ponovno pozvali, da nemudoma imenuje svoje člane Ekonomsko socialnega sveta, ki naj tudi takoj začne z delom. "Popolnoma nerazumljivo in neodgovorno je, da se v času, ko se sprejemajo ukrepi s tako velikimi in daljnosežnimi posledicami, s strani vlade namenoma pušča povsem vnemar to platformo za soočanje in usklajevanje mnenj med socialnimi partnerji in vlado," so zapisali.

Člani ESS-ja še ta mesec

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so napovedali, da bo vlada še ta mesec imenovala tudi člane Ekonomsko socialnega sveta z željo, da tudi socialni dialog intenzivno teče naprej.

Dosedanje ravnanje vlade je po navedbah sindikalnih central sicer "daleč od vključujočega in ni v skladu s številnimi dobrimi praksami socialnega dialoga v tem kritičnem in občutljivem obdobju, ko je nujno vključevanje vseh, ki lahko prispevamo k uspešnosti in učinkovitosti, ne nazadnje tudi legitimnosti ukrepov".