45 slovenskih državljanov se bo na humanitarni polet na madridskem letališču vkrcalo zvečer. Foto: Reuters
45 slovenskih državljanov se bo na humanitarni polet na madridskem letališču vkrcalo zvečer. Foto: Reuters

Kot je za TV Slovenija povedal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, je polet iz Madrida načrtovan ob 21. uri, potniki pa bodo na Brniku predvidoma pristali okoli polnoči. Gre za veliko skupino. Letalo bo v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, v domovino pa vrnilo 40 slovenskih državljanov. Poleg tega bodo na letalu tudi hrvaški, madžarski in avstrijski državljani.

Karanteno bodo preživeli v Postojni

Ministrstvo za zunanje zadeve si prizadeva izpeljati polet iz Madrida v Slovenijo. Foto: Twitter Jelka Kacina
Ministrstvo za zunanje zadeve si prizadeva izpeljati polet iz Madrida v Slovenijo. Foto: Twitter Jelka Kacina

Letalo bo po postanku na Brniku poletelo še do Zagreba. Za avstrijske državljane, ki se bodo izkrcali skupaj s slovenskimi državljani, bo zagotovljen prevoz brez postankov. Slovenski potniki bodo dobili odločbo ministrstva za zdravje in bodo napoteni v karanteno. Namestili jih bodo v hotelu Epic v Postojni. Postojnski župan Igor Marentič je za STA pojasnil, da je lastnik hotela Janez Skubic že pred časom ponudil hotel in država je ponudbo sprejela.

Vsi potniki so bili v karanteni že pred odhodom iz Španije. "Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim virusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami, tako kot vsi drugi, čakali, da premagamo svetovno pandemijo covida-19," so v objavi na Facebooku zapisali na regijskem štabu Civilne zaščite za Notranjsko.

Predstavniki civilne zaščite in Rdečega križa bodo potnike pričakali pred hotelom, nato bodo bivali v hotelu v sobah. V karanteni jim bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če bi jo potrebovali. Ves čas karantene hotela ne bodo smeli zapuščati ali se gibati po okolici.

Postojnčane in prebivalci celotne regije sta poveljnik CZ-ja Sandi Curk in župan Marentič tudi pozvala, naj pokažejo "velikost človeškega duha", ko se nudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. "Danes to pomoč potrebujejo naši rojaki, ki se vračajo iz Španije, jutri jo bomo lahko vsi mi. Zato je prav, da tudi v teh težkih razmerah pomagamo po svojih najboljših močeh in da izkažemo svojo solidarnost z vsemi, ki so pomoči potrebni," sta zapisala v pozivu.

Iz Madrida se vrača še ena skupina Slovencev

Za morebitne potrebe prostorov za karanteno slovenskih državljanov, ki se v domovino vračajo iz tujine, je danes tudi Javni zavod Šport Ljubljana vladi brezplačno ponudil Šport hotel v Gimnastičnem centru Ljubljana na Viču. V hotelu je na razpolago 15 sob in skupno 38 ležišč.

Preveliko zanimanje za vračanje iz Prištine

Vladni govorec Jelko Kacin je dopoldne napovedal, da sta v zraku tudi že letali iz Skopja in Prištine. "Na nobenem izmed teh letal ni več kot pet Slovencev, vsi bodo dobili odločbo o karanteni," je dejal. A na Brniku je pristalo le pet Slovencev iz Skopja. Karanteno bodo preživeli doma.

Po poročanju Radia Slovenija pa se je zapletlo pri letalu, napovedanem iz Prištine. Tam je povpraševanje preveliko, tako razmišljajo o drugi obliki prevoza.

Sorodna novica V velenjski karanteni dva okužena, preverjajo zgodbo "izgubljene" potnice

Velenje: Kršitev karantene ni bilo

Sorodna novica Nove okužbe v Ljutomeru, Velenju, Postojni in Šmarju pri Jelšah

Že v petek je s posebnim letalom iz Španije priletelo 42 Slovencev. Ob prihodu so opravili zdravniški pregled, nato so jim bile vročene odločbe o 14-dnevni karanteni, ki jo preživljajo v velenjskem hotelu Paka. To namestitev je vladi v uporabo ponudila družba Hisense Gorenje.

Danes pa so potrdili okužbo pri dveh potnikih.

Izvajanje karantene po besedah Jelka Kacina spremljata civilna zaščita in policija. "Če bo prišlo do kakršne koli kršitve, bodo ukrepali. Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev." V Velenju zagotavljajo, da kršitev do zdaj ni bilo.

V velenjsko karanteno naknadno sprejeli še eno osebo

Z izmenjav predčasno domov okoli 900 študentov

Zaradi epidemije koronavirusa je študij v tujini, kjer so bili na izmenjavi prek programa Erasmus+, prekinilo okoli 900 slovenskih študentov. Hkrati se je domov vrnilo okoli 700 tujih študentov, ki so bili prek omenjenega programa na izmenjavi pri nas. Po podatkih, s katerimi razpolagajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, se želi z izmenjave v tujini domov vrniti še 17 študentov. Kot pravijo na ministrstvu, so matične fakultete v stiku z njimi, pomagajo jim tudi na njihovem ministrstvu in ministrstvu za zunanje zadeve.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.