V Belgiji se spoprijemajo z nevarnostjo kolapsa zdravstvenega sistema. Foto: Reuters
V Belgiji se spoprijemajo z nevarnostjo kolapsa zdravstvenega sistema. Foto: Reuters

Približno četrtina zdravstvenega osebja v tem belgijskem mestu je zbolela za covidom-19. Zato je deset bolnišnic tiste, ki so okuženi s koronavirusom, a nimajo simptomov, pozvalo, naj nadaljujejo delo.

Vodja belgijskega združenja zdravniških sindikatov Philippe Devos je dejal, da nimajo druge izbire, če želijo preprečiti kolaps zdravstvenega sistema, ki grozi že v nekaj dneh.

V mestu Liege je pozitiven vsak tretji test na okužbo s koronavirusom. Bolnišnice bolnike premeščajo drugam in odpovedujejo nenujne operacije. Belgijski zdravstveni minister Frank Vandenbroucke je prejšnji teden ob hitrem naraščanju okužb v državi opozoril, da je Belgija blizu cunamija okužb, ko epidemije ne bo več mogoče nadzorovati.

V državi, ki ima 11,5 milijona prebivalcev, je do zdaj v povezavi s covidom-19 umrlo 10.810 ljudi. S 94 mrtvimi na 100.000 prebivalcev pa ima Belgija eno najvišjih stopenj smrtnosti v svetu. Skupno so sicer potrdili 321.031 okužb.

V okviru ukrepov za zajezitev pandemije je od danes na območju Bruslja obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, policijska ura pa se začenja ob 22. uri, namesto ob polnoči, kot je veljalo do zdaj.

Na Slovaškem bodo v vsesplošnem programu testiranja vzeli vzorce približno petim milijonom prebivalcev. Foto: Reuters
Na Slovaškem bodo v vsesplošnem programu testiranja vzeli vzorce približno petim milijonom prebivalcev. Foto: Reuters
  • Slovaška bo testirala vseh pet milijonov prebivalcev

Na Slovaškem so v nedeljo uspešno končali prvi del testiranj vseh prebivalcev v državi in odkrili 6000 potencialnih razširjevalcev virusa.

Slovaška, ki ima približno pet milijonov prebivalcev, želi testirati prav vse, saj je v državi vse več okuženih. Od petka so pod vodstvom obrambnega ministrstva v še posebej prizadetih štirih okrajih ob meji s Poljsko s hitrimi testi testirali vse, starejše od 10 let. V naslednjih dveh koncih tedna pa naj bi sledili še preostali deli Slovaške.

Slovaški premier Igor Matovič je dejal, da so že v prvem delu testiranj odkrili okoli 6000 potencialnih razširjevalcev virusov, ki jih v običajnih okoliščinah ne bi odkrili. Opozoril je, da je treba, ne glede na rezultate testa, še naprej spoštovati zaščitne ukrepe, kot je uporaba zaščitnih mask.

Pri izvajanju testiranj, pri katerem je sodelovalo tudi 8000 vojakov, so se pojavile tako kadrovske kot organizacijske težave, ki so prinesle pomembna spoznanja za obsežnejši drugi in tretji del testiranj. Obrambni minister Jaroslav Nad tako ni izključil možnosti, da jim ne bo uspelo testirati celotnega prebivalstva. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Slovaškem doslej potrdili 43.843 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 159 bolnikov.

Evropske države vpoklicale policiste in vojake
  • Zagreb uvaja popolnoma nov sistem testiranj
Na Hrvaškem je uporaba mask obvezna tudi na prostem. Foto: EPA
Na Hrvaškem je uporaba mask obvezna tudi na prostem. Foto: EPA

Čeprav so v soboto so na Hrvaškem prvič do zdaj potrdili več kot 2000 okuženih, v nedeljo pa se je število še zvišalo na 2421 primerov, so v zadnjem dnevu potrdili 828 okužb, 15 obolelih je umrlo. Število opravljenih testiranj je bilo 3973.

V hrvaški prestolnici, ki je nenehno epicenter okužb, so v zadnjem dnevu potrdili več kot 500 novih okužb, zato uvajajo poseben sistem testiranj, in sicer tako, da bodo prijave sprejemali po spletu.

