Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Hotel Paka v središču Velenja je ponoči prišla mlajša ženska, je za Radio Slovenija poročal Matija Mastnak. Varnostniku je povedala, da je na brniško letališče iz Madrida priletela skupaj s preostalimi Slovenci, ki so od včeraj nastanjeni v hotelu.

A z njimi ni šla v karanteno, ker naj bi se na letališču po pristanku izgubila. Zato je najprej odšla domov na Dobrno, od tam pa v karanteno v hotel Paka.

"Trdila je, da je prišla iz Španije, da je bila napotena od ministrstva za zdravje v hotel Paka. Seveda je bil krizni štab civilne zaščite o tem obveščen, sprejeli so odločitev in jo takoj nastanili v karanteno. Po zadnjih podatkih je ta gospa celo priznala, da ni bilo tako, zato smo vse skupaj predali policijski postaji," je pojasnil velenjski podžupan Peter Dermol.

POJASNILO MESTNE OBČINE VELENJE

"Okoli druge ure ponoči je pred vhod Hotela Paka v Velenju prišla ženska in prepričala predstavnike varovanja, da je prišla iz Španije. Zatrjevala je, da je dobila odredbo NIJZ-ja in da se mora zglasiti v karanteno v Hotel Paka. Vso potrebno dokumentacijo za karanteno pa naj bi ji dostavili naslednji dan (torej danes) z ministrstva za zdravje.

Ker ponoči niso mogli preveriti njene izjave, je bila nastanjena v karanteno v hotel. Danes pa se je izkazalo, da je njena zgodba neresnična. Ženska sploh ni bila v Španiji, ampak je želela v karanteno zaradi osebnih težav. Policija je pri njenih starših preverila, da ni bila v Španiji in da ni prišla z letalom skupaj z drugimi ljudmi, ki so že v hotelski karanteni.

Ženska je bila popoldne predana policiji v nadaljnji postopek. Podan je utemeljen sum, da je storila kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. S tem je po nepotrebnem ogrozila sebe in naredila dodatno nepotrebno delo vsem, ki smo odgovorni za varnost in zaščito vseh, ki so v karanteni, kakor tudi vseh drugih občank in občanov."

V Španiji vsi negativni, v Sloveniji ne več

Sorodna novica Zvečer se iz Madrida v Slovenijo vrača 45 slovenskih državljanov

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa je potrdil, da sta dva izmed omenjenih stanovalcev hotela okužena z novim koronavirusom.

"Naša zahteva včeraj je bila ta, da se vsi, ki so prišli iz tujine v Slovenijo, dodatno testirajo. To smo včeraj zvečer izvedli in na osnovi teh testiranj ugotovili, da sta dve izmed teh oseb okuženi. V tem trenutku gre za blage simptome," pravi podžupan.

Naslednje testiranje je predvideno čez šest dni, zadnje pa ob koncu karantene.

Dermol je še zagotovil, da odkar so prevzeli varovanje in oskrbo ljudi v hotelu, to je od včeraj od 12. ure, nihče ni zapustil Hotela Paka – varuje ga civilna zaščita. Po družbenih omrežjih so namreč zaokrožile fotografije, ki namigujejo, da se ljudje, ki so nastanjeni v karanteni v hotelu, sprehajajo po mestu.

V Velenju brez kršitev karantene

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.