Foto: TV Slovenija posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija posnetek zaslona

V Odmevih je državni sekretar ministrstva za delo Cveto Uršič za prihodnji teden napovedal sestanek delovne skupine za covid-19, kjer bodo oblikovali dodaten protokol ravnanja za domove za ostarele. Izrazil je prepričanje, da se ga bodo udeležili tudi predstavniki skupnosti socialnih zavodov. Predstavnik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik je udeležbo v Odmevih zavrnil, saj zahteve skupnosti niso izpolnjene, in napovedal popoln izstop s 1. avgustom. Kot je poudaril, potrebujejo domovi v primeru okužbe z novim koronavirusom strokovno pomoč takoj, in ne čez teden dni.

Upravni odbor skupnosti socialnih zavodov se je predtem sešel na izredni seji. Njegovo jasno sporočilo se glasi: stanovalci domov za ostarele, ki so okuženi z novim koronavirusom, morajo biti preseljeni iz domov, je poročala TV Slovenija.

Odzvali so se tudi na izjave ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da tretjina domov le s težavo zagotavlja razmere, ki jih je ministrstvo predpisalo za boj proti epidemiji.

Poziv k preselitvi okuženih stanovalcev

V imenu upravnega odbora je za TV Slovenija popoldne izjavo podal Denis Sahernik: "Ne razumemo izjave ministra za zdravje, da po eni strani izjavlja, da tretjina domov nima teh pogojev, po drugi strani pa vztraja, da so okuženi v teh domovih. Ker domovi nimajo ne kadrovskih ne tehničnih in tudi ne prostorskih zmožnosti, da bi ta ukrep izvajali. In ta ukrep, izolacija in osamitev, se izvaja ravno z namenom, da ščiti zdravje zdravih stanovalcev, s tem, da se osami okužene stanovalce. Potrebujemo neke zunanje covid-enote, kamor bodo nameščeni vsi oboleli stanovalci. Lahko za vsako regijo ustanovimo svojo zunanjo enoto. Ministrstvo tudi ima to možnost, bila je sprejeta odredba o možnosti nekih namestitvenih enot. Treba je sestaviti ekipo zdravstvenih strokovnjakov, ki bodo priskočili na pomoč takrat, ko bo dom potreboval to pomoč. In tudi gre sklep v tej smeri, da bomo izstopili iz delovne skupine, ki pripravlja ta algoritem, če ne bodo te naše glavne zahteve upoštevane."

Bi morali okužene umikati iz domov za starejše?