S tem želijo zmanjšati gnečo na vstopnih točkah za testiranje. Vsak dan bodo podelili 500 terminov za testiranje, v eni minuti sta predvideni dve testiranji, prebivalce pa prosijo, naj testiranje plačajo na spletu in vnaprej izpolnijo obrazec s podatki, da bodo hitreje dobili povratno informacijo. Če bodo za tisti dan rezervirani vsi termini, bodo dodatna testiranja opravljali še v posebnih covidnih ambulantah v zdravstvenih domovih, poroča Index.

Na Hrvaškem so v skladu z ukrepi, ki bodo sprva veljali dva tedna, prepovedana vsa zbiranja več kot 50 ljudi na javnih dogodkih, medtem ko za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke velja omejitev 30 ljudi. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev, vsi dogodki pa se morajo končati do 22. ure, razen porok, ki lahko trajajo do polnoči. Uvedli so tudi prepoved prodaje alkohola od polnoči do 6. ure zjutraj, uporaba mask je obvezna tudi na prostem, kadar ni mogoče vzdrževati razdalje med ljudmi.

Tudi Hrvaška zaostrila ukrepe
Stanje v Evropi glede na stopnjo okuženosti prebivalcev z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Foto: ECDC
Stanje v Evropi glede na stopnjo okuženosti prebivalcev z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Foto: ECDC
Enoten koronski zemljevid EU-ja

Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU-ju, ki naj bi izboljšal preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavaroval svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru, je od četrtka dostopen na spletu – na strani Centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

  • BiH: Zaščitne maske tudi na prostem

Nošenje zaščitnih mask na prostem je odslej obvezno po vsej državi BiH, saj je ta ukrep po Republiki Srbski danes uvedla še Federacija BiH-a. V državi so opravili 1833 testov, 701 je bil pozitiven, umrlo je 17 bolnikov s covidom-19.

Razmere po državi se razlikujejo, a žarišča ostajajo velika mesta. V Sarajevu so v zadnjih 24 urah potrdili 152 novih okužb, v Banjaluki 184. Daleč največ okužb na 100.000 prebivalcev so v zadnjem tednu potrdili v Hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so jih potrdili 416. Zaradi širjenja okužb so v Republiki Srbski do konca meseca uvedli šolanje na daljavo. Ukrep lahko podaljšajo.

  • Italija z ukrepi do konca novembra

V Italiji, kjer so v nedeljo potrdili rekordnih 21.273 novih okužb, veljajo novi zaostreni ukrepi, ki jih je vlada kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih oblasti in protestov zaradi porasta okužb uvedla do 24. novembra.

V skladu z odlokom, ki ga je v nedeljo podpisal italijanski premier Giuseppe Conte, morajo od danes bari in restavracije strežbo gostov končati ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov.

Zaprli so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole medtem ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo odslej do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo. Ljudem vlada svetuje, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza in čim manj potujejo zunaj svojih občin.

Conte je dejal, da je cilj jasen, in sicer ohraniti nadzor nad naraščanjem okužb in preprečiti uvedbo druge karantene, ki si je država "ne more več privoščiti".

Regionalni voditelji opozarjajo, da bodo novi vladni ukrepi okrepili družbene napetosti, saj se v zadnjem času vrstijo protesti proti ukrepom. Na protestih proti uvedbi policijske ure v deželi Lacij se je tako v nedeljo zvečer več deset skrajnih desničarjev v Rimu spopadlo s policijo.

Protestniki so v policiste metali pirotehnične izdelke in predmete ter sežigali smetnjake. Spopad je vodilo okoli 200 zamaskiranih pripadnikov neofašistične stranke Forza Nuova na ta drugi dan protestov, potem ko se je več sto protestnikov proti policijski uri spopadlo s policijo v Neaplju.

Več dežel je namreč v boju proti virusu uvedlo policijsko uro. V Piemontu in na Siciliji naj bi jo uvedli ta teden.

V Italiji novi ukrepi, v Španiij izredne razmere
WHO: Ne smemo se predati

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozval države, naj se ne predajo v boju proti covidu-19. V WHO-ju menijo, da je še vedno mogoče premagati virus, čeprav se vse bolj nezadržno širi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Adhanom Ghebreyesus je na videokonferenci priznal, da je položaj resen in da se po mesecih boja z virusom, ki je v svetu že zahteval več kot 1,1 milijona življenj, krepi t. i. utrujenost od pandemije. "Težko je in ta utrujenost je resna," je dejal.

"Vendar pa se ne smemo predati," je dodal in pozval voditelje držav, naj ukrepajo. "Če bodo voditelji delovali hitro, bo virus mogoče zatreti," je prepričan. Voditeljem pa je tudi naročil, naj pri uvajanju ukrepov najdejo primerno ravnotežje glede vplivov na življenja ljudi.

  • Francija: 1307 novih bolnikov v enem dnevu

Francoske bolnišnice so v ponedeljek sprejele 1307 novih bolnikov s covidom-19. To je največje število novih bolnikov v enem dnevu od 2. aprila, ko je bilo v bolnišnice sprejetih 1607 ljudi.

Po podatkih francoskega zdravstvenega ministrstva se trenutno v bolnišnicah po državi zdravi 17.784 ljudi, zbolelih za covidom-19. Sredi aprila je bilo takšnih bolnikov v bolnišnicah več kot 32.000.

V zadnjih 24 urah so v Franciji potrdili 26.771 novih okužb. V nedeljo so jih potrdili kar 52.010, poroča Reuters, v ponedeljek pa so te številke vedno nižje zaradi zamud pri njihovem sporočanju ob koncu tedna.

  • Angela Merkel: Če je le mogoče, ostanite doma

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala državljane, naj ostanejo doma, če je le mogoče, in zmanjšajo družbene stike. V zadnjem dnevu so v državi potrdili več kot 8000 novih okužb in 24 smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. "Proti virusu nismo nemočni. Od našega vedenja je odvisno, kako hitro in močno se širi. In kar je najpomembnejše za vse nas: zmanjšajmo stike. Srečujmo se z veliko manj ljudmi," je dejala kanclerka, ki je pozvala prebivalce, naj, kadar koli je to mogoče, ostanejo doma. "Pandemija se širi hitro, celo hitreje kot ob začetku epidemije na začetku letošnjega leta."

Oblasti naj bi načrtovale milejšo različico zaustavitve javnega življenja, pri čemer se bo ta osredotočila na lokale, restavracije in javne dogodke, poroča časopis Bild. Po tem načrtu bi ostale trgovine z nekaterimi omejitvami odprte, šole prav tako, razen na območjih s posebej velikim številom okužb.

Tiskovni predstavnik vlade ni želel poročanja Bilda niti potrditi niti zanikati. Končna odločitev glede zaprtja še ni bila sprejeta, sporočajo iz vlade.

  • Danska: Skupaj 708 žrtev

Na Danskem so prvič presegli mejo tisoč okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Kot je sporočil nacionalni inštitut za javno zdravje SSI, so od nedelje potrdili 1056 novih primerov. V nedeljo so poročali o 945 novih primerih.

Vodja SSI-ja Kare Molbak je sicer opozoril, da današnje številke zaradi tehničnih težav zajemajo podatke v intervalu 28 ur v nasprotju z običajnih 24 ur. Sicer bi bile številke nekje podobne tistim, ki so jih objavili v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Umrlo je še šest ljudi. Skupno je bilo od začetka pandemije v marcu 708 smrtnih žrtev.

V državi s 5,8 milijona prebivalcev so z današnjim dnem uvedli dodatne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zbiranje je odslej omejeno na največ deset ljudi. Od četrtka bodo uvedli tudi obvezno nošenje mask v javnem prometu in vseh javnih prostorih, kot so na primer trgovski centri.

Češka vojska je na praškem sejmišču vzpostavila mobilno bolnišnico. Foto: Reuters
Češka vojska je na praškem sejmišču vzpostavila mobilno bolnišnico. Foto: Reuters
  • Na Češkem se napovedujejo še dodatni ukrepi za omejitev covida-19

"Če čudeža ne bo, nam ne bo preostalo nič drugega, kot da ukrepe še zaostrimo," je dejal češki premier Andrej Babiš. Na Češkem se novi koronavirus kljub že zdaj ostrim omejevalnim ukrepom še kar širi. Vlada je s četrtkom že omejila možnost prostega gibanja, zaprte so šole in tudi večina lokalov. Kljub temu pa veliko ljudi še vedno ne spoštuje pravil.

Vojska je na praškem sejmišču vzpostavila mobilno bolnišnico, ki bo lahko zagotovila 500 bolniških postelj in manjši oddelek za intenzivno nego. Še eno tovrstno bolnišnico bodo vzpostavili v Brnu, drugem največjem češkem mestu.

Češka, ki ima okoli 10,7 milijona prebivalcev, je trenutno najhuje prizadeta država v Evropi z več kot 1300 okuženimi na 100.000 prebivalcev.

  • Izredne razmere v Španiji

Španske oblasti so v nedeljo znova razglasile izredne razmere, kar pomeni tudi uvedbo policijske ure, ki bo veljala vsak dan od 23. do 6. ure, razen na Kanarskih otokih, kjer je okužb malo.

Španski premier Pedro Sánchez je dejal, da bodo ukrepi sprva veljali 15 dni – kot predvideva ustava. Nato pa bo parlament prosil za podaljšanje do začetka maja prihodnje leto, torej za pol leta. Izredne razmere so bile v Španiji v veljavi že od 14. marca do 20. junija, pri čemer pa so v tistem obdobju veljale stroge omejitve gibanja oziroma karantena za vso državo.

V Španiji so razglasili izredne razmere

Konservativna opozicija je predlog za podaljšanje izrednih razmer še za pol leta že zavrnila. Pripravljeni pa so podpreti do osemtedensko podaljšanje izrednih razmer, ki veljajo od nedelje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Predsednik Ljudske stranke (PP) Pablo Casado je povedal, da bi lahko podprli podaljšanje izrednih razmer do najdlje sredine decembra, da bi tako rešili božič. Razglasitev izrednih razmer kaže na neuspeh vlade v boju proti pandemiji covida-19, je še poudaril Casado.

Tudi desnoliberalna stranka Ciudadanos in skrajnodesničarki Vox ter vodje regijskih strank nasprotujejo šestmesečnemu podaljšanju izrednih razmer.

Izredne razmere se lahko podaljšajo, če to potrdi parlament. Manjšinska vlada upa, da bi lahko v nasprotju s pomladjo tokrat dobila enkratno podaljšanje izrednih razmer do 9. maja. Spomladi so namreč po okoli treh mesecih izredne razmere podaljševali na dva tedna.

Čez vikend so v državi potrdili 52.188 novih okužb, skupno že 1.098.320, kažejo podatki ministrstva za zdravje. Umrlo je še 279 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev covida-19 je tako 35.031.

Španija je ena huje prizadetih držav v pandemiji covida-19. V zadnjih sedmih dneh imajo na 100.000 ljudi 191,1 nove okužbe, število novih okužb pa je v porastu.

Policijska ura v Španiji bo veljala vsak dan od 23. do 6. ure. Foto: EPA
Policijska ura v Španiji bo veljala vsak dan od 23. do 6. ure. Foto: EPA

Belgija podaljšala policijsko uro

Športne dvorane, bazeni, fitnesi, gledališča in kinodvorane se danes zapirajo tudi v belgijski prestolnici Bruselj. Tam so od danes povsod na prostem znova obvezne maske. Nočna policijska ura se bo po novem začela že ob 22. uri, in ne ob polnoči.

  • Izbruh okužb v Rusiji

Iz Rusije poročajo o mejniku 17.347 novih okužb v zadnjem dnevu, od tega so samo v Moskvi potrdili skoraj tretjino okužb – 5224. Umrlo je 219 bolnikov s covidom-19.

V državi so do zdaj potrdili več kot 1,53 milijona okužb, aktivno okuženih je 358.859, skupno število vseh umrlih za koronavirusno boleznijo 19 pa je 26.269.

Število okuženih in umrlih z novim koronavirusom in covidom-19 po svetu, podatki Univerze Johnsa Hopkinsa: